Son dakika Fetö elebaşı 15 Temmuz'dan 4 ay önce o hainlerin olduğu toplantıda şifreli mesajlarını vermiş
Son dakika haberine göre 1 Kasım 2015 seçimleri sonrasında yoğun Pensilvanya trafikleri ortaya çıkan FETÖ'nün üst düzey TSK imamlarının, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in darbe mesajını verirken yanında olduklarını kanıtlayan bir rapor daha ortaya çıktı
Son dakika Fetö elebaşı 15 Temmuz'dan 4 ay önce o hainlerin olduğu toplantıda şifreli mesajlarını vermiş
Şok rapor ortaya çıktı! Gülen darbe talimatı verirken o hainler de yanındaymış
Giriş Tarihi: 4.11.2021 09:05 Son Güncelleme: 4.11.2021 09:05
1 Kasım 2015 seçimleri sonrasında yoğun Pensilvanya trafikleri ortaya çıkan FETÖ'nün üst düzey TSK imamlarının, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in darbe mesajını verirken yanında olduklarını kanıtlayan bir rapor daha ortaya çıktı.
GÜNDEMSabah
DARBE TALİMATI 19 MART 2016'DA VERİLDİ
Ulaşılan istihbarat raporlarında, TSK imamı Adil Öksüz, Ankara'da darbe toplantısına katıldıktan sonra 17 Mart'ta, Kemal Batmaz 12 Mart'ta, Nurettin Oruç 10 Mart'ta, Hakan Çiçek ise 08 Şubat 2016'da ABD'ye gitti. FETÖ'nün TSK üst düzey imamları, 17 Mart ile 21 Mart 2016 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletlerinde örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'in yaşadığı Pensilvanya'daki malikanesindeydi. Fetullah Gülen, TSK sorumlusu olan Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Nurettin Oruç, ve Hakan Çiçek'le yaptığı görüşmeler sonrasında darbe talimatını tüm mahrem imamlara ve örgüt tabanına duyurulması için kamera karsısına geçti ve adı geçen kuvvet imamlarının huzurunda yeşil cübbe giyerek örgüte ait www.herkul.org sitesi üzerinden şifreli bir dille eylem talimatı verdi. Bu isimlerden Adil Öksüz 21 Mart'ta, Kemal Batmaz 23 Mart'ta, Nurettin Oruç 21 Mart'ta, Hakan Çiçek 24 Mart'ta darbe talimatlarını alarak Türkiye'ye döndü.
Son dakika haberine göre 1 Kasım 2015 seçimleri sonrasında yoğun Pensilvanya trafikleri ortaya çıkan FETÖ'nün üst düzey TSK imamlarının, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in darbe mesajını verirken yanında olduklarını kanıtlayan bir rapor daha ortaya çıktı.
SABAH'ın ulaştığı o raporda, Fetullah Gülen'in darbe talimatını tüm mahrem imamlara ve örgüt tabanına duyurulması için ilk kez giydiği yeşil cübbe ile kamera karsısına geçtiği anda, yanında darbe girişimini yöneten Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Nurettin Oruç ve Hakan Çiçek de vardı. O imamlardan Hakan Çiçek, bir helikopter pilotunun darbe girişimini MİT'e bildirmesiyle planlandığından önceye alınmasını şifreli mesajla Gülen'e bildirdi. Deniz Kuvvetleri ve Kurmay subaylar imamı olarak bilinen Hakan Çiçek'in Fetullah Gülen'in yanında bulunan Abdullah Bayram'a 20.49'da Gülen ile anlık görüşme isteği belirterek mesajlar attığı ve darbe girişiminin başladığını bildirdiği ortaya çıktı.
Son dakika haberleri... Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç gibi darbeyi yöneten mahrem imamlar ABD'ye İngiltere, İsviçre ve Almanya gibi ülkeler üzerinden geçti. Darbeyle Gülen'in bağını gizlemek amacıyla yapılan bu trafik ABD'nin İç Güvenlik Bakanlığı Gümrük ve Sınır Koruma Ofisi raporlarında deşifre oldu. SABAH, 15 Temmuz darbe girişimini Fetullah Gülen'in talimatıyla yapıldığının belgeleyen çarpıcı bir detaya daha ulaştı.
DARBE TALİMATI 19 MART 2016'DA VERİLDİ
SABAH'ın ulaştığı istihbarat raporlarında, TSK imamı Adil Öksüz, Ankara'da darbe toplantısına katıldıktan sonra 17 Mart'ta, Kemal Batmaz 12 Mart'ta, Nurettin Oruç 10 Mart'ta, Hakan Çiçek ise 08 Şubat 2016'da ABD'ye gitti. FETÖ'nün TSK üst düzey imamları, 17 Mart ile 21 Mart 2016 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletlerinde örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'in yaşadığı Pensilvanya'daki malikanesindeydi. Fetullah Gülen, TSK sorumlusu olan Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Nurettin Oruç, ve Hakan Çiçek'le yaptığı görüşmeler sonrasında darbe talimatını tüm mahrem imamlara ve örgüt tabanına duyurulması için kamera karsısına geçti ve adı geçen kuvvet imamlarının huzurunda yeşil cübbe giyerek örgüte ait www.herkul.org sitesi üzerinden şifreli bir dille eylem talimatı verdi. Bu isimlerden Adil Öksüz 21 Mart'ta, Kemal Batmaz 23 Mart'ta, Nurettin Oruç 21 Mart'ta, Hakan Çiçek 24 Mart'ta darbe talimatlarını alarak Türkiye'ye döndü.
YEŞİL CÜBBELİ MESAJDA DARBEYİ YÖNETENLER YANINDAYDI
Elebaşı Fetullah Gülen, TSK'nın üst düzey imamları Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Nurettin Oruç ve Hakan Çiçek'in de bulunduğu anda yeşil cübbe giyerek video kaydına başladı. Örgüte ait www.herkul.org sitesi üzerinden şifreli bir dille eylem talimatı verilen Gülen'in videosu Pensilvanya eyaletindeki örgütün yönetim merkezi olarak kullanılan malikanesinde 19 Mart 2016 tarihinde hazırlandı. Üzerine ilk defa giydiği hâki renk asker yesili bir cübbe ile kameraların karsısına geçen Gülen, sözde "dini sohbet" görüntüsü altındaki konuşması ile darbe talimatı verdi. Elebaşı, Darbe girişimini önceden haber vererek örgüt üyeleri ve tabanının buna hazırlaması ve darbe talimatına örgüt üyeleri ve tabanının koşulsuz olarak uymalarını sağlamaya yönelik şifreli mesajlar verdi.
YEŞİL CÜBBELİ MESAJDA DARBEYİ YÖNETENLER YANINDAYDI
Elebaşı Fetullah Gülen, TSK'nın üst düzey imamları Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Nurettin Oruç ve Hakan Çiçek'in de bulunduğu anda yeşil cübbe giyerek video kaydına başladı. Örgüte ait www.herkul.org sitesi üzerinden şifreli bir dille eylem talimatı verilen Gülen'in videosu Pensilvanya eyaletindeki örgütün yönetim merkezi olarak kullanılan malikanesinde 19 Mart 2016 tarihinde hazırlandı. Üzerine ilk defa giydiği hâki renk asker yesili bir cübbe ile kameraların karsısına geçen Gülen, sözde "dini sohbet" görüntüsü altındaki konuşması ile darbe talimatı verdi. Elebaşı, Darbe girişimini önceden haber vererek örgüt üyeleri ve tabanının buna hazırlaması ve darbe talimatına örgüt üyeleri ve tabanının koşulsuz olarak uymalarını sağlamaya yönelik şifreli mesajlar verdi.
