Son dakika: İşgalci İsrail gözünü Suriye'ye dikti! Gizli belgeler ortaya çıktı
Esad'ın devrilmesiyle özgürleşen Suriye, muhaliflerin önderliğinde rejim güçleri ve PKK/YPG'nin işgal ettiği toprakları tek tek geri alıyor. Devrik liderin ülkeden kaçmasıyla birlikte Golan Tepeleri'nden Suriye'ye giriş yapan ve çok sayıda noktaya saldırı düzenleyen İsrail, gerilimi tırmandırdı. Öte yandan muhalifler, Esad ile İsrail Başbakanı Netanyahu arasında yapılan çok sayıda kirli işbirliklerini içeren istihbarat belgelerini yayınladı.
Katillerin ortaklığı! İşte Esad ve Netanyahu'nun kirli işbirliği
Giriş:11.12.2024 07:43 Güncelleme:11.12.2024 07:49
Beşar Esad devrildi İsrail Golan'ı işgale başladı! Askeri alanlar hedef alındı
Son dakika: İşgalci İsrail gözünü Suriye’ye dikti! Gizli belgeler ortaya çıktı
Son dakika haberi: Gazze'de soykırım yapan İsrail şimdi de Baas rejiminin devrilmesinin ardından Suriye'yi işgal ediyor. Siyonist İsrail, Suriye'deki tüm donanma güçlerini, hava savunma sistemlerini ve uçakları hedef aldı.
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee ise İsrail ordusunun Şam'a ilerlediği yönünde haberlerin "gerçek dışı" olduğunu savundu. İsrail, Suriye genelinde en az 310 hedefe hava saldırısı düzenledi. Bu İsrail'in şimdiye kadarki en büyük hava saldırılarından biri oldu.
GİZLİ BELGELER ORTAYA ÇIKTI
Bu hava saldırılarıyla Esad ordusuna ait askeri üsler, onlarca savaş uçağı, onlarca karadan havaya füze sistemleri, silah üretim yeri, gemiler ve depolarının hedef alındığı ileri sürüldü. İsrail ordusu ve Başbakan Binyamin Netanyahu, Golan Tepeleri'ndeki işgallerinin kalıcı olduğunu açıkladı. Öte yandan Suriye'deki Baas rejimini deviren güçler, Esad döneminden kalma gizli istihbarat belgelerini de yayınlamaya başladı. Sosyal ağlara düşen görüntülerde Esad rejimi ile İsrail yönetiminin bazı konularda kirli işbirlikleri içinde oldukları ileri sürüldü.
Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Suriye topraklarında devam eden işgalci eylemlerine ilişkin, "İsrail'in, 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'nı ihlal ederek İsrail-Suriye arasındaki ayrıştırma bölgesine girmesini ve Suriye topraklarında ilerlemesini şiddetle kınıyoruz" ifadesini kullandı. BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Katar, Suudi Arabistan, Almanya ve Irak gibi ülkelerden de İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi işgal etmesine tepki geldi. Libya'dan Arap Birliği'ne İsrail'in Suriye'deki işgaliyle ilgili olağanüstü toplantı çağrısı yaptı.
ŞAM ELÇİLİĞİ AÇILACAK
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'nin tekrar açılması için gerekli planlamalara başladıklarını söyledi.
1 MART'A KADAR GEÇİCİ HÜKÜMET
Esad rejimini deviren gruplar, askeri güçlerine şehirlerden çekilme emri verdi. Reuters'ın bildirdiğine göre liderler, HTŞ'ye bağlı polis birimleri ile iç güvenlik güçlerinin konuşlandırılmasını istedi. Televizyonda konuşan geçici Başbakan Muhammed El Beşir, 1 Mart 2025'e kadar görev yapacağını açıkladı.
CANLI | Beşar Esad devrildi İsrail Golan'ı işgale başladı! Askeri alanlar hedef alındı
Suriyeli muhaliflerin Şam'a girmesinin ardından 54 yıllık Esad yönetiminin son bulmasını fırsat bilen İsrail, Suriye ordusuna ait 300’den fazla hedefi vururken, Golan Tepeleri’nde kurduğu tampon bölgeyi genişletmeye devam ediyor. İsrail basını, İsrail ordusunun son üç gün içinde yüzlerce saldırıyla Suriye ordusunun güç ve teçhizatının yaklaşık yüzde 80'ini yok ettiğini duyurdu. Öte yandan Esad döneminden kalma gizli istihbarat belgelerini de yayınlamaya başladı. Esad'ın kaçarken, uçağının vurulmaması ve hava sahasında bir engelle karşılaşmaması karşılığında Suriye'ye ait askeri üslerin listesini İsrail’e verdiği iddiası da ortalığı karıştırdı.
Giriş Tarihi :08 Aralık 2024 , 17:15Güncelleme Tarihi :11 Aralık 2024 , 08:27
ABD VE İSRAİL'İN BAHANESİ KİMYASAL SİLAH
Siyonist ordusu kimyasal silah bahanesiyle Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi geçerek 1973'ten sonra ilk kez Suriye topraklarına girerken ABD'nin Suriye'de devrik lider Beşar Esed rejiminin sahip olduğu kimyasal silahların "imha edildiğinden emin olmak" için diğer Orta Doğu ülkeleriyle çalıştığı ileri sürüldü.
