Şam'da 12 yıl sonra tarihi an! Türk bayrağı yeniden dalgalanıyor
Suriye'de kanlı Beşar Esad rejiminin devrilmesiyle yeni bir dönem başladı. Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği 12 yıl aradan sonra bugün faaliyete geçti. Şam Büyükelçiliğinin Geçici Maslahatgüzar olarak görevlendirilen Burhan Köroğlu ve ekibinin gelişiyle birlikte büyükelçiliğe Türk bayrağı çekildi.
Şam'da 12 yıl sonra tarihi an! Türk bayrağı yeniden dalgalanıyor
Giriş Tarihi: 14.12.2024 15:25 Son Güncelleme: 14.12.2024 17:03
12 yıl sonra yeniden! Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği faaliyete başladı | Türk bayrağı böyle çekildi
Suriye'nin Şam kentinde diplomatik misyonların yoğunlaştığı Ravda Meyda yakınlarında bulunan Türk Büyükelçiliği, rejimin barışçıl göstericilere karşı şiddete başvurduğu süreçte hizmet vermeye bir süre devam etmiş ancak 26 Mart 2012'de günlük faaliyetlerini durdurmuştu. Büyükelçilik çalışanları ve aileleri de bu kararla Türkiye'ye dönmüştü. Suriye'nin İstanbul Başkonsolosluğu ise faaliyetlerine devam etmişti.
A Haber mikrofonlarına konuşan Suriyeli bir vatandaş şunları söyledi:
Türkiye'nin olduğu yerde huzur ve güven olur. Türkiye bize 13 yıl boyunca kucak açtı ve ekmeğini bölüştü. Türk bayrağını burada görmek çok güzel. Ben artık Trükleri buraya devam ediyorum. İstanbul'dan buraya geldim artık burada bir hayat kuracağım. Türkiye benim de vatanım. Hem Türkiye hem Suriye için çalışacağım. Her şey bizim için artık güzel olacak.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, katıldığı bir canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'nin Moritanya Büyükelçisi Burhan Köroğlu'nun Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı olarak görevlendirildiğini hatırlatan Fidan, Köroğlu ve ekibinin Şam'a gittiğini, büyükelçiliğin faaliyete geçeceğini aktardı.
A Haber muhabiri Ata Gündüz Kurşun, başkent Şam'da Türkiye Büyükelçiliği önünde son detayları aktardı.
Kurşun, "26 Mart 2012 tarihinde hemen arkamda bulunan Şam büyükelçiliğimizin ay yıldızlı bayrağımızın kabartmalarının olduğu kapıya kilit vurulmuştu. 12 yıl aranın ardından bugün artık kapılarını açacak. Burası oldukça merkezi bir nokta.
Türkiye her ne kadar Suriye ile yakın temas kurmak istese de Esad rejimi halka kin kustu ölüm yağdırdı ve hal böyle olunca da Türkiye- Suriye ilişkileri askıya alınmış oldu. 12 yıldır herhangi bir işlem yapılmadı binada. Binada sadece yerel Suriyeli 1 kişinin görevlendirildiği belirtiliyor ama çok da iç acıcı bir görüntü yok. Üst tarafta dikenli teller var. Demir bariyerlerle çevrilmiş durumda. Çevrede hiç kimse yok. Bugün buranın kapıları açılacak. Binada biraz hazırlık yapılması gerekiyor.
Esad rejiminin devrilmesinin ardından ilk adımı Türkiye atmış olacak. Geniş bir alanı kapsıyor. Yerli ve yabancı çok sayıda medya mensubu burada bekleyişini sürdürüyor. Arap basınının da ilgisi büyük.
Elçiliğin içinde bulunan direkte asılı Türk bayrağı yoktu ancak bir hareketlilik oldu. Ankara'dan gelecek talimat sonrası Türkiye'nin Şam Büyükelçiliğine Türk bayrağı dalgalanmaya başlayacak." ifadelerini kullandı.
Uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger, Şam Büyükelçiliğ'nin açılmasıyla ilgili A Haber'de açıklamalarda bulundu.