Elebaşı Fetullah Gülen'in konuşmasının yer aldığı video kaydı dikkatle izlendiğinde ilk defa asker yeşili bir pardesü giyerek konuşmayı yaptığı, Alison Lurie'nin ifadesiyle "Giysi Dili" ile yaptığı konuşmanın ve verdiği eylem talimatlarının hedef kitlesinin, örgütün TSK içerisindeki mensupları olduğun subliminal mesaj olarak verdiği belirtildi. Konuşmasının 15.36 saniyesinde kurmakta olduğu cümleyi bir anda yarıda keserek ilgisiz bir şekilde, tane tane ve son derece dikkat çekici vurgulu ifadelerle "antrparantez umum adına konuşuyorum, umum İslam toplumu adına, Kapadokya sakinleri, oradaki serkarlar adına konuşuyorum" dediği bölümde verdiği eylem talimatlarının hedef kilesinin hangi örgüt üyeleri olduğunu yine ezoterik bir dille ifade ettiği belirtildi. Bu ifadede kullandığı kelimeler incelendiğinde; Osmanlıca bir kelime olan "Serkâr" kelimesinin Türkçe'de "Komutan, Amir, Müdür" anlamlarına geldigi, "Kapadokya" ifadesinin ise FETÖ/PDY içerisinde TSK için kullanılan bir şifre olduğu ve bu şifrenin anlamını örgüt içerisinde sadece -örgüt literatüründe "Mahrem Hizmetler veya Hususiler" olarak adlandırılan ve örgütün TSK bünyesindeki örgütsel faaliyetlerini koordine eden- üst düzey TSK imamlarının bildiği belirtildi.
"ÖLÜM KALIM BOZUN NAMAZI"
Fetullah Gülen'in 15 Temmuz darbe girişimi talimatını verdiğine dair en önemli verilerden biri de 15 Temmuz gecesi Akıncı Üssü'nde olan Deniz Kuvvetleri ve Kurmay Subaylar imamı olarak bilinen Hakan Çiçek'in Pensilvanya'daki örgüt yöneticileriyle yaptığı mesajlaşmalar oldu. MİT'e giden helikopter pilotunun darbe hazırlığını bildirmesinin ardından darbe girişiminin öne çekilmesi üzerine Hakan Çiçek kullandığı "+18624000371" numaralı GSM hattı üzerinden saat 20:49'da cep telefonu rehberinde "Eczacı Abdi" olarak kaydettiği ABD'de elebaşı Fetullah Gülen'in yanında bulunan örgüt yöneticisi Abdullah Bayram'a mesaj attı. Fetullah Gülen ile anlık olarak görüşme isteğini belirten Çiçek, 20:49:34'te "ölüm kalım", 20:49:45'te ise "abi bozun namazı" seklinde mesajlar attı. Çiçek bununla da kalmayıp, örgüt lideriyle telefonla irtibat sağlaması istediğini belirterek 20:58:25'te "aramak gerekirsen sen yanında ol" seklinde mesajlarla bildirdi. Görüşme sırasında Eczacı Abdi'nin Fetullah Gülen'in yanından ayrılmaması gerektiğini ve gelişmelerden anlık haberdar edeceğini belirten Eczacı Abdi'nin sanığa "burdayım" seklinde cevaben mesaj yazdığı tespit edildi.
"YANINIZDA OLSUN İHTİYAÇ OLURSA"
Yargılama sırasında inkara sarılan Hakan Çiçek'in 15 Temmuz akşamı saat 22:50'de VIBER üzerinden "Hkn Ada Avukat" olarak kayıtlı örgüt mensubuyla yazışarak bahse konu örgüt mensubuna Fetullah Gülen'i kast ederek "Tm yanınızda olsun ihtiyaç olursa" seklinde mesaj attığı belirlendi. Hakan Çiçek'in söz konusu yazışmalarının darbe girişiminin başladığını örgüt yöneticilerine bildirdiği, darbe girişimi sırasındaki gelişmeleri aktarmak için telefonunda Eczacı Abdi olarak kayıtlı kişiye örgüt liderinin yanında olmasını söylediği kaydedildi. Hakan Çiçek, darbe girişimi başarısız olunca kaçmaya çalışırken tarlada yakalandı. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince karara bağlanan Akıncı Üssü darbe girişimi davasında yargılanan Hakan Çiçek, "yönetici" sıfatıyla bütün eylemlerden sorumlu tutularak 79 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 901 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edildi.
Son dakika haberine göre 1 Kasım 2015 seçimleri sonrasında yoğun Pensilvanya trafikleri ortaya çıkan FETÖ'nün üst düzey TSK imamlarının, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in darbe mesajını verirken yanında olduklarını kanıtlayan bir rapor daha ortaya çıktı. SABAH'ın ulaştığı o raporda, Fetullah Gülen'in darbe talimatını tüm mahrem imamlara ve örgüt tabanına duyurulması için ilk kez giydiği yeşil cübbe ile kamera karsısına geçtiği anda, yanında darbe girişimini yöneten Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Nurettin Oruç ve Hakan Çiçek de vardı. O imamlardan Hakan Çiçek, bir helikopter pilotunun darbe girişimini MİT'e bildirmesiyle planlandığından önceye alınmasını şifreli mesajla Gülen'e bildirdi. Deniz Kuvvetleri ve Kurmay subaylar imamı olarak bilinen Hakan Çiçek'in Fetullah Gülen'in yanında bulunan Abdullah Bayram'a 20.49'da Gülen ile anlık görüşme isteği belirterek mesajlar attığı ve darbe girişiminin başladığını bildirdiği ortaya çıktı.
Darbeci yüzbaşıdan ‘halkı ezin’ emri!..
Giriş Tarihi: 07.02.2017 02:29 Son Güncelleme Tarihi: 07.02.2017 07:09
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında AK Parti İstanbul İl Binası'nı işgale kalkışan 74 askerin yargılanmasına Silivri Cezaevi'nde başlandı. Başarısız olan askerlerin linç edilmeden polise teslim olmasını sağlayan AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk'ün iki avukatı da şikâyetçi olarak duruşmaya katıldı. Darbecilerin suçları yüzlerine okunduktan sonra savunma ve sorguları yapıldı. Uzman Çavuş İbrahim Tıraş, AK Parti binası önünde halk önlerine geçince yüzbaşı Hasan Hüseyin Altunsoy'un "Ez şu şerefsizleri" diye bağırdığını anlattı. İstanbul 23'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava için Silivri Cezaevi'ndeki duruşma salonunda yoğun güvenlik önlemleri alındı. 1 binbaşı, 2 yüzbaşı, 1 üsteğmen, 1 asteğmen, 1 astsubay, 8 uzman çavuş rütbesindeki 14 tutuklu sanık duruşma salonuna getirildi. Tutuksuz yargılanan 60 er ve erbaştan ise 40'ı duruşmaya geldi.
