Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail kararı sonrası Başkan Erdoğan'dan Filistin mesajı: Takipçisiyiz! Savaş suçları cezasız kalmayacak

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 112 gündür devam ederken, can kaybı 26 bini aştı. Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davasında ihtiyati tedbir talebine ilişkin kararını açıkladı. Divan İsrail'in dosyanın reddi talebini reddetti, Soykırım Sözleşmesi maddelerindeki fiillerin işlenmesini önlemek için İsrail'in ihtiyati tedbirler alması gerektiğine karar vererek davanın esastan görülmesine hükmetti.

Lahey'de tarihi gün! Katil İsrail ilk kez soykırımla yargılanacak! Mahkemeden "ihtiyati tedbir" kararı

Giriş Tarihi: 26.01.2024 08:54 Güncelleme Tarihi: 26.01.2024 17:57

Lahey'den çıkan yargılama kararı katil İsrail'i durdurmaya yetecek mi?

İsrail-Hamas savaşında son durum... Uluslararası Adalet Divanı'na açılan davada ilk karar geldi: İsrail soykırım suçlaması ile yargılanacak

Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail kararı sonrası Başkan Erdoğan'dan Filistin mesajı: Takipçisiyiz! Savaş suçları cezasız kalmayacak  

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'e verilen tedbir kararını memnuniyetle karşılıyorum

Son dakika haberi! Katil İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım suçuyla yargılanacak. UAD, katliamdan 112 gün sonra Güney Afrika'nın 'Gazze'de soykırım davası' başvurusunu kabul etti. Mahkeme, İsrail’in dosyanın reddi talebini reddetti. İsrail hakkında 15'e 2 oyla ihtiyati tedbir kararı verildi. Konuyla ilgili Türkiye'den tedbir kararını bir an önce uygulaması için terör devleti İsrail'e çağrı yapıldı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, sosyalm medyadan yaptığı açıklamada, "Filistinli masum sivillere yönelik işlenen savaş suçlarının cezasız kalmaması için sürecin takipçisi olmayı sürdüreceğiz." dedi.

Katil İsrail'in Lahey'de görülen "soykırım" davası ile ilgili karar açıklandı. Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) bugün (26 Ocak 2024) açıkladığı kararda Güney Afrika'nın soykırım iddialarının somut delillere dayandığını ve İsrail'in davanın reddedilmesi ile ilgili başvurusunun kabul edilmediğini duyurdu. Mahkeme "ihtiyati tedbir kararı" aldı. Karar sonrası Filistin'den de bir açıklama geldi. Öte yandan Başkan Erdoğan, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) katil İsrail'in Gazze'de uyguladığı soykırımla ilgili dava açan Güney Afrika Cumhurbaşkanı Ramaphosa ile bir görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan görüşmede dava sürecini değerlendirirken, İsrail'in hak ettiği cezayı alması için azami çaba göstereceğini belirtti.

.İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 112 gündür devam ederken, can kaybı 26 bini aştı. Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı soykırım davasında ihtiyati tedbir talebine ilişkin kararını açıkladı. Divan İsrail'in dosyanın reddi talebini reddetti, Soykırım Sözleşmesi maddelerindeki fiillerin işlenmesini önlemek için İsrail’in ihtiyati tedbirler alması gerektiğine karar vererek davanın esastan görülmesine hükmetti. UAD ayrıca ihtiyati tedbirlerle ilgili İsrail’e rapor sunması için 1 ay süre verdi.

Katil İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım suçuyla yargılanacak. UAD, katliamdan 112 gün sonra Güney Afrika'nın 'Gazze'de soykırım davası' başvurusunu kabul etti. Mahkeme, İsrail'in dosyanın reddi talebini reddetti. İsrail hakkında 15'e 2 oyla ihtiyati tedbir kararı verildi.

