Proje okulunda öğretmen atama tartışması: Bakan Yusuf Tekin'den açıklama
Giriş:14.04.2025 15:01 Son Güncelleme:15.04.2025 08:26
Son dakika: Bakan Tekin proje okulunda öğretmen ataması iddiasına cevap verdi
Bakan Tekin'den "öğretmenler açığa alındı" yalanına sert tepki! CHP'li Özel neden FETÖ okulu açan İmamoğlu'nun peşinden gidiyor?
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, proje okullarına ilişkin "öğretmenler açığa alındı" yalanına ilişkin açıklamalara bulundu. Tekin, "38 bin arkadaşımızın görev süresi doldu, yüzde 80'inin görev süreleri uzatıldı geri kalan 6 bin arkadaşımızın görev süresi uzatılmadı. Ne demek sürgüne göndermek." dedi. CHP'li Özgür Özel'in yalan ve iftiralarına cevap veren Tekin, "Özgür Özel Türkiye'de açılan ilk FETÖ okullarından birini açan İmamoğlu'nun peşinden gidiyor çıksın bu okul iddialarına cevap versin." ifadelerini kullandı. Takvim.com.tr Ekrem İmamoğlu'nun hissedarı olduğu Hasan İmamoğlu'nun başkanlığını yaptığı İMAŞ'ın 1997'de Gülbahar Hatun Koleji'ni açtığını ve bu okulun 2016'ya kadar FETÖ'ye eğitim üssü olduğunu yazmıştı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, proje okullarındaki öğretmenlerin yer değişikliği sürecine ilişkin, "38 bin arkadaşımızın görev süresi doldu ve bu 38 bin arkadaşımızın yüzde 80'inin görev süresi uzatıldı." dedi.
Bakan Tekin, Şehitler Haftası dolayısıyla Keçiören'de bulunan Şehit Öğretmenler Abidesi'ni ziyaret etti.
Son dakika... Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, proje okulunda öğretmen ataması iddiasına ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, proje okullarındaki görev süresi dolan öğretmenlerle ilgili yapılan değişikliklerin eleştirilmesine yanıt verdi. Geçtiğimiz yıl performans değerlendirmesi yapılamadığı için yönetmeliğin uygulanmasının ertelendiğini belirten Tekin, bu yıl sürecin erkenden başlatıldığını söyledi. “38 bin öğretmenimizin görev süresi doldu, yüzde 80’inin süresi uzatıldı. 6 bin civarında öğretmen için ise süre uzatımı yapılmadı. Bu süreçte kimsenin mağdur olmaması için erken adım attık” diyen Tekin, bazı siyasi söylemlere de tepki gösterdi. Bakan Tekin ayrıca İmamoğlu hakkındaki Gülbahar Koleji iddialarına yönelik de 'Özgür Özel FETÖ okullarından birini açan İmamoğlu'nun peşinden neden gidiyor önce bunu açıklasın' dedi.
İstanbul ve İzmir’deki gösterilere CHP genel başkan yardımcıları ile milletvekilleri de katıldı. İzmir’deki gösteride konuşan CHP’li Yüksel Taşkın liselilere sokağı işaret etti: “İzlemek yok. Herkes sahaya inecek.”
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Şehitler Haftası dolayısıyla Keçiören'de bulunan Şehit Öğretmenler Abidesi'ni ziyaret etti.
Kur'an-ı Kerim tilaveti ve dua edilmesinin ardından tek tek kabirleri gezen Tekin, öğrencilerle birlikte karanfiller bıraktı.
