Başkan Erdoğan’dan AGİT Genel Sekteri Feridun Hadi...

Başkan Erdoğan'dan AGİT Genel Sekteri Feridun Hadi Sinirlioğlu'na tebrik. 

50 yıllık Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın yeni Genel Sekreteri Emekli Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu oldu. Feridun Sinirlioğlu, 1975 Helsinki Nihai Senedi'nin 50 yıllık tarihinde AGİT Genel Sekreterliği görevini üstlenen ilk Türk vatandaşı oldu.

06 Aralık 2024 - 18:48

Feridun Sinirlioğlu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın yeni Genel Sekreteri oldu!

Giriş Tarihi: 6.12.2024  16:30 Son Güncelleme: 6.12.2024  18:46

Başkan Erdoğan'dan AGİT Genel Sekteri Feridun Hadi Sinirlioğlu'na tebrik. 

Son dakika: AGİT Genel Sekreterliği Türkiye'de

Son dakika: AGİT Genel Sekreterliği Türkiye'deBaşkan Erdoğan sosyal medya hesabından Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri olarak atanan Büyükelçi Feridun Hadi Sinirlioğlu’nu tebrik etti. Erdoğan açıklamasında, "Atamanın Avrupa-Atlantik ve Avrasya coğrafyasında bar��şa, huzura ve istikrara katkı sunmasını gönülden temenni ediyorum." ifadelerine yer verdi..

Başkan Erdoğan’dan Sinirlioğlu’na tebrik mesajı!50 yıllık Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın yeni Genel Sekreteri Emekli Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu oldu. Feridun Sinirlioğlu, 1975 Helsinki Nihai Senedi'nin 50 yıllık tarihinde AGİT Genel Sekreterliği görevini üstlenen ilk Türk vatandaşı oldu.

Feridun Sinirlioğlu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın yeni Genel Sekreteri oldu!Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri görevine Türkiye’nin adayı Emekli Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu seçildi. Sinirlioğlu AGİT Genel Sekreterliği görevini üstlenen ilk Türk vatandaşı oldu. Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, uluslararası ilişkiler ve diplomasi alanında 40 yılı aşkın bir deneyime sahip. Konuya ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarından 57 katılımcı üyenin onayıyla alınan bu karar, Türkiye’nin uluslararası arenadaki etkin rolünün ve iş birliği odaklı diplomasi yaklaşımının başarılı sonuçlarından biridir. İş birlikleri ve destekleri için tüm üye ülkelere teşekkür ediyorum." dedi.

Feridun Sinirlioğlu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın yeni Genel Sekreteri oldu!

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) Genel Sekreterliği görevine Türkiye'nin adayı Emekli Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu seçildi.

50 YIL SONRA BİR İLK

Büyükelçi Sinirlioğlu, Teşkilatın temelini oluşturan 1975 Helsinki Nihai Senedi'nin 50 yıllık tarihinde AGİT Genel Sekreterliği görevini üstlenen ilk Türk vatandaşı oldu.

Söz konusu karar Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarından 57 katılımcı üyenin onayıyla alındı. Genel Sekreter, AGİT üyeleri tarafından üç yıllığına seçiliyor.

DIŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, AGİT Genel Sekterliğine Sinirlioğlu'nun atanmasına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada "Sinirlioğlu'nun, yeni görevini en başarılı şekilde yürüteceğine ve AGİT'in sorumluluklarını etkin bir şekilde yerine getirmesine destek olacağına inancımız tamdır" ifadelerine yer verildi.

AGİT'in Genel Sekreteri Feridun Sinirlioğlu oldu!

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın katıldığı, 5-6 Aralık'ta Malta'da düzenlenen AGİT 31. Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda eylülden bu yana münhal durumda olan AGİT Genel Sekreterliği görevine Emekli Büyükelçi Sinirlioğlu'nun seçilmesi kararlaştırıldı.

