Tahıl krizinin çözümü sonrası dünya liderlerinden...

Tahıl krizinin çözümü sonrası dünya liderlerinden Türkiye'ye tebrik mesajı yağdı: Erdoğan'a minnettarız! Macron'u çıldırtacak yorum

Tahıl krizi, Türkiye’nin çabalarıyla İstanbul’da imzalanan anlaşma ile çözüldü. Dünya liderleri, milyonlarca insanı etkileyecek anlaşmayla ilgili Türkiye’yi ve Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik etti. ABD'den yapılan açıklamada, "Erdoğan'a bu anlaşmanın yapılmasındaki diplomatik liderliklerinden dolayı teşekkür ediyoruz." denildi. Öte yandan Avrupa Parlamentosu'nun Fransız Üyesi Gilles Lebreton'dan Macron'ı çıldırtacak bir açıklama geldi.

24 Temmuz 2022 - 08:48 - Güncelleme: 24 Temmuz 2022 - 09:21

Tahıl krizinin çözümü sonrası dünya liderlerinden Türkiye'ye tebrik mesajı yağdı: Erdoğan'a minnettarız! Macron'u çıldırtacak yorum

Giriş Tarihi: 23.07.2022 Güncelleme Tarihi: 23.07.2022 

Alkışlanan mutabakat! 'Türkiye daha güçlü'

Alkışlanan mutabakat! 'Türkiye daha güçlü'

Tahıl krizinin çözümü sonrası dünya liderlerinden Türkiye’ye tebrik mesajı yağdı: Erdoğan’a minnettarız! Macron’u çıldırtacak yorumTahıl krizi, Türkiye’nin çabalarıyla İstanbul’da imzalanan anlaşma ile çözüldü. Dünya liderleri, milyonlarca insanı etkileyecek anlaşmayla ilgili Türkiye’yi ve Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik etti. ABD'den yapılan açıklamada, "Erdoğan'a bu anlaşmanın yapılmasındaki diplomatik liderliklerinden dolayı teşekkür ediyoruz." denildi. Öte yandan Avrupa Parlamentosu'nun Fransız Üyesi Gilles Lebreton'dan Macron'ı çıldırtacak bir açıklama geldi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan gıda krizinin çözümü Türkiye'den geldi. Her iki ülkeyle yürütülen iyi ilişkiler, atılan tarihi imzalarla son buldu. Ukrayna limanlarına sıkışmış olan 25 milyon ton tahılın sevkiyat düğümü İstanbul'da çözüldü.

24 Haziran 2022 gazete manşetleri

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, İstanbul'da, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" imzalandı.

Birçok ülke ve milyonlarca insanı etkileyecek anlaşmayla ilgili Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tebrik mesajı yağdı.

Alkışlanan mutabakat! 'Türkiye daha güçlü'Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'nın imzalanmasında önemli rol oynaması dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türk hükümetine Türkçe teşekkür eden BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümeti, sizin kolaylaştırıcılığınız ve ısrarınız bu sürecin her aşamasında hayati öneme sahipti." ifadesini kullandı.

ABD: ERDOĞAN'A DİPLOMATİK LİDERLİKLERİNDEN DOLAYI MİNNETTARIZ

ABD'den yapılan açıklamada, "ABD, bu adımı memnuniyetle karşılıyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu anlaşmanın yapılmasındaki diplomatik liderliklerinden dolayı teşekkür ediyoruz." denildi.

Aynı zamanda Ukrayna'dan çıkarılan tahıl ve gıda maddelerinin Türkiye üzerinden tekrar satışa çıkarılacağına işaret ederek, "Bu zor bir çalışmanın sonucudur ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile BM Genel Sekreteri Guterres'e burada liderlik ettikleri için minnettarız. Bu olumlu bir işaret." değerlendirmesinde bulunuldu.

AB: TÜRKİYE'Yİ TAKDİR EDİYORUZ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden İstanbul'daki tahıl koridoru anlaşmasıyla ilgili açıklama yapıldı.