ASKERİ ÜSLERİN LİSTESİNİ VERDİ
Öte yandan Suriye'deki Baas rejimini deviren güçler, Esad döneminden kalma gizli istihbarat belgelerini de yayınlamaya başladı. Sosyal ağlara düşen görüntülerde Esad rejimi ile İsrail yönetiminin bazı konularda kirli işbirlikleri içinde oldukları ileri sürüldü.
Esad'ın kaçarken, uçağının vurulmaması ve hava sahasında bir engelle karşılaşmaması karşılığında Suriye'ye ait askeri üslerin listesini İsrail'e verdiği de bir başka iddia.
Bölgede yaşanan son gelişmelere dair tüm detayları Takvim.com.tr'de anbean takip edebilirsiniz...
CANLI ANLATIM
07:2111 Aralık 2024
İSRAİL BİLANÇOYU DUYURDU
İsrail basını, İsrail ordusunun son üç gün içinde yüzlerce saldırıyla Suriye ordusunun güç ve teçhizatının yaklaşık yüzde 80'ini yok ettiğini iddia etti.
07:1811 Aralık 2024
CEZAYİR'DEN KINAMA
Cezayir Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun, son günlerdeki gelişmeleri fırsat bilerek Suriye topraklarını işgal etme girişimine sert tepki gösterildi.
Açıklamada, "Cezayir, siyonist yapının (İsrail) ordusunun, Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'nı iptal ettiğini duyurarak işgal altındaki Golan'daki tampon bölgeye el koymak suretiyle Suriye'nin egemenliğini ihlal etmesini ve topraklarına saldırmasını güçlü bir şekilde kınıyor." ifadesine yer verildi.
Bakanlığın açıklamasında, İsrail ordusunun bu girişimi, "Suriye'nin içinde bulunduğu mevcut durumdan ve bölgedeki istikrarsızlıktan yararlanarak, İsrail yönetiminin izlediği yayılmacı ve yerleşimci politikayla uyumlu yeni bir oldu bittiyi dayatmak için" yaptığı vurgulandı.
İsrail ordusunun Suriye tesislerine ve kurumlarına yönelik son dönemde yoğunlaşan saldırıları da kınandı.
Cezayir'in, Suriye'nin birliğini, toprak bütünlüğünü ve ilgili uluslararası yasa ve sözleşmelere uygun olarak işgal altındaki Golan'ı geri alma konusundaki meşru hakkını destekleyen kararlı tutumuna bağlı olduğu kaydedilen açıklamada, uluslararası topluma, Suriye'nin güvenliğini ve toprak bütünlüğünü koruyacak ortak bir tutum sergilenmesi çağrısında bulunuldu.
07:1511 Aralık 2024
UMMAN İSRAİL'İ KINADI
Umman Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun, son günlerdeki gelişmeleri fırsat bilerek Suriye topraklarını işgal etme girişimine tepki gösterildi.
Açıklamada, Umman'ın, "İsrail güçlerinin, başkent Şam ve diğer bölgelerde askeri bombardımanını sürdürmekle birlikte sınırdaki tampon bölgede yer alan Suriye topraklarının yeni kısımlarını işgal ederek Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'nı ihlal etmesini" kınadığı vurgulandı.
Bakanlığın açıklamasında, bu ihlallerle İsrail'in bölgede işlediği suçlara bir yenisini eklediği, ihlallerin İsrail'in saldırgan doğasını ve uluslararası meşruiyeti baltalamaya yönelik süregelen politikalarını bir kez daha doğruladığı kaydedildi.
20:3610 Aralık 2024
NETANYAHU BAAS REJİMİNİ DEVİREN GRUPLARI TEHDİT ETTİ
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye’de Baas rejimini deviren grupları tehdit eden görüntülü mesaj yayımladı.
Başbakanlık Basın Ofisi, yayınlanan görüntülü mesajda Netanyahu, "Suriye'nin içişlerine karışmak gibi bir niyetlerinin olmadığını" iddia etti.
Ordusunun Suriye'de düzenlediği saldırıları "İsrail'in güvenliği için" yaptıklarını ileri süren Netanyahu, bu doğrulta Suriye'deki askeri tesislere bombalanmasını talimatı verdiğini söyledi.
"AĞIR BEDEL ÖDETECEĞİZ"
Baas rejimini deviren gruplarla ilişki kurmak istediklerini de dile getiren Netanyahu, "Ancak İran'ın Suriye'de yerleşmesine izin verirse veya İran silahlarının ya da herhangi başka bir silahın Hizbullah'a devredilmesine izin verirse veya bize saldırırlarsa, sert bir karşılık vereceğiz ve ağır bedel ödeteceğiz." ifadelerini kullandı.
17:4310 Aralık 2024
İSRAİL LAZKİYE LİMANI'NA YÖNELİK SALDIRIYI ÜSTLENDİ
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, dün Lazkiye Limanı'na düzenledikleri saldırıda Suriye'nin deniz filosunu yok ettiklerini iddia etti.
Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Katz'ın Hayfa kentindeki İsrail ordusuna ait deniz üssünü ziyaret ettiği belirtildi. Katz'ın burada dün Lazkiye Limanı'na İsrail Deniz Kuvvetlerince düzenlenen saldırıları hakkında yetkililerden bilgi aldığı ifade edildi.
Lazkiye Limanı'na dün düzenlenen saldırının sorumluğunu üstlenen Katz, ordunun bu saldırıyla Suriye'nin deniz filosunu yok ettiğini ileri sürdü. Katz, ordunun Suriye sınırındaki tampon bölgeyi işgalini tamamlamaya yakın olduğunu söyledi.
