İran'ın yeni cumhurbaşkanı reformist aday Mesud Pezeşkiyan oldu! Mesud Pezeşkiyan kimdir nereli?
Giriş:06.07.2024 13:19 Güncelleme:06.07.2024 14:36
İran'da “Türk’ün beli eğilmez” şarkılı zafer kutlaması! Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan enstantaneler... "Türk olduğum için şükrediyorum"
Mesud Pezeşkiyan İran'ın dokuzuncu Cumhurbaşkanı oldu
Türk aday fark attı! Pezeşkiyan, İran seçimlerine damga vurdu: Destekçileri sokağa döküldü
İran’da yapılan seçimin ikinci turunda reformcu Mesud Pezeşkiyan, oyların yüzde 53,3'ünü alarak cumhurbaşkanı seçildi. 'Türklüğüyle gurur duyduğunun' altını çizen Pezeşkiyan'ın ipi göğüslemesiyle, ilk kez bir İran Türkü ülkenin cumhurbaşkanı oldu.
İran'da reformist Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan, 14'üncü dönem cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 53,7'sini alarak ülkenin 9'uncu Cumhurbaşkanı oldu.
İran'da sandıktan Türk aday çıktı... Reformist Tebriz Milletvekili Mesud Pezeşkiyan, seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 53,7'sini alarak ülkenin 9'uncu Cumhurbaşkanı oldu. Pezeşkiyan'ın zafer kutlamalarında "Türk'ün beli eğilmez" şarkısı çalınırken Tebriz sokaklarında bayram havası esti. Öte yandan "Türklüğümle gurur duyuyorum, Türk olduğum için Allah'a şükrediyorum" diyen İran'ın yeni cumhurbaşkanının hayatı dönüm noktalarıyla dolu. İşte tüm boyutuyla Pezeşkiyan'ın hayat hikayesi...
İran'da Reisi'nin ölümünün ardından düzenlenen 14'üncü dönem cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turu için oy verme işlemi cuma sabahı yerel saatle 08.00'de başladı. Oy verme süresi önce 20.00'ye sonra 22.00'ye daha sonra 24.00'e kadar uzatılırken toplamda 16 saat sürdü. Oy soyma işleminin ardından İran'da reformist Mesud Pezeşkiyan, cumhurbaşkanı seçimini kazandı.
İran'da 14'üncü Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin ikinci turu için ülke genelinde 16 saat süren oy kullanma süreci resmen sona erdi.
İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, yerel saatle 08.00'de başlayan ve 18.00'de sona ermesi gerekirken üç defa uzatılan oy kullanma süresinin 24.00'te sona erdiğini duyurdu.
İslami, 24.00 itibarıyla seçim merkezlerinin kapılarının kapatıldığını ve yalnızca içeride kalanların oy vermeye devam edeceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı seçiminde oy verme süresi önce 20.00'ye sonra 22.00'ye daha sonra 24.00'e kadar uzatılarak, toplamda 16 saat sürdü.
İlk tura oranla çok daha fazla sayıda seçmenin oy kullanmak için seçim merkezlerinde bulunduğu görüldü.
Seçimde reformist aday Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan ile muhafazakar aday eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Said Celili yarışıyor.
İRAN'A TÜRK CUMHURBAŞKANI!
İran'da reformist Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan, 14'üncü dönem cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 53,7'sini alarak ülkenin 9'uncu Cumhurbaşkanı oldu.
İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, bakanlık binasındaki seçim merkezinde düzenlediği basın toplantısında, dün yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunun oy sayım işlemlerinin tamamlandığını açıkladı.
Ülke genelinde yaklaşık 59 bin merkezde kurulan sandıklarda toplam 30 milyon 530 bin 157 oy kullanıldığını aktaran İslami, Pezeşkiyan'ın 16 milyon 384 bin 403 oy aldığını söyledi. Buna göre Pezeşkiyan'ın oy oranı yüzde 53,7 oldu.
İslami, muhafazakar Said Celili'nin ise oyların 13 milyon 538 bin 179'unu aldığını belirtti. Celili'nin oy oranı yüzde 44,4'te kaldı.
Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turuna katılım oranı ise yüzde 49,8 oldu.
MESUD PEZEŞKİYAN KİMDİR, KAÇ YAŞINDA VE NERELİ?