Rusya'nın dünya çapında milyonlarca insan için gıda güvenliğini tehlikeye attığı vurgulanan açıklamada, "Mevcut anlaşma, bu olumsuz gidişatı tersine çevirmek için bir fırsat sunuyor." ifadesi kullanıldı.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI TRUSS: ÇABALARI İÇİN TÜRKİYE'Yİ ALKIŞLIYORUZ

Açıklamada AB'nin Birleşmiş Milletler'in çabalarını desteklediği aktarılarak, "Türkiye'yi bu anlaşmaya aracılık etme ve uygulanmasını desteklemedeki önemli rolünden dolayı takdir ediyoruz." denildi.

İngiliz Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada Truss, "Ukrayna'nın tahılının uluslararası gıda pazarlarına ulaştırılması son derece önemlidir. Bu anlaşmanın sağlanmasındaki çabaları için Türkiye'yi ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'ni alkışlıyoruz." ifadelerini kullandı.

LAVROV: ŞAHSEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A BİR KEZ DAHA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın gelecek dönemde Ukrayna tahılı ve Rus tarım ürünlerinin ihracatıyla ilgili anlaşmaların yerine getirilmesi için her türlü çabanın gösterileceğini umduğunu ifade etti.

İstanbul'da imzalanan anlaşmalarla ilgili Lavrov, "Bugün elde edilen sonuçlara katkılarından dolayı Türk ortaklarımıza, şahsen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir kez daha teşekkür etmek istiyorum." değerlendirmesini paylaştı.

UKRAYNA: TÜRKİYE'NİN AKTİF POZİSYONUNU TAKDİR EDİYORUZ

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Sybiha, İstanbul'da imzalanan Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'nın küresel gıda krizinin önlenmesi için önemli bir adım olduğunu ve Türkiye ile Birleşmiş Milletler'in "tahıl meselesinin" çözümünde oynadıkları aktif rolü takdir ettiğini belirtti.

İTALYA'YA 1,2 MİLYAR KG MISIR GİDECEK

İtalya Başbakanı Mario Draghi, İstanbul'da imzalanan anlaşmaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "İstanbul'da Ukrayna, Rusya, Türkiye ve BM tarafından imzalanan anlaşmalar, bütün uluslararası toplum için mükemmel bir haberdir." ifadesini kullandı.

İtalyan Lig Partisi lideri Matteo Salvini, Twitter'daki paylaşımında, anlaşmaya ev sahipliği yapan Türkiye'ye çabalarından ötürü teşekkür ederek, bunun aylardır süren savaşta diyaloğa dönüş için ilk ve önemli bir adım olması temennisini dile getirdi.

İtalya Ziraatçılar Derneğince (Coldiretti) yapılan açıklamada, anlaşma sayesinde Ukrayna'dan hayvan yeminde kullanılmak üzere 1,2 milyar kilogram mısırın İtalya'ya geleceği duyuruldu.

İSVEÇ: KÜRESEL GIDA KRİZİNİ HAFİFLETME ÇABALARI İÇİN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR EDERİZ

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ülkesinin, Rusya nedeniyle Ukrayna'da aylardır mahsur kalan tahılın ihracatına ilişkin anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Linde, "Küresel gıda krizini hafifletme çabalarınız için Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederiz." ifadesini kullandı.

LETONYA: TÜRKİYE'NİN ANLAŞMAYI KOLAYLAŞTIRMA ÇABALARINI TAKDİR EDİYORUM

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda anlaşmadan duyduğu memnuniyeti vurguladı.