Suriyeli muhalifleri de tehdit eden Katz, "Kim Esad'ın yolundan giderse sonu onun gibi olur." ifadesini kullandı.
İsrail donanmasının, gece El-Beyda ve Lazkiye limanlarında Suriye donanmasına ait filoyu vurduğu bildirilmişti.
İsrail basınına göre, İsrail ordusu, Esad rejiminin devrilmesinden bu yana Suriye'ye 300'den fazla hava saldırısı düzenledi.
13:2210 Aralık 2024
DIŞİŞLERİ'NDEN İSRAİL'E TEPKİ
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "İsrail'in, 1974 yılında imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması’nı ihlal ederek İsrail-Suriye arasındaki ayrıştırma bölgesine girmesini ve Suriye topraklarında ilerlemesini şiddetle kınıyoruz." ifadelerine yer verildi.
10:4510 Aralık 2024
İSRAİL ŞAM'A YÜRÜYOR
Golan Tepeleri'ni işgal eden İsrail'in Şam'ın 25 kilometre yakınına kadar ulaştığı bildirildi.
09:4310 Aralık 2024
SURİYE'DE GAZ SIZINTISI İDDİASI
İsrail’in pazartesi akşamı Suriye’nin başkenti Şam’a yönelik saldırılarının ardından şehirde gaz sızıntısı olduğuna dair söylentiler yayıldı.
Gaz sızıntısı haberi halk arasında yaygın bir endişeye yol açtı ancak Suriye Sivil Savunması "Beyaz Miğferler" iddiaları reddetti.
08:2010 Aralık 2024
SAVAŞ UÇAKLARI HEDEF ALINDI
İsrail ordu radyosunun haberinde, Beşşar Esed rejiminin düşmesinin ardından Suriye'ye "İsrail tarihinin en büyük hava saldırıları operasyonlarından birinin gerçekleştirildiği" ifade edildi.
İsrail'in hava saldırılarıyla Suriye'de 250 hedefi vurduğu belirtilen haberde, bu hava saldırılarıyla Esed ordusuna ait askeri üsler, onlarca savaş uçağı, onlarca karadan-havaya füze sistemleri, silah üretim yeri ve depolarının hedef alındığı ileri sürüldü.
Yedioth Ahronoth gazetesinin haberinde ise "İsrail, 50 yılı aşkın süreden beri ilk kez Suriye hava üslerinin tümüne saldırı düzenledi." ifadesi kullanıldı.
İsrail'in Suriye'de önemli son silahı yok etmek için bir daha eline geçmeyecek fırsatı yakaladığı belirtilen haberde, Esed rejiminin düştüğü andan beri yüzlerce savaş uçağı ve insansız hava araçlarının Suriye'nin dört bir yanına düzenlenen saldırılarda kullanıldığı kaydedildi.
08:1510 Aralık 2024
SURİYE'DEKİ GELİŞMELERİ GÖRÜŞTÜLER
Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Safedi'nin, ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass ve ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Barbara Leaf ile başkent Amman'daki makamında bir araya geldiği belirtildi.
Bakan Safedi'nin ABD'li yetkililerle, bölgesel gelişmeleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırılarını ve Suriye'deki gelişmeleri ele aldığı ifade edildi.
08:0610 Aralık 2024
HİZBULLAH'TAN İSRAİL'E KINAMA
Hizbullah'tan İsrail'in Suriye'ye yönelik artan saldırılarına tepki geldi.
Hizbullah'tan yapılan açıklamada, İsrail'in "Golan Tepeleri'nde daha fazla toprak işgal ettiği" ve "Suriye'nin savunma kabiliyetlerini yok ettiği" vurgulanırken, "Bu saldırıları kınarken, saldırıların devam etmesi halinde doğuracakları sonuçlara karşı da uyarıyoruz" ifadeleri kullanıldı.
İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırılarının hiçbir meşru nedeninin olmadığı kaydedilen açıklamada, "Başta Arap ve İslam dünyası olmak üzere tüm dünyayı bu suçlara karşı sağlam bir duruş sergilemeye ve bu saldırıları durdurmak için siyasi ve hukuki alanlarda baskı yapmaya çağırıyoruz" denildi. Açıklamada, "Suriye'ye ve halkına desteğimizi yinelerken, Suriye'nin birliğinin korunmasının gerekliliğini vurguluyoruz" ifadeleri kullanıldı.
22:4409 Aralık 2024
İSRAİL'DEN ŞAM'A HAVA SALDIRISI
İsrail ordusu, Suriye’nin başkenti Şam’da aralarında Suriye Bilimsel Çalışmalar ve Araştırma Merkezi’nin de bulunduğu birçok noktaya hava saldırısı düzenledi.
İsrail, Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye’ye yönelik hava saldırılarını artırdı. Yerel kaynaklar, İsrail ordusunun başkent Şam’ın güneyindeki Esad rejimi ordusu tarafından helikopterler için kullanılan Qabr Essit Havaalanı'nı ve Şam’ın kuzeyindeki Barzeh bölgesinde yer alan Suriye Bilimsel Çalışmalar ve Araştırma Merkezi'ni vurduğunu aktardı. Suriye Bilimsel Çalışmalar ve Araştırma Merkezi, Esad döneminde kimyasal silah üretimiyle bağlantısı olduğu gerekçesiyle yaptırımlara maruz kalmış ve daha önce de vurulmuştu.