Ziyaretinin ardından etkinliğe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tekin, depremde hayatını kaybeden öğretmenler ve Cumhuriyetin ilanından bugüne kadar şehit olan 192 öğretmeni anmak üzere böyle bir etkinlik yaptıklarını söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin | Fotoğraf: AA
Bakanlık olarak şehitlerin bıraktıkları vatana ve bu vatanın bağımsızlığına sahip çıkacak nesiller yetiştirmeye çalıştıklarını belirten Tekin, "Bunu yaparken de öğrencilerimizin, çocuklarımızın şehitlerin hatıralarına saygı duyması için programlarımızda sürekli bu tür etkinliklere yer veriyoruz. Bugün burada bu etkinliği başlatma sebebimiz Türkiye genelinde 81 ilimizde öğretmen arkadaşlarımızın, idareci arkadaşlarımızın bu anlamda bir farkındalık oluşturmaları, çocuklarımızın atalarına, dedelerine, Türkiye'yi bize vatan olarak emanet eden şehitlerimize ve gazilerimize olan saygılarını, minnetlerini ifade etmek üzere bu haftayı canlı bir şekilde kullanmalarını arzu ettiğimiz için bugün buradayız." diye konuştu.
"MAĞDURİYET YAŞANMAMASI İÇİN SÜRECİ ERKEN BAŞLATTIK"
Bakan Tekin, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Proje okullarında görev süreleri dolan öğretmenlerle ilgili soruya ilişkin Tekin, 2020'de çıkan yönetmelikle 4 yılın sonunda proje okullarında öğretmenlerin görev sürelerinin sona ereceği, yenileneceği ya da yenilenmeyeceğinin herkes tarafından bilinen bir konu olduğunu söyledi.
Geçen yıl proje okullarla ilgili bir performans değerlendirmesi yapmadıkları için yönetmeliğin uygulanmasını bir yıl ertelediklerini aktaran Tekin, bu yılın ocak ayının başında takvimi ilan ettiklerini bildirdi.
Tekin, bu okullarda çalışan öğretmenlerin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları açısından görev süreleri bittikten sonra yer değiştirme takvimini erken başlattıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Bizim şu anda ilan etmemizin sebebi bu okullarda çalışan arkadaşlarımızın değişik sebeplerle, okul yöneticilerinin gerek projenin niteliği açısından, gerekse de okulda çalıştıkları süre itibarıyla okul müdürlerimizin, idarecilerimizin veyahut da norm fazlası duruma düşmeleri sebebiyle çalışmayacak arkadaşlarımızın, okullardaki görev süresi uzatılmayacak arkadaşlarımızın bir mağduriyet yaşamaması için süreci erken başlattık. Yani o arkadaşlarımız, diğer öğretmenlerimizin yer değişikliği süreci başlamadan önce boş olan okullarımıza yer değişikliği talebinde bulunsunlar, yer değişikliği yapsınlar diye onlara pozitif ayrımcılık yaptık.
Şimdi ezbere, cehalet dolu ifadelerle yüzbinlerce rakamla ifade edilen, söylenen saçma sapan cümleler var. Ahlakiliği, doğruluğu tutarsız... Böyle saçmalık olmaz. Nereden öğrendiniz yani 180-200 bin rakamından bahsediyorlar. Söylüyorum 38 bin arkadaşımızın görev süresi doldu ve bu 38 bin arkadaşımızın yüzde 80'inin görev süresi uzatıldı. Geriye kalan yaklaşık 6 bine yakın arkadaşımızın da görev süreleri uzatılmadı."
"OKULLARIMIZI MANİPÜLE EDİLEN MEKANLARA DÖNÜŞTÜRMEDİKLERİ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM"
Bakan Tekin, proje okullarında görev süreleri dolan öğretmenlere yönelik "sürgüne gönderildiler" gibi eleştiriler yapıldığına dikkat çeken Tekin, bir siyasi parti genel başkanının "ele geçirmek" ifadesi kullanmasını eleştirdi. Tekin, şöyle devam etti:
"Kimden neyi ele geçiriyoruz? Biz devletiz, Milli Eğitim Bakanlığıyız. Şunu ifade ediyor demek ki bu genel başkan, 'Bu okullar bizim arka bahçemiz olarak biz kullanmaya çalışıyorduk ama şimdi siz bizim elimizden alıyorsunuz.' Böyle bir şey olmaz arkadaşlar. Siyasetçileri duyarlı, tutarlı, ahlaki davranmaya davet ediyorum. Okullarımız üzerinden, öğretmenlerimiz üzerinden kendi siyasi çıkarlarını lütfen ama lütfen manipüle edecek eylemler içerisine girmesinler. Bir siyasi partinin genel başkanı ve onun şürekası topyekun bir direnişe çağırmasına rağmen okullarımızı ve öğrencilerimizi, Türkiye genelinde 20 civarında okulumuzda bu olaylar oldu. Bunların da büyük çoğunluğu öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz tarafından değil, ne hikmetse mezunlar derneği tarzında sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade eden yapılar tarafından organize edilmiştir. Ben bu vesileyle öğretmen arkadaşlarımıza, idarecilerimize ve öğrenci arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu saçma sapan çağrılara kulak vermeyip okullarımızı bir siyasi partinin politik amaçları için manipüle edilen mekanlar haline dönüştürmedikleri için hepsine teşekkür ediyorum."