Konuyla ilgili Türkiye'den tedbir kararını bir an önce uygulaması için terör devleti İsrail'e çağrı yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'e verilen tedbir kararını memnuniyetle karşılıyorum

İsrail'in Gazze'de yaptığı insanlık dışı uygulamalara yönelik Uluslararası Adalet Divanı'nda Güney Afrika tarafından açılan davadan tedbir kararı çıkarken Cumhurbaşkanı Erdoğan, karardan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA: SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Adalet Divanında Gazze'deki insanlık dışı saldırılarla ilgili alınan ihtiyati tedbir kararını değerli bulduğunu ve memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

"Sürecin takipçisi olacağız"

Başkan Erdoğan, Uluslararası Adalet Divanının İsrail kararına ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Erdoğan, "Uluslararası Adalet Divanında Gazze'deki insanlık dışı saldırılarla ilgili alınan ihtiyati tedbir kararını değerli buluyor, memnuniyetle karşılıyorum. Filistinli masum sivillere yönelik işlenen savaş suçlarının cezasız kalmaması için sürecin takipçisi olmayı sürdüreceğiz. Soykırım Sözleşmesi'ne taraf ülkeler için bağlayıcı olan bu kararın, İsrail'in kadın, çocuk, yaşlı ayırt etmeden gerçekleştirdiği saldırılarının artık bir son bulmasına vesile olmasını diliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Lahey'den çıkan yargılama kararı katil İsrail'i durdurmaya yetecek mi?

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın "Gazze'de soykırım davası" başvurusunu kabul etti. Mahkeme, terör devleti İsrail'in dosyanın reddi talebini reddederek 15'e 2 oyla ihtiyati tedbir kararı verdi. Ancak ateşkes çağrısı yapmayan mahkeme, İsrail'den ölümleri durdurmasını talep etti. Uzmanlar mahkemeden 'ateşkes' kararının çıkmamasına dikkat çekerek bu durumun İsrail'in katliamlarını durdurmayacağını, yavaşlatacağını belirtiyor.

Uluslararası Adalet Divanı İsrail'in dosyanın reddi talebini reddederek İsrail'e soykırım davasının esastan görülmesine hükmetti.

FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Türkiye'nin ateşkesin sağlanması yönündeki çabalarına işaret eden Başkan Erdoğan, "Türkiye olarak ateşkesin tesisi ve kalıcı barışa giden yolun temini adına tüm gücümüzle çalışmaya ve Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN FLAŞ AÇIKLAMA
Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail kararı sonrası Dışişleri Bakanlığı'ndan flaş açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda tedbir kararının İsrail tarafından derhal uygulanması gerektiğini belirterek;

"Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD), İsrail'in Gazze'de yaşayan Filistin halkına yönelik saldırılarına ilişkin olarak bugün açıkladığı ihtiyati tedbir kararının İsrail tarafından derhal ve tam olarak uygulanmasını bekliyoruz.
Mahkeme'nin açıkladığı tedbirlerin, Filistin'de akan kanın durdurulması için çok önemli bir fırsat teşkil ettiğini düşünüyoruz.
Ortadoğu'da kalıcı barış ve güvenlik ancak İsrail-Filistin meselesinin, uluslararası hukuk ve yerleşik parametreler temelinde adilane bir çözüme kavuşturulmasıyla sağlanabilir. Türkiye, bu yolda da elinden gelen her türlü katkı ve gayreti gösterme iradesine sahiptir." ifadelerini kullandı.

İSRAİL İNSANLIK SUÇUNA SON VERMELİDİR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nın aldığı ihtiyati tedbir kararına acilen uyarak insanlık suçuna son vermelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail'e dava açıldığını, Uluslararası Adalet Divanının davada ihtiyati tedbir kararı verdiğini anımsattı.

Divanın ihtiyati tedbir kararı vermesinin Filistin'de akan kanın durdurulması ve insanlık suçunun sona erdirilmesi açısından olumlu olduğunu kaydeden Tunç, şunları kaydetti:

"İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nın aldığı ihtiyati tedbir kararına acilen uyarak insanlık suçuna son vermelidir. 7 Ekim'den bu yana 11 bini çocuk, 7 bini kadın olmak üzere 26 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybetmesine, 64 binin üzerinde kişinin yaralanmasına neden olan İsrail, tedbir kararını acilen yerine getirerek saldırılarını bir an önce durdurmalıdır. Kararın uygulanması için uluslararası mekanizmanın da ivedilikle harekete geçmesi gerekmektedir."