Yerel kaynaklar, İsrail ordusunun ayrıca Şam kırsalındaki Adra kenti yakınlarında Suriye ordusuna ait silah deposunu da hedef aldığını ifade etti.
22:1309 Aralık 2024
“GOLAN TEPELERİ İSRAİL'İN AYRILMAZ BİR PARÇASI OLACAK"
İsrail Başbakanı Binyamin Netanayhu, “Golan Tepeleri sonsuza kadar İsrail'in ayrılmaz bir parçası olacak” dedi.
Netanayhu, Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin ardından basın toplantısı düzenledi. Suriye'de Esad rejiminin düşmesiyle dün Orta Doğu'da yeni bir sayfa açıldığını belirterek, İran'ın Esad'ı iktidarda tutmak için harcadığı milyarlarca dolara dikkat çekti.
"İSRAİL'İN AYRILMAZ BİR PARÇASI"
Suriye'yi “İran ileri karakolu” ve İran'dan Hizbullah'a giden silahlar için bir hat olarak nitelendiren Netanyahu, İsrail'in 1967'de Golan Tepeleri’ni işgal etmesine değinerek, “Bugün herkes Golan'daki varlığımızın ne kadar önemli olduğunu anlıyor” dedi.
İsrail'in Golan Tepeleri’ndeki varlığının güvenliğini ve egemenliğini garanti altına aldığını söyleyen Netanyahu, “Golan Tepeleri sonsuza kadar İsrail'in ayrılmaz bir parçası olacak” dedi.
"İŞBİRLİĞİ YAPAN KAZANÇ ELDE EDER"
Esad rejiminin düşüşünün Hamas'a, Hizbullah'a ve İran'a İsrail tarafından vurulan ağır darbelerin doğrudan sonucu olduğu iddiasını yineleyen Netanyahu, 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail'in İran eksenini parçalamak için “sistematik, ölçülü ve organize bir şekilde” çalıştığını söyledi. Orta Doğu'nun çehresini değiştirdiklerini öne süren Netanyahu, “Kim bizimle işbirliği yaparsa büyük kazanç elde eder, kim bize saldırırsa büyük kaybeder” dedi.
İsrail’in hem İsrail'in hem de Suriyelilerin yararına olacak farklı bir Suriye görmek istediğini aktaran Netanyahu, “Bugün bizimle barış içinde yaşamak isteyene elimizi uzatıyoruz ve bize zarar vermeye çalışanın ise elini keseceğiz” dedi.
Hamas'ın Esad'ın devrilmesinden sonra “her zamankinden daha yalnız” olduğunu iddia eden Netanyahu, “Hizbullah'tan yardım bekliyordu, biz bunu elinden aldık. İran'dan yardım bekliyordu, onu da aldık. Esad rejiminden yardım bekliyordu, tamam, bu da artık olmayacak. Hamas'ın izole edilmesi rehinelerimizi geri getirecek bir anlaşmada ilerleme kaydedilmesi için yeni bir kapı açıyor” dedi.
21:3309 Aralık 2024
İSRAİL SURİYE’NİN LAZKİYE KENTİNE HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ
Suriyeli güvenlik kaynakları, İsrail ordusunun Suriye’nin Lazkiye kentine hava saldırısı düzenlediğini bildirdi.
İsrail, Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye’ye yönelik hava saldırılarını artırdı.
Adı açıklanmayan Suriyeli güvenlik kaynakları, İsrail ordusunun Suriye’nin Lazkiye kentine hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Kaynaklar, saldırıda Lazkiye Limanı yakınlarında bulunan hava savunma tesisinin hedef alındığını aktardı.
16:3809 Aralık 2024
GÖZLER GOLAN TEPELERİ'NE ÇEVRİLDİ
İsrail ordusunun Suriye'deki son gelişmeleri bahane ederek işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi ele geçirmesi gözlerin yeniden bu bölgeye çevrilmesine neden oldu.
İŞGALE GİDEN SÜREÇ 1967'DE BAŞLADI
Stratejik öneme sahip Golan Tepeleri'ndeki İsrail işgali 1967'de başladı. İsrail ordusu, 5 Haziran 1967'de başlayan ve "Altı Gün Savaşı" olarak bilinen muharebe İsrail, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Sina'nın yanı sıra Golan Tepeleri'ni de işgal etti.
Mısır ile koordineli başlattıkları ve "Yom Kippur Savaşı" olarak bilenen 1973'teki muharebe Suriye, Golan Tepeleri'ni İsrail işgalinden kurtarmayı denedi ancak başaramadı.
Tel Aviv ile Şam arasında da 5 Haziran 1974'te Kuvvetlerin Çekilme Anlaşması imzalandı. İsrail bu anlaşmayla Yom Kippur Savaşı'nda işgal ettiği Suriye topraklarından çekilmeyi kabul ederken, 1967'de işgal ettiği Golan Tepeleri'nde kalmaya devam etti.
Stratejik önemi nedeniyle bölgeden ayrılmak istemeyen İsrail, 1981'de Golan Tepeleri'ni tek taraflı olarak ilhak ettiğini açıkladı, ancak ABD hariç uluslararası toplum bu kararı bugüne kadar tanımadı.