İran'da yapılan 14'üncü dönem Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Mesud Pezeşkiyan hakkındaki araştırmalar hız kazandı. Peki, Mesud Pezeşkiyan kimdir, kaç yaşında ve nereli?
Eski Cumhurbaşkanları Muhammed Hatemi ile Hasan Ruhani, eski Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif gibi isimlerin açık desteğini alan Pezeşkiyan, seçim kampanyalarında, ülkedeki "etnik ve mezhebi ayrımcılık" ile zorunlu başörtüsü sorununa vurgu yaptı ve ekonomi ile adalet konusundaki sorunları çözeceğinin vaadini verdi. İşte, Mesud Pezeşkiyan'ın biyografisi...
MESUD PEZEŞKİYAN KİMDİR?
Mesud Pezeşkiyan Pezeşkiyan, 29 Eylül 1954'te Mahabad kentinde, İranlı Türk bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.
Soyadı Farsça'da "Doktorlar" anlamına gelen Pezeşkiyan, Tebriz Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1980-1988 arasında yapılan İran-Irak savaşında hem muharip hem de doktor olarak görev yaptı.
Pratisyenlik kursunu 1985 yılında tamamlayan Pezeşkiyan, savaştan sonra Tebriz Sağlık Bilimleri Üniversitesinde genel cerrahi ihtisasını yaparak eğitimine devam etti.
İran Sağlık Bilimleri Üniversitesinden 1993 yılında kalp cerrahisi yan dal uzmanlığını alan Pezeşkiyan, daha sonra kalp cerrahisi uzmanı oldu ve 1994-1999 yılları arasında Tebriz Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü olarak görev yaptı.
SİYASİ KARİYERİ
Pezeşkiyan'ın siyasi hayatı, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde 1997 yılında Sağlık Bakanı Yardımcısı atanmasıyla başladı. Hatemi döneminde 2001'de Sağlık Bakanı olarak atandı, 2005'e kadar bu görevde kaldı.
Ülkede 2008'de yapılan Genel Seçimlerinde Tebriz Milletvekili olarak Meclise girmeyi başaran Pezeşkiyan, o tarihten bu yana beş dönem Tebriz'i temsilen görev yaptı.
Pezeşkiyan, 2016'da İran Meclis Başkan Yardımcısı olarak 4 yıl görev yaptı.
İran'da 2013'teki cumhurbaşkanı seçimlerine adaylık başvurusu yapan ancak daha sonra adaylığını geri çeken Pezeşkiyan'ın 2021'deki seçimlerdeki adaylık başvurusu Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından reddedildi.
Pezeşkiyan, 1 Mart'ta yapılan Milletvekili Seçimlerinde Tebriz'den birinci sırada Meclise girmeyi başardı.
İran’da dün yapılan seçimin ikinci turunda reformcu Türk aday Mesud Pezeşkiyan, muhafazakar rakibi Said Celili'yi yenerek cumhurbaşkanı seçildi. Pezeşkiyan, 30 milyondan fazla oyun yüzde 53,3'ünü aldı. Celili'nin oy oranı ise yüzde 44,3'tü. Pezeşkiyan'ın ipi göğüslemesiyle, ilk kez bir İran Türkü ülkenin cumhurbaşkanı oldu.
'SİZİ YALNIZ BIRAKMAYACAĞIM'
Sosyal medya hesabından yaptığı ilk açıklamada Pezeşkiyan, "Sevgili İran halkı, seçimler sona erdi ve bu ortaklığımızın sadece başlangıcı. Size elimi uzatıyorum ve bu yolda sizi yalnız bırakmayacağıma şerefim üzerine yemin ediyorum" dedi.
Seçimin ilk turu 28 Haziran'da yapılmıştı ve hiçbir aday çoğunluğu elde edememişti. Mesud Pezeşkiyan oyların yüzde 42,5'ini, Said Celili ise yüzde 38,6'sını almıştı.
Birinci turda katılım oranı yüzde 40'da kalmıştı. Bu, 1979 İslam devriminden bu yana İran'daki cumhurbaşkanlığı yarışındaki en düşük katılım oranı olarak kayıtlara geçti. İkinci turda ise katılım oranı yüzde 50'ye yükseldi. Seçim, İran'da cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Mayıs ayında yedi kişinin öldüğü bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından ilan edildi.