Tahıl ihracatı konusundaki anlaşmayı görmenin güzel olduğunu belirten Rinkevics, "BM ve Türkiye'nin anlaşmayı kolaylaştırma çabalarını takdir ediyorum. Bu anlaşmanın özellikle Rusya tarafından tam olarak uygulanacağını umuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

AFRİKALI LİDERLER: ANLAŞMANIN UYGULAMAYA KONULMASINI DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ

Doğu Afrika'daki Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) İcra Sekreteri Workneh Gebeyehu, anlaşmanın hızlı şekilde uygulamaya koyulmasını dört gözle beklediklerini belirterek, süreçte rol alan herkesi tebrik etti.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Pretoria'da Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara ile düzenlediği basın toplantısında, Afrika ülkelerinin Rusya ve Ukrayna bölgesindeki tahıla bağımlılığının gerçek bir tehlike olarak görülmesi gerektiğini ifade etti.

Ouattara ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in anlaşmayı imzalama kararı almasından büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, Afrika ülkelerinin kırılgan ekonomileri nedeniyle tedarikte öncelikli olması gerektiğini dile getirdi.

Kuveyt ve Bahreyn, İstanbul'da imzalanan tahıl koridoru anlaşmasını memnuniyetle karşıladı.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı, "Bunun, gıda güvenliğinin artırılması, tahıl arzındaki açığın kapatılması ve fiyat artışlarının durdurulmasına katkıda bulunacak bir adım olduğu" açıklamasını yaptı.

Bu anlaşmanın imzalanması için Türkiye ve Birleşmiş Milletlerin (BM) gösterdiği çabanın takdir edildiği vurgulandı.

AP FRANSIZ ÜYESİ LEBRETON: TÜRKİYE, FRANSA'DAN DAHA GÜÇLÜ
Avrupa Parlamentosu Fransız Üyesi Gilles Lebreton, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünya pazarına ulaştırılması için Türkiye'nin girişimleriyle Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında dün İstanbul'da imzalanan anlaşmayla ilgili Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a tepki gösterirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ise övgüler yağdırdı. Türkiye'nin ev sahipliğinden gerçekleşen anlaşmanın ardından sosyal medya hesabından dikkat çeken bir açıklama yapan Lebreton, "Ukrayna tahılının ihracatına ilişkin anlaşma, Afrika'daki kıtlığın önlenmesini mümkün kılacak. Birleşmiş Milletler ile müzakere eden ne yazık ki Macron değil, Erdoğan'dı. Türkiye, Fransa'dan daha güçlü" ifadelerini kullandı.

Büyük rahatlama: Anlaşma dünyaya umut oldu
"TÜRKİYE'Yİ TAKDİR EDİYORUZ"
Avrupa Birliği'nden yapılan açıklamada da Türkiye'nin süreç içerisindeki başarılı tutumu vurgulanarak, "Türkiye'yi de bu anlaşmaya aracılık etme ve uygulanmasını desteklemedeki önemli rolünden dolayı takdir ediyoruz" ifadeleri kullanılmıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da anlaşmanın ardından yaptığı açıklamada Başkan Erdoğan'a teşekkür ederek, "Bugün elde edilen sonuçlara katkılarından dolayı Türk ortaklarımıza, şahsen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir kez daha teşekkür etmek istiyorum" şeklinde konuşmuştu.

Alkışlanan mutabakat! 'Türkiye daha güçlü'

Türkiye’nin çabaları sonucu İstanbul’da imzalanan tahıl sevkiyatına yönelik mutabakat, büyük ses getirdi. ABD, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’in açıklamaları da, bunun açlık krizinin önlenmesi yolunda çok önemli bir başarı olduğu şeklinde.

Alkışlanan mutabakat! 'Türkiye daha güçlü'Türkiye’nin uzun süren girişimlerinin sonucunda ortaya çıkan ve İstanbul’da atılan imzalarla resmileşen tahıl sevkiyatına yönelik mutabakat, dünyanın pek çok ülkesinde, büyük bir başarı olarak ses getirdi. Nitekim ABD, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere pek çok ülke ve teşkilat, Türkiye’yi, bu anlaşmadaki rolü nedeniyle kutladı. Bununla birlikte anlaşma sonrası ABD’deki vadeli işlemler piyasasında buğdayın fiyatı yüzde 5 azalışla, Şubat’tan bu yana en düşük seviyeye gerilediği, mısırda da yüzde 1 dolayında düşüş olduğu belirtildi. 