Golan Tepeleri'ndeki sorunun çözülmesi için birçok girişimde bulunuldu ancak bunların tamamı başarısız oldu. Onlardan biri de 2000'de ABD'nin arabuluculuğunda yapılmıştı. Golan Tepeleri'nin Suriye'ye iadesi hedefiyle, ABD'nin ara buluculuğunda başlatılan müzakereler başarısızlıkla neticelendi. Görüşmelerin başarısız olmasının nedeni ise İsrail'in, Celile Gölü yanında yer alan ve kilit öneme sahip su kaynağı olan bir toprak parçasını Suriye'ye bırakmaya razı olmamasıydı.
Suriye ve İsrail, kapsamlı bir barış anlaşması sağlanması amacıyla 2008'de Türkiye'nin ara buluculuğunda yeniden dolaylı görüşmelere başladı. İsrail'in Gazze'ye saldırmasının ve dönemin İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın yolsuzluk davası nedeniyle istifa etmesinin ardından görüşmeler sonlandırıldı.
Netanyahu, 2016'da Bakanlar Kurulunu Golan Tepeleri'nde toplayarak dünyaya burayı "İsrail toprağı" olarak tanıma çağrısında bulundu ancak uluslararası toplum buna olumlu yanıt vermedi, aksine tepki gösterdi.
Donald Trump, 45. ABD Başkanı olduktan sonra 25 Mart 2019'da Suriye toprağı Golan Tepeleri üzerindeki "İsrail egemenliğini tanıdıklarını" açıkladı.
İSRAİL'İN "GÜVENLİK VE SU" KAYNAĞI: İŞGAL ALTINDAKİ GOLAN TEPELERİ
Golan Tepeleri'ni İsrail için önemli kılan etkenlerin başında güvenlik ve su geliyor. Bölge güvenlik açısından göz ardı edilemeyecek kadar jeostratejik bir konumda ve zengin su yataklarına sahip. İsrail toplam su ihtiyacının üçte birini Şeria Nehri ve Golan Tepeleri'ndeki su kaynaklarından temin ediyor.
Bölgenin en yüksek noktalarından biri olan ve Şam'a sadece 60 kilometre uzaklıkta bulunan Golan Tepeleri'ni elinde tutan İsrail, bu sayede komşu ülkelere karşı büyük bir stratejik avantaj sağlıyor.
Uluslararası hukuka göre Suriye toprağı olan ancak fiilen İsrail'in işgali altında bulunan Golan Tepeleri'nin bu iki ülke dışında Lübnan ve Ürdün'le de sınırı bulunuyor.
Yahudilere ait kutsal metinlerde birçok kez Golan bölgesine atıfta bulunulması da bölgeyi çoğu dindar Yahudi'nin gözünde kutsallaştırıyor.
Bu tür nedenlerle İsrail iç siyasetinde de önemli bir yer tutan Golan Tepeleri, İsrail tarafından "ülkelerinin vazgeçilmez bir parçası" olarak görülüyor.
SURİYELİ DÜRZİ ARAPLAR VE YAHUDİ YERLEŞİMCİLER YAŞIYOR
Golan Tepeleri'nde 30'dan fazla Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Buralarda 20 bin civarında Yahudi yerleşimci yaşıyor. Uluslararası hukuk, buradaki Yahudi yerleşimcilerin varlığını illegal olarak değerlendiriyor.
Golan Tepeleri'nde ayrıca 25 bin civarında da Suriyeli Dürzi Arap yaşıyor. İsrail'in 1967'de işgal ve 1981'de ilhak ettiği Golan Tepeleri'nin eteklerindeki köylerde yaşayan Dürzi Araplar, anavatanları olan Suriye’ye bağlanıp karşı yakada kalan akrabalarıyla birleşmek istiyor.
İsrail üniversitelerinde eğitim almayı büyük oranda reddeden Golanlı Dürziler, iç savaşın patlak verdiği 2011'e kadar, Golan Tepeleri'nde konuşlu bulunan BM Barış Gücü ve Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nün gözetimindeki bölgelerden eğitim amacıyla Suriye'ye gidebiliyorlardı. Şimdi ise bu imkandan da mahrumlar.
Golan Tepeleri'nin eteklerindeki Mecdel Şems, Mas'ada, Bukata, Ayn Kanya ve El-Gacar köylerinde yaşayan bu Dürzi Araplar hala evlerinin duvarlarına Suriye bayrakları asıyor. Köylerinin meydanlarına Arap geleneğine uygun anıt ve heykeller diken Golanlı Dürziler, coğrafyanın el değiştirmesine rağmen kültürlerini yaşamaya ve gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor.
İsrail'in 1981'de uluslararası hukuka aykırı bir şekilde bölgelerini ilhak ettikten sonra vatandaşlığa geçirmek istediği Golanlı Dürzi Araplar, 1982'de kitlesel bir grevle İsrail'in bu adımına karşı çıkarak vatandaşlığa geçme senaryosunun uygulanmasına izin vermemişti.
İsrail vatandaşlığına geçmeyen ancak daimi oturum hakkına sahip olan Golanlılar bugün tıpkı işgal altındaki Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinliler gibi "Laissez-passer" belgeleri (vatandaşlığı olmayan toplumlara verilen serbest geçiş belgesi) ile yurt dışına seyahat edebiliyor ve ticaret yapabiliyor.
10:4209 Aralık 2024
İSRAİL'DEN İŞGAL TALİMATI
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz'ın orduya "Suriye ile tampon bölgenin" işgalinin tamamlanması talimatını verdiği belirtildi.