METRİS KIŞLASI'NDAN ÇIKTILAR
İddianamede sanıklar hakkında "Meclis'i, hükümeti ve anayasal düzeni devirmeye teşebbüs" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet, "örgüt üyeliği" suçundan da 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle hapis cezası istendi. Metris Kışlası'ndaki 47'nci Mekanize Motorlu Piyade Alayı'nda görevli askerlerin, 15 Temmuz akşamı birliklerinden çıkarak Sütlüce'deki AK Parti İl Başkanlığı'nı işgale gittiği ancak halkın direnişi karşısında başarısız oldukları anlatıldı. İddianamede Binbaşı Faruk Şimşek'in halkın toplanması üzerine havaya ateş ettiği, askerlerine de gerekirse halka ateş etmeleri yönünde emir verdiği, Üsteğmen Muzaffer Dikencik'in de parti binasına girip yetkilere teslim olmalarını istediği belirtildi. Halkın direnişi sırasında bir vatandaşın yaralandığı, parti binasının da camının kırıldığı kaydedildi. İddianamenin okunmasının ardından tutuklu sanıkların savunma ve çapraz sorguları yapıldı. İlk sırada ifade veren uzman çavuşlar, "KOKTOD (Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme Timi) tatbikatına çıkıyoruz" diye kışladan çıkarıldıklarını savundu. Ağlayarak savunma yapan Uzman Çavuş Hüreyre Can Çatal, "Tatbikat için çıkıyoruz, dendi. Araçlara bindik, bir binaya geldik. Nereye geldiğimizi bilmiyordum. Tabeladan AK Parti İl Başkanlığı'na geldiğimizi anladım. Vatandaşlar 'Ne yapıyorsunuz' deyince bir şey anlamadık. Halk çoğalıncane yapacağımızı şaşırdık. Halk, zırhlı araçlara el koydu. Halk otobüsüyle kışlamıza döndük" dedi.
EZMEK İSTEDİĞİ HALK KORUDU
Uzman Çavuş İbrahim Tıraş da "İçtima alanında Tabur Komutanı Yarbay Recep Karaçam 'mühimmatlar neden hala dağıtılmadı' diye bölük komutanlarına bağırdı. Asker başına ikişer şarjör verip kışladan bizi çıkardılar. AK Parti binasında halk önümüze geçince Yüzbaşı Hasan Hüseyin Altunsoy bize 'Ezin şu şerefsizleri, hep bu şerefsizler yüzünden Türkiye bu hale geldi' diye bağırdı. Linç edilmemizi yine halk içinden sağduyulu olanlar önledi. Önümüze geçip etten duvar ördüler ve bizi korudular. Binbaşı Faruk Şimşek de tek tek elimizi sıkıp 'ben yaptığımızdan pişman değilim' dedi ve sonra da arkasını dönüp gitti" diye konuştu. Uzman Çavuş Şahin Kurt ise şunları söyledi: "Nereye gittiğimiz söylenmedi. Gidince öğrendim. AK Parti binası önünde vatandaşlar toplandı. Sonra milletvekilleri Metin Külünk ve Hayati Yazıcı geldi. Bizim yüzbaşıyla telefonda konuştular.Yüzbaşı kışlamıza dönmeyi kabul etti. Vatandaşlar da su verdi. İETT otobüsüyle döndük."
15 Temmuz darbe girişiminin başladığı saatlerde İstanbul Emniyeti'nde yaşananların görüntülerine Yeni Şafak ulaştı. İlk kez yayımlanan görüntülerde, İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ve ekibi 21.45’te emniyetten çıkıyor. Köprüde hainlere müdahale eden ekip, 16 Temmuz 08.00’de geri dönüyor. Çalışkan emniyetin bahçesinde polisle kısa bir toplantı yapıyor.
21.45 İLK ÇIKIŞ
FETÖ'cü hainlerinin köprüleri kapattığı sıralarda, İstanbul Emniyeti'nden ilk çıkışlar 21.45'te gerçekleşiyor. Makamından çıkan Dr. Mustafa Çalışkan ve ekibi konvoy halinde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne gidiyor. Bir korumasını şehit veren Mustafa Çalışkan'ın yanında, şu an İstihbarat Müdürü olan Özgür Taşdemir'de bulunuyor. Köprüleri ve İstanbul'u darbeci hainlere asla teslim etmeyeceklerini polis teşkilatına telsizden sürekli vurgulayan Çalışkan'a, vatandaşların verdiği destek de görülüyor.
SABAH 08.00 KONUŞMASI
15 Temmuz gecesi gösterdikleri dik duruşla, darbenin bertaraf edilmesinde büyük rol oynayan İstanbul Emniyeti, 16 Temmuz sabahı emniyetin bahçesinde toplanıyor. Polisler emniyete, köprülerin ve havalimanlarının tutulmasının talimatını veren darbeci Tuğgeneral Özkan Aydoğdu'yu getiriyor. Aydoğdu içeriye alındıktan sonra, İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, bir anda toplanan polis teşkilatına uzun süre konuşma yapıyor. Daha sonra emniyetin ön bahçesinde görüşmeler yapan Çalışkan makamına çıkıyor.
FETÖ'nün kanlı darbe girişimi böyle geldi! 17/25 Aralık kumpasından 15 Temmuz ihanetine
15 Temmuz 2016'da gerçekleşen ve 251 vatandaşımızın şehit, 2 bin 734 vatandaşımızın gazi olduğu hain kalkışmanın üzerinden 5 yıl geçti. Kurulduğu günden beri, "devletin kılcal damarlarına" sızmak için her türlü yolu mubah gören Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), 17/25 Aralık kumpas soruşturmalarıyla gerçek yüzü ortaya çıkınca, kendisini durdurmak isteyen hükümete karşı darbe girişiminde bulundu. "
FETÖ'nün kanlı darbe girişimi böyle geldi! 17/25 Aralık kumpasından 15 Temmuz ihanetine
Giriş Tarihi: 15.07.2021 09:14
15 Temmuz 2016'da gerçekleşen ve 251 vatandaşımızın şehit, 2 bin 734 vatandaşımızın gazi olduğu hain kalkışmanın üzerinden 5 yıl geçti. Kurulduğu günden beri, "devletin kılcal damarlarına" sızmak için her türlü yolu mubah gören Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), 17/25 Aralık kumpas soruşturmalarıyla gerçek yüzü ortaya çıkınca, kendisini durdurmak isteyen hükümete karşı darbe girişiminde bulundu. "Cemaat" kisvesi altında yaptığı hukuksuzlukların deşifre olması üzerine silaha sarılan FETÖ'nün, sonunu hazırladığı 15 Temmuz darbe girişimine nasıl geldiği derlendi. İşte 17/25 Aralık kumpasından 15 Temmuz darbe girişimine giden sürecin kronolojisi...