Süresi uzatılmayan öğretmenler içerisinde 40 yıldır aynı okulda çalışanların olduğunu belirten Tekin, görev süresini uzatmayıp başka bir ülkeden öğretmen getirmediklerini, sistemin içerisinden performanslarıyla, çalışkanlıklarıyla, öğrencilerle ilişkileri açısından ön plana çıkmış öğretmenleri getirdiklerini vurguladı.
"GEÇTİĞİMİZ HAFTA YAPTIĞIM UYARILAR DOĞRULTUSUNDA BİLMEDİĞİ KONULARA GİRMİYOR"
Bakan Tekin, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in kendisine yönelik açıklamalarına da tepki gösterdi.
Özel'in enteresan bir manipülasyon sürecinin içerisinde olduğunu söyleyen Tekin, bu yıl ilkokullarda karne yerine gelişim raporu verildiğini hatırlatarak, "Özgür Özel'in de gelişim raporu açısından şöyle bir pozitif tarafı var. En azından geçtiğimiz hafta yaptığım uyarılar doğrultusunda bilmediği konulara girmiyor. Neye girmiyor mesela? Mesela Cumhuriyet Halk Partisi'nin tarihine girmiyor artık. Oradaki cehaletini ortaya koyduğu için. Mesela demokrasi kavramına girmiyor artık. Oradaki cehaleti bütün kamuoyu tarafından ortaya konduğu için. Mesela Türk siyasal hayatına girmiyor. Türkiye'deki darbeler tarihine girmiyor. Hukuk devleti kavramına girmiyor. Çok bu güzel, iyi bir gelişme." değerlendirmesinde bulundu.
"CHP KONGRESİ'NDE DELEGE SATIN ALAN BİR KİŞİNİN OTURTTUĞU KOLTUKTA OTURUYOR"
Tekin, Özgür Özel'in "alnını karışlarım" ifadesiyle ilgili hukuki süreç başlatacaklarını bildirdi.
Ayrıca Özel'in "utanmaz, yalancılık" gibi kavramlar kullandığını belirten Tekin, şöyle konuştu:
"Ben şimdi Özgür Özel'e sesleniyorum. Sayın Özgür Özel, 'utanmaz yalancılık' nedir biliyor musunuz? İki tane önerme sıralayayım size. Birinci önerme, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 2023 Kasım ayındaki kongre sürecinde delegelerin oyları satın alındı. Bu birinci önerme. Bu kamuoyunda konuşulan ifade. İkinci önerme, bu satın alma ve rüşvet sürecini yürüten kişi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı unvanıyla o zaman İstanbullunun parasıyla, İstanbullunun mahkemedeki iddianamedeki ifadeler böyle. İstanbullunun parasını çalarak yaptı. Şimdi bu iki önermenin doğal sonucu nedir? İstanbullunun, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin malını çalıp çırpan, bu hırsızlıkla elde ettiği paralarla Cumhuriyet Halk Partisi Kongresi'nde delege satın alan bir kişinin oturttuğu koltukta oturuyor Özgür Özel. O zaman Özgür Özel şunu yapmaya çalışıyor. Kendi oturduğu koltukla ilgili manipülatif tartışmalar var. Bu tartışmaların dışına çıkmak için manipülatif söylemler içerisine giriyor. Özgür Özel'e tavsiyem şu, önce bu eleştirilerle ilgili cevabını versin. Oturduğu koltuğa hakkıyla mı geldiğini, yoksa bir kısım delegelerin satın alınması süreciyle mi geldiğini bir açıklasın."