Yerel basında yer alan haberlere göre, Katz, İsrail ordusuna “Suriye ile tampon bölgenin ele geçirilmesinin tamamlanması talimatını” verdi ve ordu dün gece de bölgede ek noktaları ele geçirmeye devam etti.
Katz’ın, Suriye’nin güneyinde, tampon bölgenin ötesinde, “ağır stratejik silahlardan arındırılmış bir güvenlik bölgesi oluşturulması ve bölgedeki Dürzi nüfusu ve diğer halklarla temas kurulması talimatını verdiği” kaydedildi.
Katz’ın ayrıca, ”İran'dan Lübnan'a Suriye üzerinden silah kaçakçılığı rotasının yenilenmesinin önlenmesi ve Suriye genelinde ağır stratejik silahların imha edilmesi için çalışmaya devam edilmesini” de istediği belirtildi.
10:2209 Aralık 2024
ABD'DEN KİMYASAL SİLAH AÇIKLAMASI
ABD'nin Suriye'de devrik lider Beşşar Esed rejiminin sahip olduğu kimyasal silahların "imha edildiğinden emin olmak" için diğer Orta Doğu ülkeleriyle çalıştığı ileri sürüldü.
Amerikan basın kuruluşu Axios'un ismi açıklanmayan ABD'li yetkiliye dayandırdığı habere göre, 61 yıllık Baas rejiminin çökmesinin ardından ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, Esed rejimine ait kimyasal silahların geleceğine odaklandığı belirtildi.
Klor gazı gibi kimyasal silahların "yok edilmesi veya güvence altına alınması" konusunda bölgedeki ABD ortaklarıyla çaba gösterdiklerini kaydeden yetkili, "Bu konuda ihtiyatlı tedbirler alıyoruz. Malzemelerin kimsenin eline geçmemesini ve bakımlarının yapılmasını sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz." ifadesini kullandı.
Yetkili ayrıca, Biden yönetiminin, son günlerde Suriye'deki tüm muhalif gruplarla iletişim halinde olduğunu aktardı.
DEVRİK REJİMİN KİMYASAL SİLAH KULLANDIĞI TESPİT EDİLMİŞTİ
Uluslararası camianın gündemine oturan 21 Ağustos 2013'te Doğu Guta bölgesindeki kimyasal silahlı katliamda 1400'ün üzerinde sivil hayatını kaybetmişti.
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) tarafından 27 Ocak 2023'te yayımlanan raporda, Suriye'de Nisan 2018'de Doğu Guta'nın Duma ilçesinde klor gazıyla onlarca kişinin öldüğü saldırıdan Esed rejiminin sorumlu olduğu belirtilmişti.
21 Nisan 2021'de KSYÖ Taraf Devletler Toplantısında alınan kararla, Suriye'de Esed rejim güçlerinin Mart 2017'de Latamne'de ve Şubat 2018'de Serakib'de kimyasal silah kullandığının tespit edilmesinin ardından, bu ülkenin bazı üyelik hakları askıya alınmıştı.
Suriye İnsan Hakları Ağının raporuna göre de Esed rejimi, Suriye'de iç savaşın başlamasının ardından muhaliflerin kontrolündeki yerleşimlere 217 kez kimyasal silah saldırısı düzenlemişti.
07:2009 Aralık 2024
1973'TEN SONRA BİR İLK
İsrailli yetkililer, İsrail güçlerinin Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi geçerek 1973'ten sonra ilk kez Suriye topraklarına girdiğini bildirdi.
New York Times, İsrail yetkililerine dayandırdığı haberinde, İsrail güçlerinin Suriye topraklarına ilerlediğini duyurdu.
Yetkililer, İsrail'in hava güçlerinin aynı zamanda hafta sonunda Suriye devletinin askeri varlıklarını da vurduğunu teyit etti.
Söz konusu askeri varlıkların "muhaliflerin" eline geçmesinin İsrail için tehdit teşkil ettiğini belirten yetkililer, vurulan hedefler arasında küçük kimyasal silah depoları, radar donanımlı bataryalar, Rus yapımı hava savunma sistemleri ve Scud füzelerinin bulunduğunu ifade etti.
01:2709 Aralık 2024
İSRAİL, SURİYE GENELİNDE 100 HEDEFE HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ
İsrail ordusunun, 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından Suriye genelinde bu akşam düzenlediği hava saldırılarında 100 ayrı hedefi vurduğu açıkladı.
İsrail'de yayın yapan Kanal 13'ün haberine göre, İsrail ordusu, bu akşam itibarıyla Suriye geneline düzenlediği hava saldırılarında 100 hedefi vurdu. Ordu, işgal altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Hermon (Şeyh) Dağı'nın Suriye tarafını işgal etmesinin ardından Suriye genelinde onlarca stratejik noktaya hava saldırısı düzenledi.
İsrail Kanal 12 televizyonunun haberinde ise İsrail'in, Suriye ordusunun Esed rejiminden kalan askeri kapasitesini azaltmak için elinden gelen azami çabayı sarf ettiği, ordunun, Suriye geneline yayılan çok kapsamlı bir saldırı dalgası başlattığı ifade edildi. İsrail savaş uçakları, askeri üsler, hava savunma üsleri, istihbarat karargahlarının yanı sıra uzun ile kısa menzilli füze depoları, hava savunma sistemleri, silah üretim merkezleri, konvansiyonel olmayan silah stoklarını hedef aldı.