Örgüte ilişkin hazırlanan iddianame, mütalaa ve gerekçeli kararlara göre, FETÖ, gerçek yüzünü, 17/25 Aralık kumpas soruşturmaları olarak tarihe geçen süreçte gösterdi. Zira bu kumpas, 15 Temmuz'a giden yolda döşenen ilk taşlardı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığında görevli örgüt mensubu savcılar, 17 Aralık 2013'te iş adamı ve bürokratların aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyi "kara para aklama", "altın kaçakçılığı" ve "kamu görevlilerine rüşvet" iddiasıyla gözaltına aldı.
Dönemin özel yetkili savcısı Muammer Akkaş, bu operasyondan bir hafta sonra 25 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın da arasında olduğu 96 kişi hakkında gözaltı kararı verdi.
Ancak 17 Aralık operasyonunda görev alan örgüt mensubu polislerin yerine atanan kolluk görevlileri, gözaltı kararlarını uygulamadı ve örgütün kumpas planı başlamadan suya düştü.
ÖRGÜTLE MÜCADELE BAŞLADI, YARGIDAKİ GÜCÜ SARSILDI
"Hükümete ilk darbe girişimi" olarak kabul edilen sözde 17/25 Aralık operasyonlarının ardından, FETÖ'ye karşı her alanda mücadeleye hız verildi.
Bu kapsamda, kumpas oldukları sonradan ortaya çıkan Balyoz ve Ergenekon dosyalarının da arasında bulunduğu birçok davanın savcı ve hakiminin özel yetkileri kaldırıldı, görev yerleri değiştirildi.
Ardından FETÖ'nün güdümünde olduğu değerlendirilen HSYK'nin yapısının değiştirilmesi için çalışma başlatıldı.
17/25 Aralık sürecinin ardından 2014'ün ilk günlerinde, örgüt mensubu savcıların talimatıyla Adana'da, MİT'e ait 3 tır durdurularak usulsüz şekilde arandı.
Bunun üzerine HSYK, tırları aranmasını isteyen savcı Aziz Takcı ile Adana Cumhuriyet Başsavcıvekili Ahmet Karaca ve aynı birimde görevli Mustafa Sırlı'nın özel yetkilerini kaldırdı.
ZEKERİYA ÖZ BOLU'YA ATANDI
17/25 Aralık soruşturmalarını yürüten savcılar Celal Kara, Mustafa Erol ve Mehmet Yüzgeç'in de özel yetki alanları değiştirildi.
Yargıdaki örgüt mensuplarına yönelik mücadele kapsamında, 11 Şubat 2014'te 166 hakim ve savcının yeri daha değişti. Ergenekon soruşturmalarını yürüten Zekeriya Öz de Bolu'ya düz savcı olarak atandı.
Milli Güvenlik Kurulunun 26 Şubat 2014'teki toplantısının ardından, "Ülke genelinde güvenliği ilgilendiren hususlar ve yürütülen çalışmalar değerlendirilmiş, bu kapsamda halkımızın huzurunu ve ulusal güvenliğimizi tehdit eden yapılanmalar görüşülmüştür." açıklaması yapılarak FETÖ'ye karşı mücadelenin daha kapsamlı olacağı sinyali verildi.
Bu açıklamadan bir gün sonra, HSYK'nin yapısını değiştiren kanun yürürlüğe girdi ve kurumun genel sekreteri ile yardımcılarının da arasında bulunduğu birçok personelin görevi sona erdi.
Ardından çıkarılan kararnamelerle kritik yerleri tutan FETÖ mensuplarının görev yerleri değiştirilmeye devam edildi. Demokratikleşme paketinin yürürlüğe girdiği mart ayında ise özel yetkili mahkemeler kaldırıldı. Böylece FETÖ'nün yargıdaki gücü sarsıldı.
USULSÜZ SORUŞTURMA YAPANLAR ALINDI
Hükümetin örgüte karşı duruşu, toplum nezdinden de destek buluyordu. Zira FETÖ'nün illegal faaliyetleri bir bir ortaya çıkmaya başlayınca halk da örgütün karanlık yüzünü görmeye başladı.
Örgütün, seçilmiş iradeyi hedef almasının temel gerekçesi olarak gösterilen dershaneler konusunda kararlılık gösteren hükümetin, FETÖ'nün eleman ve gelir sağladığı bu kurumların kapatılmasını sağlayan kanun teklifi, 14 Mart 2014'te kabul edildi.
509 BİN KİŞİNİN DİNLENDİĞİ BELİRLENDİ
Mart 2014'te, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında (TİB) yürütülen soruşturma çerçevesinde 509 bin 516 kişinin dinlendiği, 2012 öncesine ait usulsüz dinleme kayıtlarının silindiği belirlendi.
İstanbul merkezli 17 Aralık kumpas soruşturması kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen 60 kişi için 2 Mayıs 2014'te takipsizlik kararı verildi.
Aynı gün İstanbul merkezli kumpas soruşturmaları yürüten savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ile hakim Süleyman Karaçöl hakkında soruşturma açıldı.
11 EMNİYET MENSUBUNA GÖZALTI
Ardından Adana'da MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin 13 asker hakkında da müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Erdoğan'ın, Başbakanlık ve Keçiören'deki ikametindeki ofislerine dinleme cihazı konulmasına yönelik soruşturmada, eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanı Mehmet Yüksel ve koruma müdürü Zeki Bulut'un da arasında bulunduğu 11 emniyet mensubu 17 Haziran'da gözaltına alındı.
25 Aralık kumpas soruşturması kapsamında hakkında adli işlem yapılan 96 kişi için 1 Eylül'de takipsizlik verildi. Kararda, "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın örgüt lideri olarak gösterilmesi ve 'dönemin başbakanı' ibaresi kullanılmak suretiyle fezleke düzenlenmesi, soruşturmayı hazırlayanların hukuki bir soruşturma görünümü altında hükümeti cebren ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs ettiklerini ortaya koymaktadır." ifadesi kullanıldı.
YÜKSEK YARGI, ÖRGÜTÜN ELİNDEN KURTARILDI
HSYK'nin FETÖ mensuplarından temizlenmesi için yapılan Anayasa değişikliğinin ardından hakim ve savcılar arasında seçime gidildi.
Kurulun 10 asıl 6 yedek üyesini belirlemek için 12 Ekim 2014'te yapılan seçimlerden, FETÖ'cü yargı mensuplarına karşı oluşturulan Yargıda Birlik Platformu üyeleri galip çıktı.
HSYK seçiminin ardından etkinliği kırılan FETÖ'nün, yüksek yargıda da temizlenmesi için 15 Aralık 2014'te Yargıtaya 144, Danıştay'a 33 üye atandı.
İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul merkezli "paralel yapı" soruşturması kapsamında, elebaşı Gülen hakkında 19 Aralık 2014'te yakalama kararı çıkardı.
2014'ün son günlerinde, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile bazı emniyet görevlileri tutuklandı.
"ARTIK İNLERİNE GİRİLMİŞTİR"
O dönem, paralel yapı olarak adlandırılan FETÖ'ye yönelik operasyonlar 2015'te de devam etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in de arasında bulunduğu devlet adamlarının telefonlarının usulsüz dinlenmesine ilişkin eski TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen ve eski Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu ile çok sayıda kişi, 21 Ocak 2015'te gözaltına alındı.