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Uluslararası Adalet Divanının (UAD), İsrail aleyhine açılan "soykırım" davasında ihtiyati tedbir kararı vermesine ilişkin "Gazze'de işlediği savaş ve insanlık suçları için Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılanan İsrail hakkında verilen ara karar, İsrail'e karşı insanlık cephesinin haklılığını ispatlar nitelikte atılan ilk adım olması açısından önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Uluslararası Adalet Divanının kararına yönelik şunları kaydetti:

"Gazze'de işlediği savaş ve insanlık suçları için Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılanan İsrail hakkında verilen ara karar, İsrail'e karşı insanlık cephesinin haklılığını ispatlar nitelikte atılan ilk adım olması açısından önemlidir. Şimdi, acilen tüm dünya Gazze'de yaşanan katliamları durdurmalı, insani yardımları bir an önce Gazze'ye ulaştırmalı ve uluslararası hukuk, bu eli kanlı katilleri yargılayarak hak ettikleri cezaları vermelidir. Bu davaya öncülük eden Güney Afrika Cumhuriyeti'ne, davayı yerinde takip eden milletvekillerimize ve bu mücadeleyi omuzlayan hukukçulara insanlık adına teşekkür ediyorum."

 

AK PARTİ'DEN İLK AÇIKLAMA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Uluslararası Adalet Divanı'nın kararının Filistin halkı için adalet isteyen başta Filistinliler olmak üzere tüm İnsan Hakları savunucularının talep ettiği adaletin sağlanmasına vesile olmasını diliyoruz." dedi.

 

Çelik mesajında şu ifadelere yer verdi:

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Soykırım Sözleşmesi çerçevesinde yükümlülüklerinin bazılarını ihlal ettiğine ilişkin ihtiyati tedbir kararı almıştır.

Uluslararası Adalet Divanı'nın kararı, İsrail katliamlarının uluslararası hukuk bağlamında soykırım çerçevesinde ele alınması bakımından son derece önemli bir gelişmedir.

Uluslararası Adalet Divanı'nın kararının Filistin halkı için adalet isteyen başta Filistinliler olmak üzere tüm İnsan Hakları savunucularının talep ettiği adaletin sağlanmasına vesile olmasını diliyoruz.

Uluslararası toplumla birlikte bu kararı takip edecek ve İsrail'in Filistin'de işlemekte olduğu katliamları durdurmak üzere mücadele etmeye devam edeceğiz.

Netenyahu Yönetimi, Filistin'de yürüttüğü işgal ve soykırım politikaları nedeniyle insanlık ve tarih önünde hesap verecektir.

Uluslararası Adalet Divanı'nın kararı noktasında yasal başvurucu olan Güney Afrika yetkililerine ve halkına, insan hakları hukukçularına ve davayı yerinde takip eden milletvekillerimize müteşekkiriz

Uluslararası Adalet Divanından tarihi karar! İsrail soykırımla yargılanacak: İddialar ispatlandı | Terör devleti için ihtiyati tedbir kararı

Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine açılan soykırım davasında karar açıklanıyor. Gazze'ye saldırılarda BM Soykırım Sözleşmesi'ni ihlali gerekçesiyle İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanında açılan davada ihtiyati tedbir talebine dair karar duruşması görüldü.

Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de yaşanan insani trajedinin son derece farkında olduğunu ve can kayıplarından derin endişe duyduğunu bildirdi. İsrail'in soykırım davasını ret talebi reddedildi. Mahkeme Güney Afrika'nın "soykırım" iddialarının haklı gerekçelere sahip olduğunu vurguladı.

Tedbir kararı kamuya açık bir oturumda Divan Başkanı Yargıç Joan Donoghue tarafından okundu.

Uluslararası Adalet Divanı'nın kararından öne çıkanlar şu şekilde:
İsrail, soykırımın yaşandığını yalanlamaktadır, soykırım suçlamalarını reddetmiştir, hukuksal temelden yoksun olduğunu ifade etmiştir.

Mahkeme, İsrail'in dosyanın reddi talebini reddetti.