AGİT'in yeni Genel Sekreteri Feridun Sinirlioğlu, AGİT bakanlar zirvesinin basın toplantısı için geldi. (AFP)AGİT'in yeni Genel Sekreteri Feridun Sinirlioğlu, AGİT bakanlar zirvesinin basın toplantısı için geldi. (AFP)

AGİT'TE BİR İLK
Büyükelçi Sinirlioğlu, Teşkilatın temelini oluşturan 1975 Helsinki Nihai Senedi'nin 50 yıllık tarihinde AGİT Genel Sekreterliği görevini üstlenen ilk Türk vatandaşı oldu.

Feridun Hadi Sinirlioğlu (AA)Feridun Hadi Sinirlioğlu (AA)

57 ÜYENİN ORTAK KARARI

Karar, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarından 57 katılımcı üyenin onayıyla alındı. Genel Sekreter, AGİT üyeleri tarafından üç yıllığına seçiliyor.

Büyükelçi Sinirlioğlu'nun AGİT Genel Sekreteri olarak atanmasına giden süreçte Türkiye tarafından yoğun ve titiz diplomatik çabalar yürütüldü.

ÜYELERİN TÜRKİYE'NİN ADAYI ÜZERİNDE ANLAŞMASI, TÜRKİYE'YE OLAN GÜVENİ YANSITIYOR

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından AGİT'te karar alma süreçleri tamamen tıkanırken, Batılı ve Doğulu ülkeler arasında temel konularda herhangi bir uzlaşıya varılamıyor.

Bir önceki Genel Sekreter'in görev süresinin 2023'te dolmasına karşın, ülkelerin herhangi bir isim üzerinde anlaşamaması nedeniyle yerine yeni Genel Sekreter atanamamış ve görev süresi dokuz aylığına uzatılmıştı. Bu bakımdan, tüm üyelerin Türkiye'nin adayı üzerinde anlaşması, Türkiye'ye olan güveni yansıtıyor.

Türkiye'nin sıcak çatışmalar ve sürüncemede bırakılmış ihtilafların var olduğu AGİT coğrafyasında, krizlerin çözümüne yönelik sergilediği aktif ve yapıcı diplomatik çabaların ehemmiyeti de bu atamayla beraber uluslararası toplum tarafından da teslim edildi.

Büyükelçi Sinirlioğlu'nun Genel Sekreterlik görevi süresince, Avrupa'da güvenlik mimarisinin temellerinin korunması başta olmak üzere, küresel barış ve istikrarı ilgilendiren birçok kritik konu gündemde olacak.

Feridun Hadi Sinirlioğlu (AA)Feridun Hadi Sinirlioğlu (AA)

İlerleyen dönemde Rusya ile Ukrayna arasında barış görüşmeleri başlaması durumunda, AGİT'in önemli bir rol üstlenmesi muhtemel bir durum olarak görülürken, Büyükelçi Sinirlioğlu'nun aynı zamanda AGİT'in etkinliğinin güçlendirilmesini teminen çaba sarf etmesi bekleniyor.

AVRUPA GÜVENLİK VE İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI

AGİT, Soğuk Savaş döneminde Doğu ve Batı Blokları arasında düzenli diyalog tesis etmek suretiyle gerginliği ve anlaşmazlık noktalarını azaltmak amacıyla bir müzakere forumu ve konferanslar diplomasisi olarak ortaya çıktı.

1970'li yıllarda Batı'nın "karşılıklı ve dengeli kuvvet indirimleri" müzakerelerine başlanması yönündeki önerisinin Doğu Bloğu tarafından kabul edilmesi üzerine, 1973'te Helsinki'de başlayan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konferansı (AGİK) süreci sonucunda Helsinki Nihai Senedi 33 Avrupa ülkesi ile ABD ve Kanada tarafından 1975'te imzalandı.

Feridun Hadi Sinirlioğlu (AA)Feridun Hadi Sinirlioğlu (AA)

Sovyetler Birliği'nin 1990'ların başında dağılması ve ideolojik kamplaşmanın son bulmasıyla kuruluş amacı bir ölçüde ortadan kalkan AGİK, yeni dönemin risk ve tehditlerine karşı bir uyum sürecine girdi. Bu süreçte AGİK, demokratikleşme ve insan haklarının izlenmesi gibi işlevlerine ilaveten, erken uyarı, çatışmaların önlenmesi, kriz yönetimi ve çatışma sonrası rehabilitasyon alanlarında diğer uluslararası ve bölgesel kuruluşlara göre öne çıktı.