HSYK o günlerde, başsavcıların da arasında olduğu 888 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, "Artık inlerine girilmiştir." açıklaması geldi.
O güne kadar "paralel devlet yapılanması" olarak anılan sözde "Gülen cemaati" için ilk kez Şubat 2015'te "Fetullahçı Terör Örgütü" ifadesi kullanıldı.
MEHMET BARANSU'YA TUTUKLAMA
KPSS'de usulsüzlük iddialarına ilişkin soruşturmanın başladığı martta, gazeteci Mehmet Baransu, "Balyoz Planı" davası sanıklarına "kumpas" kurduğu gerekçesiyle tutuklandı.
TSK'nın gizli bilgilerini ele geçirmek amacıyla FETÖ'cü yargı mensuplarının başlattığı Kozmik Oda soruşturması, 11 Mart'ta takipsizlikle sonuçlandı.
HSYK, soruşturmanın eski savcısı Mustafa Bilgili ile Kozmik Oda'da arama kararı veren dönemin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında inceleme başlatıldı.
"FETÖ" İFADESİ ARTIK İDDİANAMEDE
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "devleti itibarsızlaştırmak ve devletin iş yapamaz hale geldiği" algısı oluşturmak suçlamasıyla 4'ü polis 7 kişi hakkında açtığı davanın iddianamesinde ilk kez "Fetullahçı Terör Örgütü" ifadesini kullandı.
İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Metin Özçelik ile İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer, "Paralel Yapı" soruşturmasında Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile bazı emniyet personelinin de aralarında bulunduğu tutukluları salıverilmesine karar verdi.
Yetkileri olmadığı halde bu kararı veren Özçelik ve Başer, HSYK tarafından açığa alınıp tutuklandı, tahliye kararları ise "yok hükmünde" sayıldı.
HSYK'nin, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ü meslekten ihraç ettiği mayıs ayında ise Adana ve Hatay'da MİT'e tırlarının durdurulmasına ilişkin gözaltına alınan Adana İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Çokay, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Bağrıyanık ile savcılar Takçı, Şişman ve Karaca tutuklandı.
Savcılar Zekariya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl meslekten ihraç edildi, eski İstanbul İstihbarat Daire Başkanı Ali Fuat Yılmazer, Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin tutuklandı.
KOZA İPEK ŞİRKETLERİNDE ARAMA
HSYK 2. Dairesi, kamuoyunda "Selam Tevhid" olarak bilinen "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüz dinleme yapıldığı gerekçesiyle 54 hakim ve savcıdan 49'unu 14 Temmuz'da görevden uzaklaştırdı.
Eylül 2015'te, örgüte finans desteği sağladığı ve örgütün propagandasını yaptığı gerekçesiyle, Koza İpek Holding'in şirketlerinde arama gerçekleştirildi.
Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek hakkında, "terörizmin finansmanı, zimmet, terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından soruşturma açıldı. Daha sonra Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atandı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurduğu" gerekçesiyle aralarında elebaşı Gülen'in de bulunduğu 69 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameyi 19 Ekim 2015'te kabul etti. Elebaşı hakkında kırmızı bülten çıkarılması talep edildi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, "Selam Tevhid'de kumpas" soruşturması kapsamında firari şüpheliler Gülen ve Emrullah Uslu, eski emniyet müdürü Yurt Atayün ve muvazzaf subayların da aralarında bulunduğu 55'i tutuklu, 122 kişi hakkında hazırlanan iddianameyi de kasım ayında kabul etti.
KPSS SORULARININ SIZDIRILMASI DAVASI
KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin ilk dava Aralık 2015'te açıldı ve 230 sanık, "nitelikli dolandırıcılık", "resmi belgede sahtecilik" suçlarının yanı sıra "terör örgütü üyesi olmakla" suçlandı.
HSYK 2. Dairesi, MİT tırlarını durduran savcılar Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takcı, Özcan Şişman ile Yaşar Kavalcıklıoğlu'nu Ocak 2016'da meslekten ihraç etti.
ZAMAN GAZETESİ'NE KAYYUM ATANDI
Aynı dönem, Zaman gazetesini de bünyesinde bulunduran Feza Gazetecilik şirketine kayyum atandı.
İzmir'deki, Askeri Gizli Bilgi ve Belge Bulundurma Davası'nda, "kumpas soruşturması"na ilişkin 29 Nisan 2016'da kabul edilen iddianamede, FETÖ'nün yargıyı, emniyeti ve TSK'yı sadece rakiplerini bertaraf etmek için değil, siyaseti tanzim etmek, siyasi partilerin yöneticilerini değiştirmek, toplumdaki etkinliği, ticari faaliyetleri, stratejik öneme sahip kamu kurumlarını ele geçirmek, hükümeti yıkmak, kendi felsefesine uygun siyasi yapı oluşturmak için devlet içerisinde, devlet otoritesine karşı "paralel bir yapılanma" içerisinde olduğuna dikkat çekildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, FETÖ'ye yönelik ana soruşturmasının şüphelisi Gülen'in iadesi için ABD'ye gönderilecek dosya 13 Temmuz'da tamamlandı.
FETÖ'NÜN TERÖR ÖRGÜTÜ OLDUĞU İLK KEZ MAHKEMEDE YER ALDI
Erzincan'daki "Ergenekon" davasının gizli tanıklarına hapis cezası verilen kararın gerekçesi de o günlerde açıklandı ve gerekçede, FETÖ'nün, artık "silahlı terör örgütü" olarak kabul edilmesi gerektiği vurgulandı.
Böylece FETÖ'nün silahlı terör örgütü olduğu ilk kez bir mahkeme kararında yer aldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminden bir gün önce elebaşı Gülen'in de aralarında bulunduğu 73 tepe yönetici hakkında hazırladığı "çatı iddianameyi", Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.
Hükümetin kararlılığı karşısında iyice köşeye sıkışan FETÖ, kurulduğu günden bu yana baskı ve hileyle elde ettiği sosyal, siyasal ve ekonomik gücünü kaybetmemek için son çare olarak darbe girişiminde bulunacaktı.
HUKUKSUZLUKLAR DEŞİFRE OLUNCA DARBE GİRİŞİMİ GELDİ
"Cemaat" kisvesi altında yaptığı hukuksuzlukların deşifre olması üzerine silaha sarılan FETÖ'nün, savaş uçakları ve zırhlı araçlarla sokaklarda terör estirdiği 15 Temmuz gecesinde yaşananları derledi.
İhanet girişiminin yaşandığı akşam saatler 16.16'yı gösterdiğinde, Kara Havacılık Komutanlığında görevli helikopter pilotu bir binbaşı, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığına giderek, FETÖ'cülerin Müsteşar Hakan Fidan'ı alıkoymayı planladığını ihbar etti.
İstihbaratın iletildiği Fidan, bu bilgiyi Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'e telefonla bildirdi, daha sonra bir yardımcısını ayrıntıları aktarmak üzere Genelkurmay Başkanlığı karargahına gönderdi.