Mahkemenin görüşüne göre, Güney Afrika'nın iddialarının bir kısmı sözleşmenin maddelerinin bir kısmı içine girebilir. Tüm taraflar sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmelidir.

Güney Afrika'nın İsrail'e ilişkin başvurusu uygundur. Güney Afrika'nın ortaya koymuş olduğu iddiaların makul olup olmadığı değerlendirilecek. Taleplerin mantıklı olup olmadığı konusunda henüz karar verilmemiştir.

Sözleşmeye göre soykırıma iştirak etmek ve cesaretlendirmek de soykırım suçları arasında sayılmaktadır.

Soykırım sözleşmesiyle korunan insanların korunması için tüm ülkeler adım atabilir. Filistinlilere baktığımız zaman soykırım sözleşmesinin 2. maddesi uyarınca koruma altında olması gereken bir gruptur.

İsrail saldırıları, çok sayıda insanın ölmesine, sivil alt yapının zarar görmesine, insanların yerinden edilmesine neden olmuştur.

"ÇOCUKLARIN YAŞADIĞI DRAM YÜREK PARÇALAYICI"
Gazze nüfusunun yüzde 93'ü kriz seviyesinde bir açlıkla karşı karşıyadır. Gazze'deki çocuklar ciddi travmalarla karşı karşıya, 1,4 milyon insan sığınaklarda yaşamaktadır, hastalıklar yayılmaktadır. Bir neslin buna maruz kaldığı görülmektedir, pek çoğu annesiz ve babasız kalmıştır. Çocukların yaşadığı dram gerçekten yürek parçalayıcıdır.

Mahkemeye göre yaşananlar ve durum en azından Güney Afrika'nın taleplerinin bir kısmının haklı olduğuna karar verilmiştir.

Gazze halkının soykırımdan korunması konusunda da tedbir taleplerinin yerinde olduğu açıktır.

"MAHKEME TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN SUÇLARI ÖNLEME NİYETİNDE"
Mahkeme acil bir durum olduğu tespitinde bulundu ve telafisi mümkün olmayan sonuçların engellenmesini değerlendirdi. Nihai karar verilmeden önce Güney Afrika'nın talepleri haklı bulunmuştur.

"İSRAİL, 1 AY İÇİNDE RAPOR SUNMALI"
İsrail, gerekli önlemleri hemen alarak, insani ve temel hizmetlerin insanlara ulaşmasını sağlamalıdır.

İsrail, alınan tüm önlemlerle ilgili bir ay içinde mahkemeye rapor sunmalı. Bu rapor Güney Afrika'ya da iletilecektir. Mahkeme kararlarının bağlayıcılığı haizdir.

Gazze'de yaşanan çatışmanın tüm tarafları uluslararası insani hukuk kapsamında sorumludur. 7 Ekim'de Hamas tarafından kaçırılanlar derhal serbest bırakılmalıdır.

Mahkeme ihtiyati tedbirlere karar verdi. İsrail, sözleşme sorumlulukları çerçevesinde elinden gelen tüm adımları atarak soykırım suçu işlenmesini yapmakla yükümlüdür.

İsrail tüm önlemleri alarak soykırım işlenmesini teşvik etmesini engellemellidir.

Gazze'deki tüm ihtiyaçların bölgeye ulaştırılması gerektiği kararlaştırıldı.

İsrail devleti mahkemeye ilgili ihtiyati tedbirler ile ilgili 1 ay içinde rapor vermelidir.

A HABER EKİBİ LAHEY'DE

Fatih Özyar- A Haber Muhabiri

Lahey'de bulunan Uluslararası Adalet Divanı önünde ki bekleyiş devam ediyor. Kalabalık hala dağılmış değil ve Filistin Bayrağını alan herkes bu alana geliyor. Yapılan konuşmalarda karar değerlendiriliyor ve olumlu bir şekilde karşılandığını net bir şekilde belirtebiliriz.

Bundan sonra gözler İsrail'e çevrilmiş durumda. Netanyahu nasıl bir adım atacak nasıl bir tepki gösterecek? Daha önce yaptığı açıklamalarda da bu karar uymayacaklarını açıklamış olsalar da uluslararası bir baskı olacağını ve bu baskıya ne kadar dayanacaklarını bekleyip görmek lazım.