Soğuk Savaş sonrası dönemin siyasi başlangıcını oluşturan 1990 Paris Şartı'yla, AGİK'in siyasi danışma mekanizmaları ve bir dizi daimi organ aracılığıyla kurumsallaşmasına karar verilirken, 1992 Helsinki Zirvesi'nde, Teşkilatın mevcut yapısının temelleri atıldı. AGİK nihayet 1994 Budapeşte Zirvesi'nde uluslararası teşkilata dönüşerek, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) adını aldı.

Teşkilat, Kuzey Amerika, Avrupa, Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya ülkelerini bünyesinde barındıran yegane ve en büyük bölgesel güvenlik forumu oldu.

AGİT'in kurucu üyeleri arasında yer alan Türkiye, Teşkilatın kapsayıcı bir platform olduğuna inanırken, Avrupa-Atlantik ve Avrasya'daki güvenlik sınamalarının arttığı bir dönemde, Teşkilata daha fazla ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın paylaşımı (Ekran görüntüsü)Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın paylaşımı (Ekran görüntüsü)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı.

Bakan Fidan paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Hariciyemize, uzun yıllar, farklı görevlerde hizmet etmiş olan Büyükelçi Feridun Hadi Sinirlioğlu'nu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri olarak atanmasından dolayı tebrik ediyorum.

Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarından 57 katılımcı üyenin onayıyla alınan bu karar, Türkiye'nin uluslararası arenadaki etkin rolünün ve iş birliği odaklı diplomasi yaklaşımının başarılı sonuçlarından biridir. İş birlikleri ve destekleri için tüm üye ülkelere teşekkür ediyorum.

Dünyanın derin krizler ve çatışmalarla sınandığı bu zor dönemde, AGİT'in barış, istikrar ve güvenlik adına önemli bir rol üstlenmesi gerekmektedir.

Sayın Sinirlioğlu'nun bu kritik görevde başarılı olacağına ve AGİT'in misyonunu daha da ileriye taşıyacağına inanıyorum.

Feridun Hadi Sinirlioğlu (AA)Feridun Hadi Sinirlioğlu (AA)

"O SAVAŞIN DA BU YIL SONA ERMESİ HERKESİN ARZUSU"

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) yeni Genel Sekreteri olarak göreve başlayan Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, TRT Haber'e yaptığı açıklamada Türkiye ve Yunanistan Dışişleri Bakanlarının ortak mektubuyla bu göreve aday gösterilmiş olmaktan duyduğum mutluluğu ifade etti.

57 ülkenin kararıyla, konsensüsla bu göreve seçilmiş olmaktan da büyük bir onur duyduğunu söyleyen Sinirlioğlu, "Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanımıza da gösterdiği itimat ve destekleri için şükranlarımı sunuyorum. Aynı şekilde Sayın Bakanımız bu sürecin her anında bana yakından destek oldu." açıklamasında bulundu.

AGİT Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın, Vancouver'dan Vladivostok'a kadar uzanan geniş bir coğrafyayı kapsadığını belirten Sinirlioğlu, "AGİT'in önümüzdeki güç dönemde ciddi sınavlara sahne olması beklenen dönemde büyük bir potansiyeli var barışa, istikrara ve güvenliğe hizmet etmek için. Umarım 57 katılımcı ülke bu potansiyeli layıkıyla kullanırlar. Ben bunun için her biriyle yakından çalışmaya hazırım. Tabii ki AGİT coğrafyasında önemli bir savaş yaşanıyor şu anda. O savaşın da bu yıl sona ermesi herkesin arzusu. Bu tabii ki yeni AGİT Genel Sekreteri olarak benim de en büyük arzum." dedi.

