SON DAKİKA: Türkiye her gün milyonları aşılıyor! Sağlık çalışanları Erzurum'da çobanların ayağına gitti
. Türkiye'de 18 Haziran 2021 11.03 itibarıyla 39 milyon 232 bin 637 doz aşı yapıldı. Birinci doz aşı uygulanan kişi sayısı 25 milyon 027 bin 835 olurken ikinci doz aşı uygulanan kişi sayısı ise 14 milyon 204 bin 802. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da 17 Haziran günü 1,5 milyon doz aşı uygulandığını duyurdu. Türkiye, aşılamada adeta koşar adım ilerlerken hiç şüphesiz bu başarının ardından sağlık çalışanları yer alıyor. Bunun son örneği Erzurum'da yaşandı.
SON DAKİKA: Türkiye her gün milyonları aşılıyor! Sağlık çalışanları Erzurum'da çobanların ayağına gitti
Giriş Tarihi: 18.06.2021 11:09 Güncelleme Tarihi: 18.06.2021 11:31
Son dakika haberleri... Türkiye'de 18 Haziran 2021 11.03 itibarıyla 39 milyon 232 bin 637 doz aşı yapıldı. Birinci doz aşı uygulanan kişi sayısı 25 milyon 027 bin 835 olurken ikinci doz aşı uygulanan kişi sayısı ise 14 milyon 204 bin 802. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da 17 Haziran günü 1,5 milyon doz aşı uygulandığını duyurdu. Türkiye, aşılamada adeta koşar adım ilerlerken hiç şüphesiz bu başarının ardından sağlık çalışanları yer alıyor. Bunun son örneği Erzurum'da yaşandı. Erzurum'un Horasan ilçesi Kırkgözeler köyünde çobanlık yapan Fettah Sakık (52) ile Ercan Çiftçi'nin (46) koronavirüs aşısı, sürüyü otlattıkları yaylada uygulandı.
Horasan İlçe Sağlık Müdürlüğü'nde görevli pratisyen hekim Dr. Emine Uğur, hemşire Elif Özkan, Selçan Paçal ve Emre Arslan ile vatandaşların koronavirüs aşılarını yapmak üzere, şoför Mahmut Özdemir yönetimindeki mobil araçla 12 kilometre uzaklıktaki Kırkgözeler köyüne gitti.
Köyün çobanları Fettah Sakık ile Ercan Çiftçi'nin olmadığını gören Dr. Emine Uğur, muhtardan kendilerini onların yanına götürmesini istedi. Araçlarına binen sağlık ekibi, engebeli alanları ise yürüyerek aşıp çobanlara ulaştı.
"BİZİ DAĞIN BAŞINDA BULDULAR, DUYGULANDIK"
Bir ağacın gölgesinde otururken kendilerine doğru gelen sağlık ekibini gören çobanlar hem şaşırdı hem de duygulandı. Evli ve 4 çocuk babası Ercan Çiftçi, Iğdırlı olduklarını ve Kırkgözeler'e çobanlık yapmak için geldiklerini söyledi.
Gün boyu dağda sürünün başında olduklarından sağlık ocağına gidemediklerini belirten Çiftçi, "Bu hastalığa karşı aşı olmak istiyorduk ama günümüz dağlarda geçtiği için sağlık kuruluşlarına gitme imkanımız yoktu.
Sağ olsun, gelip bizi dağın başında da olsak buldular, duygulandık. Allah devletimize zeval vermesin. Sağlık çalışanlarımızı kaza ve belalardan korusun" diye konuştu.
Dr. Emine Uğur ise, "Bize bağlı köylere giderek vatandaşların koronavirüs aşılarını yapıyoruz. Köyde iki çobanın da yaşadığını ancak yaylada hayvanları otlattıklarını öğrendik.
Köydeki çalışmamızı tamamladıktan sonra aracın gittiği yere kadar araçla sonrasında da biraz yürüyerek onlara ulaştık. Amacımız, aşılanmayan bir tek vatandaş bile bırakmamak. Herkes aşılansın, bir an önce istediğimiz sayıya ulaşıp bu hastalığı bitirmek istiyoruz" diye konuştu.
Horasan İlçe Sağlık Müdürlüğü'nün hizmet verdiği 96 köy olduğunu belirten hemşire Selcan Kaçan, "Gereken her yere ulaşmaya çalışıyoruz. En uzak köye kadar gidip aşıları yapıyoruz. Onlar gelmese veya gelemese de imkanlarımızı değerlendirip ayaklarına kadar gidip aşılarını yapıyoruz" dedi.
Kırkgözeler'in Horasan'ın en büyük köylerinden biri olduğunu söyleyen muhtar Taha Küçük ise "Köyümüz 200 hane ve 2 bin 500 nüfusa sahip. Allah, devletimizden, Cumhurbaşkanımızdan, Sağlık Bakanımızdan ve sağlık çalışanlarından razı olsun.
Sağlık ekibi 35 yaş üstü herkesi aşıladı. Köyün çobanları yayladaydı. Doktor hanım ve ekibi benden onları çobanların bulunduğu yere götürmemi istedi.
Koronavirüs aşı odalarında görevli sağlık çalışanlarına ek ödeme
Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında, hastanelerde oluşturulan aşı odalarında görevli sağlık personellerine en ödeme yapılacak.
Türkiye, koronavirüs aşı uygulaması sürecinde son bir haftada ciddi bir atak yaptı.
Günlük 1 milyon doz aşılamayı geçmesiyle, hastanelerdeki aşı odalarında çalışan personelin iş yükü arttı.
Sağlık Bakanlığı, "Koranivürs Pandemisi Nedeniyle Oluşturulan Aşı Odalarında Görev Yapan Personele Ek Ödeme" konulu genelgeyi 81 ilin sağlık müdürlüğüne gönderdi.
EK ÖDEME YAPILACAKKoronavirüs salgınının ortadan kaldırılması amacıyla aşı çalışmalarının hızlandırıldığına dikkati çekilen genelgede, aşı odalarında görevlendirilen personele motivasyonlarının artırılması amacıyla ek ödeme yapılacağı kaydedildi.
TABİPLERE YÜZDE 30, TABİP DIŞI SAĞLIK PERSONELİNE YÜZDE 100
Buna göre, ilgili yönetmelik kapsamındaki personelden koronavirüs için oluşturulan aşı odalarında aşı yapmak için görevlendirilenlere yapılacak ek ödeme, tabipler için yüzde 30, tabip dışı sağlık hizmetleri sınıfı personel için yüzde 100 artırımlı uygulanacak.
Tabip dışı sağlık hizmetleri sınıfı personel için hesaplanan tutar, 209 sayılı kanunun 5'inci maddesi uyarınca ödenen sabit ek ödeme tutarından mahsup edilmeden ödenecek.
4 AY EK ÖDEME YAPILACAK
Ayrıca, ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde ilgili ek ödeme yönetmeliği kapsamında bulunan personele, 1 Nisan 2021'den geçerli olmak üzere 4 ay süreyle ek ödeme yapılacak.