Burada alınan kararla en azından İsrail'in soykırım ile yargılanmasının devam etmesi çok önemliydi. Soykırım sözleşmesinin 2. Maddesine uyması gerektiğini ve İsrail'in de bu maddeye imza atan 153 ülkeden biri olduğunu da belirtmemiz gerekiyor.

Burada çok sayıda vatandaş sabah saatlerinden beri Filistin'e desteğini belirtmeye devam ediyor.

Dün Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ile Başkan Erdoğan'ın telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Bu telefon görüşmesinde de Başkan Erdoğan Güney Afrika'nın yapmış olduğu soykırım suç duyurusunda da Türkiye'nin de desteğini kendilerine ilettiği söyledi.

Artık bugüne kadar İsrail'e verilen desteğin son verilmesine ve soykırıma son vermesi gerektiğine dair sloganlar atılıyor. Bu karar çok önemliydi ve karardan çıkan sonuç herkesi memnun etmiş durumda. Memnun olmayan varsa bu da İsrail'dir. Karara nasıl tepki verecekler belli değil.

FİLİSTİN'DEN İLK AÇIKLAMA
Kararın ardından Filistin Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Uluslararası Adalet Divanı'nın verdiği kararın memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.

GÜNEY AFRİKA: ULUSLARARASI HUKUK AÇISINDAN BİR ZAFER
Güney Afrika Adalet Bakanı Ronald Lamola, Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail aleyhine alınan kararın uluslararası hukuk açısından zafer olduğunu belirtti.

Adalet Bakanı Lamola, Güney Afrika devlet televizyonu SABC'ye yaptığı açıklamada, "Divanın kararı, uluslararası hukuk açısından, Gazze halkı, çocukları ve kadınları açısından bir zafer." değerlendirmesinde bulundu.

"Nelson Mandela'nın şu anda mezarında bize gülümsediğine inanıyorum." ifadesini kullanan Bakan Lamola, mahkemenin tedbir kararlarının ateşkesi getireceğine ve İsrail üzerindeki baskıyı genişleteceğine inandığını vurguladı.

Mahkemeye inandıkları prensipler için gittiklerini ve tehditler aldıklarına dikkati çeken Lamola, hükümet üyeleri ve halkın verdiği güçle hareket ettiklerini belirtti.

Lamola, UAD'nin kararının uluslararası topluma ders niteliği taşıdığını ancak hukuk temelinde hareket eden bir toplumun var olabileceğini dile getirdi.

Bakan Lamola, karardan memnun olduklarını, ateşkese hükmedilmemesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşamadıklarını ifade etti.

Afrika Ulusal Kongresi lideri Fikile Mbalula da kararın Filistin'de barışı görmek isteyenler için dönüm noktası olduğunu belirtti.

İSRAİLLİ BAKANDAN SKANDAL TEPKİ
İsrail aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, ülkesi aleyhinde açılan soykırım davasında ihtiyati tedbir kararı alan Uluslararası Adalet Divanını (UAD) "antisemizm" ile suçladı.

Ben Gvir, Lahey'deki UAD'ın, İsrail'in Gazze'deki fillerinin Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından açılan soykırım davasında aldığı ihtiyati tedbir kararına ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

UAD'yi "Yahudi karşıtlığı" ile suçlayan Ben Gvir, "Lahey'deki antisemit mahkemenin kararı, önceden bilineni kanıtlıyor: Bu mahkeme adalet değil, Yahudi halkına yönelik zulüm arıyor. Holokost sırasında sessiz kaldılar, bugün de ikiyüzlü bir şekilde devam ederek bir adım daha atıyorlar." ifadelerini kullandı.

Filistinlilere yönelik ırkçı, ayrımcı eylem ve söylemleriyle tanınan İsrailli Bakan, "İsrail devletinin varlığını tehlikeye sokan kararlara kulak asılmamalı ve tam zafere kadar düşmanı yenmeye devam etmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

ERDOĞAN'DAN GÜNEY AFRİKA'YA DESTEK
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları, Türkiye ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler, bölgesel ve küresel meseleler ele alındı.