AGİT'in gayet kapsamlı bir gündemi olduğunu söyleyen Sinirlioğlu, "Ama öncelikli mesele tabii ki şu anda devam eden bir ateş var AGİT coğrafyasında. O ateşin söndürülmesi en öncelikli görevdir. En öncelikli sınamadır. Benim de önceliğim bu olacaktır." mesajını verdi.

Feridun Hadi Sinirlioğlu (AA)Feridun Hadi Sinirlioğlu (AA)

"AGİT UKRAYNA BAĞLAMINDA TECRÜBELİ BİR ÖRGÜT"

Son olarak AGİT'in geçmişte de Ukrayna bağlamında önemli bir görev ifa ettiğini hatırlatan Sinirlioğlu, "2014'teki Kırım hadisesinden sonra, Kırım'ın işgalinden sonra yine Ukrayna içinde Donbas bölgesiyle hükümet arasında süregelen çatışmalarda AGİT'e bir gözlemci misyonu görevi verilmişti. AGİT o görevi savaş başlayana kadar sürdürdü. Yani AGİT Ukrayna bağlamında tecrübeli bir örgüt. Yine kendisine verilecek her türlü görevi üstlenmeye hazır. Ben de genel sekreter olarak tarafların eğer barış için müzakerelere başlama kararı alırlarsa her zaman yanında olacağım ve bir kolaylaştırıcı olarak AGİT Genel Sekreteri sıfatımla katkıda bulunmaya çalışacağım." ifadelerini de sözlerine ekledi.

Feridun Hadi Sinirlioğlu (AA)Feridun Hadi Sinirlioğlu (AA)

BÜYÜKELÇİ FERİDUN SİNİRLİOĞLU KİMDİR?

Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, uluslararası ilişkiler ve diplomasi alanında 40 yılı aşkın bir deneyime sahip.

2015'te kurulan geçici hükümette Dışişleri Bakanı, 2015-2016 ve 2009-2015 yıllarında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yaptı. 2016-2023 yıllarında ise Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi görevini yürüttü. 2023'te BM Genel Sekreteri tarafından Afganistan Bağımsız Değerlendirme Özel Koordinatörü olarak atandı.

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden doktora derecesine sahip olan Büyükelçi Sinirlioğlu, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamladı.

AGİT Toplantısı (Foto: AA Arşiv)AGİT Toplantısı (Foto: AA Arşiv)

AGİT NEDİR?
AGİT, Soğuk Savaş döneminde bloklar arasında düzenli diyalog tesis etmek suretiyle gerginliği ve anlaşmazlık noktalarını azaltmak ve bu sayede Avrupa'da güvenliğin artırılmasını sağlamak amacıyla, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konferansı (AGİK) adı altında bir müzakere forumu ve konferanslar diplomasisi olarak ortaya çıkmıştır.

Soğuk Savaş sırasında 1970'li yıllarda Yumuşama (Detente) döneminde Batı'nın "karşılıklı ve dengeli kuvvet indirimleri" müzakerelerine başlanması yönündeki önerisinin Doğu Bloku tarafından kabul edilmesi üzerine, 1973 yılında Helsinki'de başlayan AGİK süreci sonucunda Helsinki Nihai Senedi 33 Avrupa ülkesi ile ABD ve Kanada tarafından 1975 yılında imzalanmıştır.

Helsinki Nihai Senedi'nde güvenliğin birbiriyle irtibatlı üç boyutu (siyasi-askeri, ekonomi-çevre, insani) olduğu kabul edilmiştir. Bununla birlikte, Teşkilatın Soğuk Savaş'ın sona ermesine kadar geçen dönemdeki faaliyetleri ağırlıklı olarak siyasi-askeri boyuta odaklanmıştır. Zülfikar Gençtürk
15-temmuz.net haberleri

Bu haber 102812 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Suriye Lideri Şara'dan Türkiye'ye garanti
Suriye Lideri Şara'dan Türkiye'ye garanti
Grand İsias Hotel Davasında Cezalar Açıklandı
Grand İsias Hotel Davasında Cezalar Açıklandı