AKAR'DAN HAVA SAHASININ UÇUŞA KAPANMASI EMRİ
Orgeneral Güler, MİT yetkilisiyle konuştuktan sonra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a görüşmenin içeriğini aktardı. İhbar içeriğinin daha da netleştirilmesi için Fidan karargaha davet edildi.
Orgeneral Akar ile görüşen Fidan, ihbarın daha büyük bir planın parçası olabileceğini söyledi. Bunun üzerine Akar, Türk Silahlı Kuvvetler Harekat Merkezine, havadaki araçların üslerine dönmesini, hava sahasının ise uçuşa kapatılması emrini verdi.
Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığından zırhlı araçların birlik dışına çıkarılmaması için dönemin 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Metin Gürak'ı görevlendiren Akar, helikopter uçuşlarına karşı da Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ı Kara Havacılık Komutanlığına gönderdi.
Aynı saatte Orgeneral Güler'in eski Özel Kalem Müdürü Kurmay Yarbay Bünyamin Tuner, darbe girişimini sevk edecek isimlerden eski Genelkurmay Personel Plan ve Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç'e, MİT Müsteşarı Fidan'ın, Akar ile görüştüğünü iletti.
DARBE GİRİŞİMİ SAATİ ÖNE ALINDI
Akar'ın talimatı üzerine, Silahlı Kuvvetler Harekat Merkezi Başkanı Tuğgeneral İlhan Kırtıl, 20.02'de, "Yurt içi ve yurt dışı harekat gerekli olursa Genelkurmay ile koordine kurularak izin alınacaktır." emrini yayımladı. Darbeciler ise uçuşların serbest bırakıldığı yalanını yayarak bu emri sabote etti.
Orgeneral Akar'ın, Fidan ile görüştüğü, Orgeneral Çolak'ın da FETÖ'cü askerleri tutuklatmak için Kara Havacılık Komutanlığına gittiği bilgisi darbeciler arasında dolaşmaya başladı.
Bu gelişmeler, ihanet girişiminin 16 Temmuz 03.00'te başlamasını planlayan darbecileri paniğe sevk etti.
Örgüt üyesi askerlerin tutuklanacağı endişesiyle Akıncı Üssü'nde darbeyi yönetecek Adil Öksüz ve diğer sivil imamların onayıyla ihanet girişimi 20.30'a çekildi.
AKINCI ÜSSÜ'NDEN GENELKURMAY BAŞKANLIĞINA HAREKET ETTİLER
Saat 20.22'yi gösterdiğinde darbenin komuta merkezi Akıncı Üssü'nde toplanan Özel Kuvvetler Komutanlığından (ÖKK) seçilmiş teçhizatlı 33 bordo bereli, Genelkurmay Başkanlığı'na hareket etti.
Eski Genelkurmay Strateji Daire Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli, Genelkurmay Başkanı Başdanışmanı Albay Orhan Yıkılkan, Tuğgeneral Mehmet Partigöç ve Özel Kalem Müdürü Albay Ramazan Gözel Genelkurmay Başkanlığındaki darbe girişimini organize etmek için bir araya geldi.
Mehmet Dişli, saat 21.00'de Orgeneral Akar'a, "Komutanım operasyon başlıyor, herkesi alacağız, taburlar, tugaylar yola çıktı, biraz sonra göreceksiniz." diyerek darbeyi tebliğ etti.
Dişli'nin söyledikleri karşısında Akar, "Ne diyorsun ulan sen? Ne operasyonu? Sen manyak mısın? Sakın ha" diyerek tepki gösterdi.
Akar'ı ikna edemeyeceğini anlayan Dişli, makam odası dışında bekleyen ekibe müdahale emri verdi.
Bunun üzerine Gözel, Yıkılkan, eski emir subayı Yarbay Levent Türkkan, eski emir subayı yardımcısı Yüzbaşı Serdar Tekin ve eski Başçavuş Abdullah Erdoğan içeri girerek Orgeneral Akar'ı alıkoydu.
Türkkan'ın öldürmekle tehdit ettiği Akar, "Sık ulan, ne yaparsanız yapın, bu girişiminizi desteklemeyeceğim." diyerek darbe karşıtı tavrını sürdürdü.
İHANET BİLDİRİSİ KARARGAHLARA GÖNDERİLDİ
Karargahtaki darbecilerin talimatı üzerine Polatlı'da konuşlu 58. Topçu Tugay Komutanı eski Tuğgeneral Murat Aygün, Ankara'nın kritik noktalarını kontrol altına almak için aralarında füze rampa sistemlerinin de bulunduğu çok sayıda aracın kışladan çıkmasını emretti.
Darbeciler, 21.16'da Silahlı Kuvvetler Harekat Merkezi'nin giriş çıkışını kontrol altına alırken, Akıncı Üssü'nden hareket eden darbeci bordo berelilerin otobüsü Genelkurmay Karargahı'na ulaştı.
Eski Genelkurmay Emniyet Subayı Yarbay Gökhan Eski'nin karşıladığı 33 kişilik ekip, Genelkurmay Başkanı Akar'ın kullandığı 1-A kapısından komuta katına çıktı.
Saat 21.37'de, Genelkurmay Başkanlığı Mesaj ve Evrak Dağıtım Sistemi (MEDAS) üzerinden "Hazırlık İkazı ve Birlik İntikali" başlıklı ihanet girişiminin ilk bildirisi gönderildi.
Orgeneral Akar'ın emriyle Kara Havacılık Komutanlığı'nda denetim yaptıktan sonra karargaha dönen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Çolak, darbecilerce alıkonuldu.
Saat 21.43'te Çolak'ın koruma Astsubayı Bülent Aydın, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda darbecilerce şehit edildi ve Aydın, 15 Temmuz'un ilk şehidi olarak kayıtlara geçti.
Aynı saatlerde Adana İncirlik 10. Üs Komutanlığı'ndan darbecilere yakıt ikmali yapacak ilk tanker uçağı havalandı. Yaklaşık beş dakika sonra ikinci tanker uçağı da uçtu. Uçaklar her türlü ikaza rağmen geri dönmedi, bildirilen rotaları takip etmedi.
AKOM'U İŞGAL ETTİLER
Darbeciler Partigöç ile Turhan'ın imzasını taşıyan sözde sıkıyönetim atama listesi MEDAS üzerinden birliklere gönderildiğinde saat 21.48'di.
Bu mesajdan sonra darbeciler, şehirlerin kritik yol ve kavşakları ile kamu kurumlarının işgali için aynı sistem üzerinden "Zırhlı Muharebe Aracı İntikali" konulu ikinci emri yayımladı.
MEDAS üzerinden ardı ardına mesaj gönderen darbeciler, 21.53'te kışla dışındaki askerlerin birliklerine katılması emrini verdi.
Bunun üzerine harekete geçen darbeciler, Kağıthane'deki "İstanbul'un gören gözü" olarak bilinen Afet Koordinasyon Merkezi'ni (AKOM) işgal etti.
KÖPRÜLER TUTULDU
Saat 22.08 itibarıyla Akıncı Üssü'nden havalanan F-16'lar Ankara üzerinde alçak uçuşa başladı.