Şeyh Dağı'nın Suriye tarafının işgali ve Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeye asker konuşlandırmak gibi kara saldırılarına ek olarak İsrail ordusu, son birkaç gün içinde Suriye'nin güneyindeki Dera'dan başkent Şam'a ve kuzeydeki Maysaf'a kadar olan bölgelerdeki hedefleri vurdu.
Suriye'ye ait hava savunma sistemlerinin imha edilmesinin İsrail’in ülkeye düzenlediği hava saldırılarının rahatça icra edebileceği anlamına geldiği de belirtildi.
22:4408 Aralık 2024
HALEVİ: "4 CEPHEDE SAVAŞIYORUZ"
Halevi, İsrail’in kuzeyinde konuşlu Golani Tugayı’na katılan askerlere yaptığı konuşmada, "Dün geceden beri dört cephede savaşıyoruz. Kara birliklerimiz terörizme karşı dört cephede savaşıyor, Yahuda ve Samara’da (işgal altındaki Batı Şeria), Gazze'de, Lübnan'da ve dün gece Suriye topraklarına asker konuşlandırdık." dedi.
İşgal altındaki Golan Tepeleri’ni ziyaret eden Başbakan Netanyahu da orduya dün işgal altında tuttukları Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgenin "ele geçirilmesi" talimatını verdiğini söylemişti.
İsrail ordusu, Suriye'nin İsrail sınırına yakın bölgelerinde devam eden çatışmalar nedeniyle Kuneytra ili, Avfaniyye, Hamidiye, Batı Samdaniyye ve Kahtaniyye belde ve köylerinde yaşayan sivillere evlerinde kalma çağrısı yaptı. Ordudan yapılan açıklamada, bu çatışmaların İsrail ordusunu "harekete geçmeye zorladığı" ifade edildi.
21:3008 Aralık 2024
NETANYAHU: "GOLAN TEPELERİ'NDEKİ TAMPON BÖLGEYİ ELE GEÇİRİN"
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, orduya dün işgal altında tuttukları Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi "ele geçirmeleri" talimatı verdiğini söyledi.
Başbakan Netanyahu, işgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki Bental Dağı'na yaptığı ziyaret esnasında, dün İsrail ordusuna Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgenin "ele geçirilmesi" emri verdiğini belirtti.
Netanyahu, "İsrail ordusuna dün, tampon bölgeyi ve yakındaki komuta noktalarını ele geçirmesi talimatı verdim. Sınırlarımıza hiçbir düşman gücünün yerleşmesine izin vermeyeceğiz." açıklamasında bulundu.
Ayrıca İsrail Devlet Televizyonu KAN'ın haberinde, İsrail ordusunun işgal altındaki Golan Tepeleri'nin Suriye tarafındaki Şeyh Dağı'nı işgal ettiğini doğruladığı belirtilmişti.
15:3008 Aralık 2024
GOLAN'IN SURİYE TARAFI İŞGAL EDİLDİ
İsrail ordusunun, işgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki Hermon (Şeyh) Dağı'nın Suriye tarafını işgal ettiği bildirildi.
GOLAN'IN SURİYE TARAFI İŞGAL EDİLDİ
İsrail Devlet Televizyonu KAN'ın haberine göre, İsrail ordusu, işgal altındaki Golan Tepeleri'nin Suriye tarafındaki Şeyh Dağı'nı işgal ettiğini doğruladı. Haberde, İsrail ordusunun hava kuvvetlerine bağlı birliklerin Baas rejimini deviren gruplardan gelecek "olası tehditlere" karşı savunma pozisyonlarını tahkim etmek amacıyla Şeyh Dağı'nın Suriye tarafını ele geçirdiği kaydedildi.
DİRENİŞLE KARŞILAŞMADI
İsrail ordusunun işgal için başlattığı operasyonun, Baas rejimini deviren grupların İsrail sınırındaki Suriye ordusu pozisyonlarını ele geçirmeye başlamasından sonra gerçekleştiği belirtildi. İsrail birliklerinin, harekat sırasında herhangi bir direnişle karşılaşmadığı da aktarıldı.
NE OLMUŞTU?
Suriye'deki muhaliflerin 27 Kasım'da başlattığı harekatın 12. Gününde başkent Şam ele geçirildi. Beşar Esad ailesiyle birlikte Suriye'yi terk etti. Pusuda yatan ve Suriye'yi işgal planlarını adım adım işleyen İsrail Başbakanı katil Benjamin Netanyahu ise bugün Golan Tepesi'nden bir açıklama yaptı. Netanyahu, Esad yönetiminin düşmesinin İsrail'in İran ve Hizbullah'a indirdiği darbelerin doğrudan bir sonucu olduğunu ileri sürdü.
İŞGAL İÇİN TARİHİ BİR GÜN
'İran ekseninde önemli bir bağlantı' olarak tarif ettiği Esad yönetiminin düşmesini 'tarihi bir gün' sözleriyle anlatan katil Netanyahu, ülkesinin hiçbir sınırında düşman gücünün yer edinmesine izin vermeyeceği bahanesiyle işgal planı için ilk adımı attı. Netanyahu, yaptığı açıklamada, "Esad rejimi, İran'ın bölgedeki etkisini artırma çabalarının önemli bir parçasıydı. Ancak İsrail, İran ve vekillerine karşı kararlılıkla durarak onların stratejik planlarını bozdu. Suriye'nin bu noktaya ulaşılması, düşmanlarımıza indirilen doğrudan darbelerin bir sonucudur" ifadelerini kullandı.