Büyük rahatlama: Anlaşma dünyaya umut oldu

Büyük rahatlama: Anlaşma dünyaya umut oldu

Ukrayna limanlarında mahsur kalan tahılların güvenli bir şekilde dünyaya taşınmasının önünü açması öngörülen ve önceki gün İstanbul’da imzalanan anlaşma, uluslararası basının birinci gündem maddesi oldu.

Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanan “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” ile birlikte, Ukrayna’nın, Karadeniz limanlarında bulunan yaklaşık 20 milyon ton tahılın dünyaya sevkinin önü açılması planlandı. Rusya’nın Ukrayna’ya askeri harekâtının başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana ülkeden çıkış yapamayan tahıl yüklü gemiler nedeniyle küresel gıda krizi gündeme gelirken, Türkiye’nin etkin çabalarıyla imzalanan Anlaşma dünyada takdirle karşılandı. Dünya basınının anlaşmaya ilişkin öne çıkan bazı değerlendirmeleri şu şekilde:

Wall Street Journal (ABD): Anlaşma, Türkiye ile BM’nin aylarca süren diplomasisinin bir ürünü. Savaşın gıda kıtlığı nedeniyle 10 milyonlarca insanı açlığa sürüklemesinin ardından, Ukrayna limanlarındaki tahıl stoklarının dünyaya iletilmesine dair umutları artırdı. Sayın Erdoğan, bu savaşta Türkiye için tarafsız bir arabulucu pozisyonu arıyor. İnatçı bir diplomasi kullanarak, dünyada kendi etkisini ve Türkiye’nin çıkarlarını da geliştiriyor.

New York Times (ABD): Ukrayna ve Rusya, küresel gıda krizinin kötüleşmesine yol açan Ukrayna limanlarına yönelik ablukanın kalkması için anlaştı. Bu iki ülke arasında savaş başladığından beri imzalanan en önemli anlaşma. Üst düzey BM yetkilileri, ilk sevkıyatın Odesa ve komşu limanlardan birkaç haftada yapılabileceğini, her ay dünya piyasalarına 5 milyon ton Ukrayna gıdası ulaştırabileceğini söylüyor. Çığır açan anlaşma, BM ve Türkiye’nin aracılığıyla gerçekleşti.

Washington Post (ABD): Rusya ve Ukrayna, tahıl konusunda anlaştı. Anlaşmalar BM Genel Sekreteri Guterres’in Ukrayna ve Rusya liderleri ile nisan ayında yaptığı görüşmelerin meyvesi. Türkiye, anlaşmada aktif bir arabuluculuk rolü üstlendi.

Guardian (İngiltere): İstanbul’da atılan imzalar, küresel gıda krizini önleyebilir. Kiev’de Rusya’nın niyetiyle ilgili derin bir kuşku var. Ancak Ukrayna lideri Zelenski’nin danışmanı Mihaylo Podolyak, anlaşmanın uygulanmasında BM ve Türkiye’ye güvendiklerini söyledi. Ankara’daki yetkililere göre, detaylar Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin, Tahran’da buluştuktan sonra netleşti.

BBC (İngiltere): Türkiye, Ukrayna’dan Karadeniz üzerinden tahıl ihracatının önündeki engeli kaldırmak için Rusya ile yapılan anlaşmaya aracılık etti. Küresel gıda krizi endişeleri sürerken, Türkiye ve BM yaklaşık iki aydır iki ülke arasında anlaşmaya varmak için çabaladı.

Daily Mail (İngiltere): (Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerine başlıkta yer verilerek) Savaş müzakere masasında bitecek, bu bir dönüm noktasıdır. Anlaşma, birçok kişi tarafından yaklaşık altı aydır süren savaşta bir dönüm noktası olarak görülüyor. İngiltere Savunma Bakanı Liz Truss da çabalarından ötürü BM ve Türkiye’yi tebrik etti.