Keşif ve koordinat belirleme amacıyla Kayseri'den getirilen GÖREN uçağı 22.20'de Akıncı Üssü'nden havalandı.
Kısa süre sonra uçağın sistemine Ankara Gölbaşı'nda konuşlu Polis Özel Harekat Başkanlığı koordinatları girildi.
Saat 03.00'e kadar havada kalan uçak, Ankara'yı bombalayan pilotlara görüntü iletme, lazerle işaretleme, koordinat ve hava trafiği bilgilerini verdi.
Darbecilerce 22.21'de bakanlıklara "Sıkıyönetim Direktifi" konulu mesaj gönderildi.
Askeri hareketliliğe ilişkin gelişmeler, haber kanallarına saat 22.28'de yansıdı. Televizyonlar, İstanbul Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden geçişlerin askerlerce engellendiğini "son dakika" olarak duyurdu.
Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığından 22.35'te mühimmat yüklü 6 F-16 havalandı. Ankara semalarına vardıklarında alçak uçuşa başlayan uçaklar, daha sonra Akıncı Üssü'ne geçti.
Darbeciler 22.54'te "Yurtta Sulh" WhatsApp grubundan, "AKP İl Teşkilatı yolda, geçirmeyin, ateş serbest" mesajı ile sivillere yönelik katliam emrini verdi.
BAŞBAKAN YILDIRIM'IN AÇIKLAMASI
Saat 23.02'de bir TV kanalına telefonla bağlanan dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, "emir komuta zinciri olmadan asker içindeki bazı kişilerin kanunsuz bir eyleminin söz konusu olduğunu" belirterek, "Milleti temsil eden hükümet iş başındadır. Bu kalkışmayı yapanlar, bu çılgınlığı yapanlar, bu kanunsuz eylemin içerisinde olanlar en ağır şekilde bedelini ödeyeceklerdir." açıklamasını yaptı.
Darbe faaliyetinin başına geçmeyi reddeden Orgeneral Akar ile diğer darbe karşıtı komutanlar, darbecilerce Akıncı Üssü'ne götürüldü.
Partigöç de dönemin eski YAŞ Üyesi Orgeneral Akın Öztürk'e darbe faaliyetinin sürdürüleceği üsse geçmesini söyledi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 23.05'te darbe girişimine yönelik soruşturma başlattığını duyurdu.
BOMBALAMALARDA 7 POLİS ŞEHİT OLDU
Darbeci pilotlar Mustafa Azimetli ile Ekrem Aydoğdu, Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı'nı lazer poduyla işaretlediğinde saat 23.18'i gösteriyordu.
Eski pilotlar Mehmet Çetin Kaplan ve Ertan Koral, işaretlenen yeri bombaladı. Saldırıda 7 polis şehit oldu, 5 polis yaralandı.
Saat 00.01'de eski pilot yüzbaşılar Uğur Uzunoğlu ile Hüseyin Türk, Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Başkanlığı'nı bombaladı. Bir sivil ile 43 polis şehit olurken 36 polis yaralandı. Darbecilerin kontrolündeki helikopterler, 00.02'de Yenimahalle'deki MİT yerleşkesini taradı.
Darbeci yarbay Ümit Gençer, 00.13'te TRT'yi işgal etti ve darbe bildirisini okuttu.
ERDOĞAN'DAN GECENİN SEYRİNİ DEĞİŞTİREN AÇIKLAMA
Saat 00.24'ü gösterdiğinde TV yayınına bağlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişiminin seyrini değiştiren tarihi konuşmasını yaptı ve "Milletimizi meydanlara davet ediyorum" çağrısında bulundu.
Darbecilerin, "Yurtta Sulh" yazışma grubunda 00.32'de "TV'ler susturulması gerekiyor." talimatı verildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı taşıyan helikopter alçak irtifada seyrederek ATA uçağının bulunduğu Muğla Dalaman Havalimanı'na indi.
Erdoğan, 01.31'de ATA uçağına geçti, uçak 12 dakika sonra İstanbul'a gitmek üzere havalandı.
DARBECİLER SİVİL KATLİAMINA DEVAM ETTİ
Aynı dakikalarda darbeciler Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden korsan darbe bildirisi yayımladı.
Jandarma Genel Komutanlığı Karargahı önünde darbecileri protesto eden vatandaşlar, helikopter tarafından tarandığında saatler 00.45'i gösteriyordu. Saldırıda 9 vatandaş şehit oldu, onlarcası yaralandı.
Darbeci F-16 pilotları Mehmet Yurdakul ve İlhami Aygül 00.56'da Ankara Emniyet Müdürlüğü'nü bombaladı.
Yaklaşık 10 dakika sonra eski pilot Mustafa Özkan burayı ikinci kez bombaladı. Saldırıda 2 kişi şehit oldu, 39 kişi yaralandı.
Saat 01.00'da darbeciler Şırnak, Denizli ve Isparta'dan Ankara'ya yüzlerce komando getirmek istedi. Ancak bu illere gönderilen uçaklar, Eskişehir BHHM tarafından engellendi.
HALİSDEMİR, DARBECİ GENERALİ KARARGAHA SOKMADI
Diyarbakır'dan bir tabur bordo bereli askerle havalanan darbeci Semih Terzi'nin uçağı Etimesgut Havalimanı'na 01.13'te indi.
Darbecilerin tehdidine rağmen 01.39'da TBMM Genel Kurul Salonu açıldı.
"Yurtta Sulh" isimli mesaj grubundan, "Emri iletiyorum, toplananlara ateşle karşılık verilecek, ateş açılan topluluk dağılıyor." mesajı yazıldı.
Darbecilerin hedefindeki Özel Kuvvet Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, telefonla ulaştığı emir Astsubayı Ömer Halisdemir'den Semih Terzi'yi etkisiz hale getirmesini istedi.
Komutasındaki askerlerle Etimesgut Özel Hava Alay Komutanlığı'na gelen darbeci general Semih Terzi, 02.14'te ÖKK'nın emir komutasını almak için helikopterle Gölbaşı'ndaki karargaha gitti.
Karargah giriş kapısına kadar gelen Terzi, kahraman Astsubay Ömer Halisdemir tarafından vurularak etkisiz hale getirildi. Halisdemir, Terzi ile Diyarbakır'dan gelen askerlerden bazılarının açtığı ateşle şehit oldu.
VATANDAŞLAR GERİ ADIM ATMADI
Eskişehir BHHM'nin talimatıyla 02.19'da Türk hava trafik bilgileri NATO'ya kapatıldı.
Aynı saatlerde Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nın önünde protesto yapan vatandaşlardan 36'sı şehit edildi. Şehitlerden bazılarının naaşı darbecilerce, yerde sürüklenerek karargah dışına bırakıldı.
Vatandaşların direncini kırmak için her türlü yola başvuran darbeciler, 02.35'te Meclis'i hedef aldı. Eski pilotlar Hasan Hüsnü Balıkçı ve Uğur Uzunoğlu'nun kullandığı F-16'dan Meclis'e atılan bombayla 32 kişi yaralandı.
Vatandaşlarca işgalden 03.00'te kurtarılan TRT, normal yayınına dönerken darbeciler ise polise teslim edildi.