CHP Genel Başkanı Özgür Özel | Fotoğraf: AA
"BU ÜLKENİN ÇOCUKLARIYLA KENDİ SİYASİ KARİYERİ UĞRUNA UĞRAŞMASIN"
Bakan Tekin, daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu'nun kurduğu şirketin 1997'de Türkiye'nin ilk FETÖ okullarından bir tanesini açtığını söylediğini anımsattı.
Özel'in bu iddianın sahibi olan kişinin arkasından neden gittiğine dair açıklamalarını merakla beklediğini söyleyen Tekin, "Bunun dışındaki konulara girerek siyasi manipülasyonlarla kendi pozisyonuna yönelik tartışmaları ötelemesinin hiçbir anlamı yok. Bunu yaparken de lütfen istirham ediyorum, bu ülkenin geleceğiyle, bu ülkenin çocuklarıyla kendi siyasi kariyeri uğruna uğraşmasın, onları kendi haline bıraksın. Biz gecemizi gündüzümüze kattık. Öğretmen arkadaşlarımızla beraber burada eğitim öğretim süreçlerini bir noktaya taşımaya çaba sarf ediyoruz." dedi.
Cumhuriyet Halk Partisinin bu ülkede Cumhuriyeti kuran bir siyasi parti olduğunu ve ciddi bir siyasi geleneği olduğunu dile getiren Tekin, "Özgür Özel'in bu tür gayri ciddi söylemleriyle Cumhuriyet Halk Partisine de zarar verdiğini görüyorum. Normal koşullarda bu tür söylemlere aslında cevap vermeyi arzu etmiyorum ama maalesef bugünkü süreç özellikle proje okullara yönelik çağrıda bulunması bizim bu okullara, eğitim öğretimin politika üstü olması realitesine sahip çıkmamızı gerektiriyor." şeklinde konuştu.
Proje okullarında ne oluyor
MEB tarafından geçtiğimiz günlerde ‘proje okulu’ olarak tanımlanan liselere yeni öğretmen atamaları yapılırken gelişme “öğretmenler açığa alındı, kadrolu öğretmenler okullarından kovuldu” gibi iddiaları da beraberinde getirdi. İşte iddialar ve MEB’in yanıtları...
MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) verilerine göre Türkiye’de 2 bin 300 proje okulu bulunuyor. Bu okullarda yaklaşık 80 bin öğretmen ve 5 bin yönetici görev yapıyor. 8 Nisan’da MEB tarafından “2025 Yılı Özel Prog-ram ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme” sonuçları açıklandı. Proje okullarında görev yapan yaklaşık 20 bin öğretmenin yerinin değiştirildiği, 5 bine yakın öğretmenin de kadro dışı kaldığı öne sürüldü. Bu durum sosyal medyada, ‘muhalif görüşteki öğretmenlerin hedef alındığı’ ve ‘yeni yapılan atamalarda liyakat ilkesine dikkat edilmediği’ yorumlarına neden oldu. Öğrenciler dersleri boykot etti, mezunlar ve veliler okul kapılarında nöbete başladı. Kadro fazlası öğretmenlerin atama süreçleri de merak konusu olurken Bakanlığa merak edilenleri sorduk:
1- PROJE OKUL NEDİR, ATANMA VE GÖREV SÜRESİ NASIL İŞLER?
Yurtiçi veya yurtdışında, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla işbirliği anlaşması çerçevesinde kurulan ve ulusal veya uluslararası proje yürüten okul ve kurumlar “proje okulu” olarak adlandırılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği’nin 10. Maddesi’ne göre “Öğretmenliğe, Bakan onayı ile dört yıllığına atama yapılır. Öğretmenlerin görev süresi aynı usulle dört yıl daha uzatılabilir.” Proje okul görevlendirmeleri, dört yıl süreli bir iştir ve süre bitiminde yeniden değerlendirme sonucunda yapılır.
2- ÖĞRETMENLER ‘AÇIĞA’ ALINDI MI?