Al Jazeera İngilizce (Katar): Türkiye, tahıl koridorunu aşmak için Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler arasında kilit rol oynadı.

UZMANLAR TAHIL KORİDORU ANLAŞMASIYLA İLGİLİ NE DİYOR

Küresel gıda krizine çare olması beklenen tahıl koridoru anlaşması, uygulama noktasında birtakım zorlukları da beraberinde getiriyor. Siyasi olarak taraflar arasında iyi niyet olsa da şartların tahılın planlandığı gibi çıkarılmasına izin verip vermeyeceği merak konusu. Uluslararası denizcilik uzmanlarına göre, Ukrayna tahılını Karadeniz’den çıkarabilmek için en az 400 gemi seferi gerekiyor. Ukrayna limanlarında ise yaklaşık 100 geminin mahsur kaldığı tahmin ediliyor. Bunların hepsi tahıl taşımaya uygun değil. Tahıl taşımaya uygun olanların en fazla 50 bin ton alabildiği belirtilirken, abluka altında yaklaşık 20 milyon ton tahıl bulunduğuna dikkat çekiliyor.

PERSONEL VE GÜVENLİK

Savaş yüzünden limanlarda ve gemilerde çalışacak personel de dağıtılmış durumda. Şubat ayında limanlarda 2 bin personel bulunurken, şimdi ise 450 çekirdek kadro bulunduğu bildiriliyor. Gemi ve personel sorununun, kolay çözülecek bir mesele olmadığı da belirtiliyor.
Bir diğer kritik konu da güvenlik. Limanda yaklaşık 6 aydır mahsur kalan gemilerin bakımdan geçirilmesi, ardından sigorta şirketlerinin de bu gemilerin seyrine onay vermesi gerekiyor. En iyi senaryoda, tahılların tahliye operasyonu için en az 10 gün gerektiği belirtilirken, kötü senaryoda bunun aylar alabileceği tahmin ediliyor.

ABD’Lİ BAKAN: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Büyük rahatlama: Anlaşma dünyaya umut oldu

Ukrayna ile Rusya arasında İstanbul’da imzalanan kritik anlaşmaya, bazı uluslararası diplomatlardan da tepki geldi:

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken: Anlaşmayı memnuniyetle karşılıyoruz. BM ve Türkiye Cumhuriyeti’nin çabaları sayesinde Rusya Devlet Başkanı Putin’in savaşının etkilerini hissedenlere Ukrayna gıda ürünleri ulaştırılacak. Dünya, Rusya’nın bu anlaşmayı yerine getirme sözünü yerine getirmesinin sağlamak için süreci izliyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekretere Guterres’i çabalarından dolayı tebrik ediyorum. Ancak anlaşmanın başarısı, Rusya’nın uygulamalarına bağlı olacak. Şeytan ayrıntılarda gizlidir.

Avrupa Parlamentosu Fransız Üyesi Gilles Lebreton: BM ile müzakere eden ne yazık ki (Fransa Cumhurbaşkanı) Macron değil (Türkiye Cumhurbaşkanı) Erdoğan’dı. Türkiye’nin ağırlığı Fransa’dan daha fazla.

 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ofisinden yapılan açıklamada, söz konusu anlaşmanın, dünyada bir açlık krizi yaşanmasına engel olmayı amaçladığına dikkat çekilirken, mutabakat için “umut ışığı” nitelemesi yapıldı. ABD de, “tahıl koridoru” anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını belirterek BM ve Türkiye’nin katkılarına övgüde bulundu. Beyaz Saray Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Rusya’ya, Kiev’le Moskova arasında İstanbul’da imzalanan ve Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracatına imkan tanıyan anlaşmayı ivedilikle uygulaması çağrısında bulundu. 

‘TÜRKİYE DAHA GÜÇLÜ!’ 