Darbeci pilot Hüseyin Türk, televizyon yayınlarını kesmek için 03.14 - 03.19'da TÜRKSAT tesislerine dört bomba attı.
Saatler ilerledikçe Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla vatandaşların alanları doldurması darbecileri iyice panikletti. Saat 03.19'da "Yurtta Sulh" yazışma grubunda "İstanbul'da 2. Köprü'ye uçakla hava taarruzu değerlendirilebilir mi?" yazıldı.
İstanbul Atatürk Havalimanı Kontrol Kulesini işgal eden darbeciler, polis özel harekat ekiplerince etkisiz hale getirildikten hemen sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı taşıyan ATA uçağı piste teker bastı.
Erdoğan'ı havalimanında binlerce vatandaş karşıladı. İstanbul'daki gelişmenin ardından TBMM bir kez daha darbecilerin saldırısına maruz kaldı. Eski pilot yüzbaşı Hüseyin Türk, 03.24 ve 03.25'te F-16 uçağıyla TBMM'yi ikinci kez bombaladı.
O esnada dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Meclis kürsüsünden "Bizim burada yapacağımız şey ölmektir. Gitmek isteyen gitsin. Bomba da atsanız buradayız, ne yaparsanız yapın buradayız. Sizi yargının önüne çıkaracağız." konuşmasını yapıyordu.
Sokaklarda vatandaşların, kışlalarda ise vatansever askerlerin darbecilere karşı mücadelesi devam ederken 04.00'te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "FETÖ ile irtibatlı yargı görevlileri", "sözde Yurtta Sulh Konseyi üyeleri" ile "darbe teşebbüsüne katılanlar" hakkında gözaltı kararı verdi.
DARBECİLER İÇİN YOLUN SONU GÖRÜNDÜ
Başbakan Yıldırım, 04.36'da Korgeneral Ziya Kemal Kadıoğlu'na darbecilerin kontrolündeki uçakları düşürme yetkisi verdi.
Kadıoğlu'nun talimatıyla Erzurum ve İncirlik'teki pilotlara, darbecilerin kullandığı uçakları düşürme yetkisiyle kalkmaları emredildi.
Bu talimattan kısa süre sonra Ankara üzerindeki 4 F-16, 1 helikopter ve tanker uçağının dışındaki hava araçları üslerine dönmek zorunda kaldı.
BAŞKAN ERDOĞAN'IN KONAKLADIĞI OTELE ATEŞ AÇILDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'te konakladığı ve gece yarısı ayrıldığı otele helikopterlerden ateş açıldı.
Oteli ablukaya alan darbeciler, koruma polisi Mehmet Çetin ve Nedip Cengiz Eker'i şehit etti.
Saat 05.14'ü gösterdiğinde darbeci pilotlara karşı uçak düşürme yetkisiyle kalkan uçaklara angajman yetkisi verildi.
Birkaç dakika sonra Nakkaştepe Uçuş Tabur Komutanlığı'na, Stinger füzelerinin cephanelikten çıkarılıp mevzi alınması emri verildi.
Ardından HAWK Filo Komutanlığı'na bağlı İstanbul'daki hava savunma füzelerinin hazırlanması istendi.
Bu gelişmeler üzerine darbecilerin mesaj gruplarında "Ankara nasıl, herkes hayatta nasıl kalabiliyorsa öyle yapsın. Mehmet Türk tedbir al abi, can kaybetmeyin, çatışıyoruz. Ölü polis var. Ankara'dan teyit ettim, teslim olun." mesajlarını paylaşıldı.
"Yurtta Sulh" WhatsApp grubunda girişimlerinin başarısız olduğunu anlayan darbeciler, kaçmaya karar verdikleri yönünde paylaşımlar yaptı.
KÜLLİYE KAVŞAĞI BOMBALANDI
Saat 06.19'da eski pilot üsteğmen Müslim Macit, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kavşağı'na iki bomba attı. Saldırıda 15 vatandaş şehit oldu, 7 kişi yaralandı.
Jandarma Genel Komutanlığı'nda alıkonulan TEM Daire Başkanı Turgut Aslan ile koruması Hasan Gülhan, elleri ve gözleri bağlı halde bina dışına çıkarılarak, darbeci Albay Erkan Öktem tarafından başlarından vuruldu. Aslan ağır yaralanırken, Gülhan şehit oldu.
Darbenin başarısız olduğunu anlayan İstanbul Boğaziçi Köprüsü'ndeki darbeciler, teslim olmaya başladı.
GENELKURMAY BAŞKANLIĞINA VEKALETEN ÜMİT DÜNDAR ATANDI
Sabahın ilk saatlerinde Başbakan Yıldırım, Genelkurmay Başkanlığına vekaleten dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar'ın atandığını açıkladı.
Saat 08.26'yı gösterdiğinde darbecilerin alıkoyduğu Genelkurmay Başkanı Akar, Akıncı Üssü'nden helikopterle Çankaya Köşkü'ne götürüldü.
Polis Özel Harekat 08.36'da, Jandarma Genel Komutanlığı'ndaki darbecilere operasyon düzenledi.
Yaklaşık bir saat sonra Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndan çıkan 200'e yakın asker de polise teslim oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın talimatıyla uçakların kalkış yapmasını engellemek için 11.16'da Akıncı Üssü ana pisti vuruldu.
YILDIRIM: DARBE TEŞEBBÜSÜ BASTIRILDI
Saat 12.57'de Başbakan Yıldırım, Bakan Fikri Işık ve Genelkurmay Başkanı Akar ile Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında darbe teşebbüsünün bastırıldığını açıkladı.
Böylece Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde, milletin gayreti ve vatansever güvenlik güçleri sayesinde 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen ihanet girişimine geçit verilmedi.
Darbecilere karşı tarihte eşine az rastlanacak direniş örneği sergileyen aziz millet, karanlık gecede ülkenin istiklaline ve istikbaline bir kez daha sahip çıktı.
İhanet girişiminde yaklaşık 9 bin askeri personel, 35 uçak, 37 helikopter, 74'ü tank 246 zırhlı araç ve 4 bine yakın hafif silah kullanıldığı kayıtlara geçti.
Darbe girişiminin püskürtülmesinden sonra ülkenin birliğine, bağımsızlığına ve demokrasisine kasteden, karanlık emellerine ulaşmak için her türlü ihaneti göze alan darbecilerle hukuk önünde hesaplaşmak için savcılar harekete geçti.
Şehadete koşmuş
Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli olan İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın koruması ve 15 Temmuz şehidi Münir Alkan da görüntülerde yer alıyor. Saatler sonra şehit olacak olan Alkan, emniyet binasından 21.45'te koşarak çıkıyor. Adeta şehadete koşarcasına aracına binen Alkan, Mustafa Çalışkan ile birlikte köprüye giden konvoyda bulunuyor. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde darbeci hainlere müdahale edildiği sırada, Fetullahçı teröristlerinden silahlarından çıkan kurşun, Alkan'ı şehit ediyor. Koruma polisi Gazi Mehmet Önay ise saldırıyı yaralı olarak atlatıyor.