KATİL İŞGAL HAZIRLIĞINDA
Suriyeli ve Lübnanlı kaynaklara göre katil İsrail'e ait tanklar, Şam yönetiminin düşmek üzere olduğu haberlerinin gelmesiyle harekete geçti. İsrail ordusu, Golan'daki tampon bölgeye yerleştiğini duyurdu. Tel Aviv'den yapılan açıklamada, "Silahlı Kuvvetler, Golan Tepeleri'ndeki toplulukların ve İsrail vatandaşlarının güvenliğini sağlamak amacıyla tampon bölgeye ve savunması gerekli olan bir dizi alana asker konuşlandırdı." denildi. Ordunun, tampon bölgeye asker konuşlandırılmasını "geçici" bir önlem olduğunu söylerken bir yandan da "gelişmelere bağlı olarak uzun da kalınabilir" ifadelerini kullanması işgal planını açık açık gözler önüne serdi.
İSRAİL ESAD REJİMİNİN TERK ETTİĞİ EL HAMDİYE'YE GİRDİ
Netanyahu, 1974 yılında Suriye rejimiyle yapılan anlaşmanın rejimle birlikte sona erdiğini duyurdu. Bunun ardından İsrail güçleri, 1974 BM Ateşkes Hattı'nı geçerek işgal altındaki Golan Tepeleri'nden hareket etti. İsrail ordusu, tampon bölgedeki El Hamdiye'ye ve rejim unsurlarının Hermon Dağı'nda terk ettiği mevzilere girdi. Uzmanlar, İsrail güçlerinin tampon bölgeyi Suriye içlerine doğru farklı safhalarda genişletmeyi planladığını düşünüyor.
ÜST ÜSTE TOPLANTILAR
Axios sitesi için çalışan İsrailli gazeteci Barak Ravid'e konuşan bir yetkili, İsrail güvenlik kabinesinin Suriye'deki çatışmalarla ilgili olarak pazar akşamı iki toplantı düzenleyeceğini söyledi. Güvenlik toplantılarının ilk ayağı cumartesi gecesi Binyamin Netanyahu liderliğinde düzenlendi ancak basına herhangi bir açıklama yapılmadığı gibi dışarı herhangi bir bilgi de sızdırılmadı.
Son dakika haberi: İsrail, Baas rejiminin devrilmesinin ardından hava saldırılarını artırdığı Suriye'de, Golan Tepeleri'nin de ilerisine girerek Lübnan-Suriye hattındaki toprakları işgal ediyor.
Siyonist İsrail rejiminin başkent Şam'ın 25 kilometre yakınlarına kadar sokulduğı ileri sürüldü.
Suriye'nin güneybatısındaki Kuneytra kenti ve çevresindeki yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, İsrail ordusu, 1967'den beri işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri'nin ilerisine yayılıyor.
İsrail ordusu, Hermon Dağı etekleri, Merid, Arne, Rima, Kale Jundul, Kuneytra'nın dış mahalleleri, Ufanıye, Kuneytriye, Alkahtaniye ve Alhamidiyye bölgelerini işgal etti.
310 HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİLER
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee ise İsrail ordusunun Şam'a ilerlediği yönünde haberlerin "gerçek dışı" olduğunu savundu.
İsrail, Suriye genelinde en az 310 hedefe hava saldırısı düzenledi. Bu İsrail'in şimdiye kadarki en büyük hava saldırılarından biri oldu.
GİZLİ BELGELER ORTAYA ÇIKTI
Bu hava saldırılarıyla Esad ordusuna ait askeri üsler, onlarca savaş uçağı, onlarca karadanhavaya füze sistemleri, silah üretim yeri, gemiler ve depolarının hedef alındığı ileri sürüldü.
İsrail ordusu ve Başbakan Binyamin Netanyahu, Golan Tepeleri'ndeki işgallerinin kalıcı olduğunu açıkladı.
Öte yandan Suriye'deki Baas rejimini deviren güçler, Esad döneminden kalma gizli istihbarat belgelerini de yayınlamaya başladı.
Sosyal ağlara düşen görüntülerde Esad rejimi ile İsrail yönetiminin bazı konularda kirli işbirlikleri içinde oldukları ileri sürüldü.
ANKARA'DAN SERT TEPKİ
Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Suriye topraklarında devam eden işgalci eylemlerine ilişkin, "İsrail'in, 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'nı ihlal ederek İsrail-Suriye arasındaki ayrıştırma bölgesine girmesini ve Suriye topraklarında ilerlemesini şiddetle kınıyoruz" ifadesini kullandı.
BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Katar, Suudi Arabistan, Almanya ve Irak gibi ülkelerden de İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi işgal etmesine tepki geldi.
Libya'dan Arap Birliği'ne İsrail'in Suriye'deki işgaliyle ilgili olağanüstü toplantı çağrısı yaptı.
1 MART'A KADAR GEÇİCİ HÜKÜMET
Esad rejimini deviren gruplar, askeri güçlerine şehirlerden çekilme emri verdi. Reuters'ın bildirdiğine göre liderler, HTŞ'ye bağlı polis birimleri ile iç güvenlik güçlerinin konuşlandırılmasını istedi.
Televizyonda konuşan geçici Başbakan Muhammed El Beşir, 1 Mart 2025'e kadar görev yapacağını açıkladı.