DESTEKÇİLERİ SOKAĞA DÖKÜLDÜ
Pezeşkiyan'ın destekçileri, bu sabah kesin sonuçlar açıklanmadan önce Tahran ve diğer bazı şehirlerde kutlama yapmak için sokaklara döküldü. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, çoğunlukla gençlerin sokaklarda dans ettiği ve Pezeşkiyan'ın kampanyasının imzası olan yeşil bayrağı salladığı, yoldan geçen arabaların ise korna çaldığı görüldü.
Mesud Pezeşkiyan kendine özgü duruşuyla, seçim yarışının en dikkat çekici isimlerden oldu. Bir Azerbaycan Türkü olan 70 yaşındaki Pezeşkiyan, kalp cerrahisi uzmanı, Pezeşkiyan, beş dönem milletvekili olarak görev yaptı. Dört yıl boyunca da Sağlık Bakanı görevini yürüttü.
Seçime reformcu kanadın tek resmi adayı olarak giren Pezeşkiyan, Başkent Tahran'daki bir konferansta, "Hayatımda oy almak için hiçbir zaman yalan söylemedim ve hiçbir zaman yanlış slogan atmadım" deyip şöyle konuşmuştu:
"Hakka ve adalete inanıyorum. Kadınların, mezheplerin ve etnik kökenlerin hakları benim için önemli. Kadın, erkek, Türk, Kürt, Beluci benim için fark etmez."
'TÜRKLÜĞÜMLE GURUR DUYUYORUM'
Mesud Pezeşkiyan, İran’ın Batı Azerbaycan eyaletinde, ağırlıklı olarak Sünni Kürtlerin yaşadığı Mahabad’da doğdu. Adaylık sürecinde İran medyasına verdiği röportajda, şu ifadeleri kullandı:
“Ben Türküm. Annem de babam da Türk. Türklüğümle gurur duyuyorum. Evde çocuklarımla Farsça değil, Türkçe konuşuyorum.”
Türk siyasetçi açık sözlülüğüyle tanınıyor, İran'daki siyasi atmosferi ve yolsuzluğu birçok kez eleştirdi. İran hükümetinin Mahsa Amini'nin 2022'de polis nezaretinde ölümüyle ilgili tutumunu kamuoyu önünde sorguladı, "Nur Planı konusunda biz Türklerin bir sözü var. Bunun çevirisi de 'karanlığa ışık diyorlar' anlamına gelir. 40 yıldır müdahalelerle başörtüsünü düzeltmeye çalışıyoruz fakat daha da kötüleştirmedik mi? Bu plan bizi karanlığa doğru çeker" ifadesini kullandı.
Pezeşkiyan ayrıca İran ekonomisine büyük zarar veren yaptırımları ortadan kaldırmak için Batı ile ilişkileri iyileştirmeye ve nükleer müzakereleri yeniden canlandırma sözü vermişti.
EŞİNİ VE ÇOCUĞUNU KAYBETTİ
1980-1988 yılları arasında İran-Irak Savaşı sırasında orduda doktor olarak çalışan Pezeşkiyan, cephede görev aldı. 1994’te eşini ve çocuklarından birini trafik kazasında kaybeden siyasetçi, kalan iki oğlunu ve kızını tek başına büyüttü ve bir daha evlenmedi. Bu kayıp ve adanmışlık hikâyesi, birçok kişinin sempatisini kazanmasını sağladı.
BAŞKA KİMLER ADAY OLMUŞTU?
Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ölümü sonrası yapılan seçimlerde 6 adayın seçime girmesi rejim tarafından onaylanmış, ancak iki aday muhafazakar oyların bölünmesini önlemek için yarıştan çekilmişti.
İran Devrim Muhafızları'nın eski komutanı ve şu anda parlamento başkanı olan Muhammed Bakır Galibaf ve adaylar arasındaki tek din adamı Mustafa Purmuhammedi de ilk turda yarışmıştı.
Adaylar, İran'da önemli bir güce sahip olan 12 din adamı ve hukukçudan oluşan Muhafız Konseyi tarafından yürütülen bir inceleme sürecinden geçerek onaylandı. Bu süreçte 74 aday yarıştan elendi. Zülfikar Gençtürk
15-temmuz.net haberleri
YORUMLAR