Hayır. Çünkü bir kamu görevlisinin açığa alınması, görev yerinin değiştirilmesi, işten çıkarılması gibi durumlar ancak bir suç söz konusu olduğunda yürütülecek inceleme ve soruşturma sonucunda muhakkik ya da müfettiş raporu ile mümkündür. Hatta işten çıkarma, el çektirilme gibi bir durum sadece yüksek disiplin kararı ile olabilir, buna müfettiş raporu veya mülki amirin yetkisi de yeterli değildir.
3- ATAMALAR NE ZAMAN GERÇEKLEŞECEK
Öğretmenlerimiz okullarındaki görevleri haziran sonuna kadar devam edecektir. Yani dönem ortasında yerlerin değiştirilmeleri gibi bir durum söz konusu değildir.
4- NORM FAZLASI ÖĞRETMEN ATAMALARI NASIL GERÇEKLEŞECEK?
2025 Nisan ayı norm fazlası öğretmen atamaları; kadrolu öğretmenler için ilçe grubu içinde önce isteğe bağlı, sonra resen olmak üzere iki aşamada yapılacak. İlçe grubu içinde isteğe bağlı atamalar tercih ve hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak olup ataması yapılamayanların ilçe grubu içinde re-sen atamaları ise hizmet puanı düşük olandan başlanarak gerçekleştirilecek. Norm fazlası kadrolu öğretmenlerin il genelinde bu dönemde herhangi bir resen ataması yapılmayacak. Ancak ilçe grubun-da isteğe bağlı ve resen atamalar sonrasında norm fazlası olarak kalanlara il genelinde boş norm kadrolar için başvuru hakkı verilecek.
5- TERCİH YAPMAYANLAR NE OLACAK?
Nisan ayı norm fazlası öğretmen atamalarının birinci aşamasında tercihte bulunmayanlar, ilçe grubu içinde hizmet puanı düşük olandan başlanarak resen atamaya tabi tutulacak. Resen atama sonrasın-da ataması yapılamayanlar bulundukları kurumda norm fazlası olarak kalmaya devam edecek ve il içi atamaya başvuru yapabilecek.
6- RESEN ATANAN TAYİN İSTEYEBİLECEK Mİ?
Norm kadro fazlası olarak isteğe bağlı veya resen ataması yapılanların il içi isteğe bağlı yer değiştirme bakımından bulunduğu kurumda tamamlaması gereken 3 yıllık hizmet süresi, önceki kurumdaki görev süreleri de dikkate alınarak birlikte hesaplanacak. Bu süreyi tamamlamış olanlara başvuru hakkı verilecek.
7- RESEN ATAMADA BOŞ KADRO YOKSA
Kadrolu öğretmenler bakımından öğretmenin alanında ilçe grubu içerisinde boş norm kadro yok ise bulunmuş olduğu eğitim kurumunda norm fazlası olarak kalacak.
6 BİN ÖĞRETMENİN GÖREV SÜRESİ UZATILMADI
- AÇIKLAMA yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yaklaşık 6 bin öğretmenin görev sürelerinin uzatılmadığı bilgisini paylaşarak şöyle konuştu: “Bu okullarımızda çalışan arkadaşlarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamamaları açısından proje okullarında görev süreleri bittikten sonra yer değiştirme takvimini başlattık. Görev süresi dolan 38 bin arkadaşımızın yüzde 80’den fazlasının görev süresi uzatıldı. Sadece 6 bine yakın öğretmenin görev süreleri uzatılmadı. Türkiye genelinde 20 civarında okulumuzda bazı olaylar oldu. Bunların büyük çoğunluğu mezunlar derneği ve sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade eden yapılar tarafından organize edildi. Siyasetçileri duyarlı ve ahlaki davranmaya davet ediyorum. Öte yandan 40 yıldır aynı okulda çalışan öğretmenler var. Diğer öğretmenlerin de bu okulda çalışmaya hakkı yok mu? Başka bir ülkeden öğretmen getirmiyoruz, bu sistemin içerisinde performanslarıyla ön plana çıkmış öğretmenleri bu okullara getiriyoruz.”
YORUMLAR