Başkan Erdoğan görüşmede, Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) mazlum Filistin halkına yönelik işlenen soykırım suçunun cezalandırılması için İsrail aleyhine açtığı davadan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Dava sürecinin değerlendirildiği görüşmede Başkan Erdoğan, Türkiye'nin bu haklı davanın uluslararası hukuk ve insan haklarına uygun şekilde sonuçlandırılması ve insanlık suçu işleyen İsrail'in hak ettiği cezayı alması için azami çaba göstereceğini belirtti.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN LAHEY DESTEĞİ!

İspanya karardan memnun

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez resmi X hesabından yaptığı açıklamada "Uluslararası Adalet Divanı'nın kararını memnuniyetle karşılıyoruz ve tarafları geçici tedbirleri uygulamaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Filistin Kızılayı: Al Amal Hastanesi yoğun ateş altında

Filistin Kızılayı’nın bugün yaptığı açıklamasında “İsrail tankları, Han Yunus'taki PRCS Al-Amal Hastanesi’nin çevresini hedefleyerek yoğun ateş altına alıyor. Çok sayıda yaralı olduğu bildirildi ve ekiplerimiz onlara ulaşamıyor” dedi. Yetkililer hastanenin kuşatma altında olduğuna dikkat çekti.  

12:28

IBKY’de gaz tesisine saldırı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Süleymaniye kentinde Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli enerji şirketi Dana Gas'ın işlettiği Kormor Gaz Tesisi'ne SİHA saldırısı düzenlendi. SİHA’nın tesisteki akaryakıt deposuna isabet etmesi sonucu yangın çıktı. Olay yerine çok sayıda itfaiye aracı sevk edildi.

12:01

Gazze'de can kaybı 26 bini aştı

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in saldırılarında son 24 saatte 183 kişinin hayatını kaybettiği, 377 kişinin yaralandığı duyuruldu. Çok sayıda yaralının hala enkaz altında ve yollarda olduğu, ambulans ve sivil savunma ekiplerinin yaralılara ulaşamadığı aktarıldı.

Son verilerle birlikte İsrail'in saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin sayısının 26 bin 83’e, yaralıların sayısının ise 64 bin 487'ye yükseldiği bildirildi.

10:02

Keskin nişancılar Han Yunus'ta hastaneden çıkan insanları hedef alıyor

Al Jazeera İsrail'in Han Yunus'a yönelik bombardımanının sabaha kadar sürdüğünü yazdı ve Nasr Hastanesi çevresine yerleştirilen keskin nişancıların hastaneden çıkan sivilleri hedef aldığını duyurdu.

08:44

ABD günler sonra açıkladı: İran'ı uyardık

New York Times gazetesine konuşan ABD'li yetkililer 3 Ocak'ta İran'ın Kerman kentine düzenlenen ve 84 kişinin hayatını kaybettiği kanlı saldırı öncesi ABD'nin İran'a gizli bir uyarıda bulunduğunu öne sürdüler.

İsmi açıklanmayan yetkililer, ABD'nin DAEŞ'in planladığı saldırı hakkında istihbarata sahip olduğunu ve bu konuda uyarıda bulunduğunu belirtirken, ABD'nin İran'la diplomatik ilişkisi bulunmadığından, uyarının İran'a nasıl iletildiği belirsizliğini koruyor. Söz konusu iddia daha önce Wall Street Journal tarafından da dile getirilmişti.

08:29

ABD ve İsrail arasında 'rehine' görüşmeleri

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Hamas'ın Gazze'de tuttuğu rehineleri serbest bırakmaya yönelik devam eden çabalar hakkında bir görüşme gerçekleştirdi.Gallant, Austin ve ABD hükümetine rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik çeşitli çabalara katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Öte yandan Beyaz Saray, rehinelerin serbest bırakılması ve daha uzun süreli bir ateşkes konusundaki müzakereleri ilerletmek için CIA direktörü William J. Burns'ü önümüzdeki günlerde üst düzey İsrailli, Mısırlı ve Katarlı yetkililerle görüşmek üzere Avrupa'ya gönderiyor...   Zülfikar Gençtürk
15-temmuz.net haberleri