Kirby, “Dünyanın en savunmasız insanlarının yetersiz beslenmenin pençesine düşmesini önlemek için bugünkü anlaşmanın uygulanmasına hızla başlanmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, ülkesinin, anlaşmanın gerçekleşmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Guterres’in diplomatik çabalarını memnuniyetle karşıladığını belirtti, anlaşmanın ivedilikle uygulanmasının hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. 

'SAVAŞTA DÖNÜM NOKTASI'

Bu arada Avrupa ve ABD basınında anlaşma, genel olarak olumlu değerlendirmelerle yansıtıldı. Wall Street Journal, anlaşmanın Türkiye ve BM’nin aylarca süren diplomasisinin bir ürünü olduğunu vurguladı. İngiliz gazetelerinden “The Guardian”, İstanbul’da atılan imzaların küresel gıda krizini önleyebileceğini belirtirken, “Daily Mail” ise, anlaşmayı savaşta bir dönüm noktası olarak nitelendirdi. 

'NE YAZIK Kİ MACRON DEĞİL ERDOĞAN'

En ilginç yorum ise, Avrupa Parlamentosu’nun Fransız Üyesi Gilles Lebreton’dan geldi. Lebreton, İstanbul’da imzalanan “tahıl koridoru” anlaşması hakkında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u eleştirerek, “Birleşmiş Milletler ile müzakere eden ne yazık ki Macron değil Erdoğan’dı. Türkiye, Fransa’dan daha güçlü” ifadesini kullandı. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı da, “Ukrayna, Türkiye ve Rusya arasındaki tahıl sevkiyatı anlaşması, küresel gıda güvenliği için çok önemli bir adım” ifadelerini kullandı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, bu mutabakatla geçen yılın hasadı olan yaklaşık 20 milyon ton tahılın ivedilikle ihraç edilmesinin mümkün olacağını kaydetti. Ukrayna Altyapı Bakanı Kubrakov ise, tahıl ihracatının birkaç gün içinde başlamasını beklediklerini söyledi. Anlaşmanın, Ukraynalı çiftçiler tarafından da memnuniyetle karşılandığı belirtiliyor. 

Erdoğan'a övgü, Macron'a eleştiri: 'Türkiye Fransa'dan daha güçlü'

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRErdoğan'a övgü, Macron'a eleştiri: 'Türkiye Fransa'dan daha güçlü'Haberi Görüntüle

Tahıl krizi Başkan Erdoğan liderliğinde çözüldüTAHIL KRİZİ BAŞKAN ERDOĞAN LİDERLİĞİNDE ÇÖZÜLDÜ

Tahıl gemisinde neler var? Türkiye’ye katkı sağlar mı?TAHIL GEMİSİNDE NELER VAR? TÜRKİYE'YE KATKI SAĞLAR MI?

İstanbul’daki merkez operasyonun kalbi olacak"İSTANBUL'DAKİ MERKEZ OPERASYONUN KALBİ OLACAK"

Bakan Akar: Sevkiyat 3 limandan yapılacakBAKAN AKAR: SEVKİYAT 3 LİMANDAN YAPILACAK

24 Haziran 2022 gazete manşetleri

24.07.2022 08:08

1 / 10

2 / 10

3 / 10

4 / 10

5 / 10

6 / 10

7 / 10

8 / 10

9 / 10

10 / 10

...Avrupa Parlamentosu Fransız Üyesi Gilles Lebreton: BM ile müzakere eden ne yazık ki (Fransa Cumhurbaşkanı) Macron değil (Türkiye Cumhurbaşkanı) Erdoğan’dı. Türkiye’nin ağırlığı Fransa’dan daha fazla.

Bu haber 702322 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Muğla'da ambulans helikopter hastaneye çarpıp düştü: 4 kişi hayatını kaybetti 
Muğla'da ambulans helikopter hastaneye çarpıp düştü: 4 kişi...
Asgari ücret ne zaman açıklanacak? Son toplantı salı veya çarşamba! Erdoğan liderlik edecek
Asgari ücret ne zaman açıklanacak? Son toplantı salı veya...