Ülger, "Türkiye daha önce de birtakım ülkelerdeki demokratik gelişmelere tepki göstererek büyükelçiliklerini kapatmıştı. Mısır'da darbeden sonra bunu gördük, İsrail'de işgallerden sonra gördük. Esad zulmünden dolayı da Şam Büyükelçiliği kapatılmıştır. Mevcut gelişmelere paralel olarak Türkiye'nin kapattığı diplomatik temsilciliğini yeniden açma yönünde bir irade ortaya koydu..
Burası maslahatgüzergahı olarak değil büyükelçilik olarak hizmet verilecek. Türkiye geçici hükümeti muhatap olarak kabul ediyor ve bunun arkası gelecek. Buradan tasfiye olan İran ve Rusya bile örtülü biçimde irtibat kurmak istiyorlar. Suriye için Türkiye önemli bir adım attı bence bundan sonra başka ülkelerde da diplomatik temsilcilikler açacaktır." dedi.
Suriye'de 61 yıldır kan kusturan Baas rejimi devrildi. 13 yıllık iç savaşın ardından yıkılan Beşar Esad Rusya'ya kaçtı.
12 YIL SONRA ŞAM'A BÜYÜKELÇİLİK
Bölgede dengeler değişti. Türkiye diplomatik adımlarına hız verdi. Bu kapsamda 12 yıl sonra Şam Büyükelçiliği faaliyete başladı.
Şam'da 12 yıl sonra tarihi anla
Başkent Şam'da diplomatik misyonların bulunduğu Ravda Meyda yakınlarında yer alan Türk Büyükelçiliği, Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı olarak görevlendirilen Burhan Köroğlu ve ekibinin gelişiyle birlikte yeniden açıldı.
Büyükelçilik binasına Türk bayrağı çekildi.
2012'DE FAALİYETLER DURDURULMUŞTU
Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği, Beşar Esad rejiminin barışçıl göstericilere karşı şiddet uyguladığı dönemde bir süre hizmet verdikten sonra 26 Mart 2012'de faaliyetlerini durdurmuş ve Büyükelçilik çalışanları Türkiye'ye dönmüştü.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan dün (13 Aralık) yaptığı açıklamada, Şam Büyükelçiliği'nin 14 Aralık'tan itibaren faaliyete geçeceğini duyurdu.
BURHAN KÖROĞLU KİMDİR?
Büyükelçi Burhan Köroğlu, 1962 İstanbul doğumludur. İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünü bitirdikten sonra, Ürdün Üniversitesinde Yüksek Lisans, Marmara Üniversitesi'nde İslam Felsefesi alanında Doktora Öğrenimini tamamlamıştır.
Sırasıyla Marmara Üniversitesi, Middlebury College (ABD), Ürdün Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve İbn Haldun Üniversitesi'ne öğretim üyesi olarak çalıştıktan sonra son olarak Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü'nde profesör olarak görev yapmıştır.
Farklı tarihlerde Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM) müdürlüğü, İbn Haldun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü, İbn Haldun Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanlığı ve Katar'da bulunan Elcezire Araştırma Merkezi Uzman Araştırmacı görevlerinde bulunmuştur. Bir dönem Elcezire Türk Televizyonu Yönetim kurulu başkanlığı yapan Burhan Köroğlu'nun İslam Felsefesi, Siyaset Düşüncesi, Türk-Arap İlişkileri alanlarında yayınlanmış Türkçe, Arapça ve İngilizce telif ve tercüme eserleri vardır.
14.11.2023 tarihli ve 2023/497 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'yla Türkiye Cumhuriyeti Nuakşot Büyükelçisi olarak atanan Büyükelçi Köroğlu; 15 Aralık 2023 tarihinde görevine başlamıştır.
Evli ve üç çocuk babası olan Burhan Köroğlu, İngilizce ve Arapça bilmektedir.
MART 2012'DE GÜNLÜK FAALİYETLERİNİ DURDURMUŞTU
Suriye'nin Şam kentinde diplomatik misyonların yoğunlaştığı Ravda Meyda yakınlarında bulunan Türk Büyükelçiliği, rejimin barışçıl göstericilere karşı şiddete başvurduğu süreçte hizmet vermeye bir süre devam etmiş ancak 26 Mart 2012'de günlük faaliyetlerini durdurmuştu.
Büyükelçilik çalışanları ve aileleri de bu kararla Türkiye'ye dönmüştü.
Suriye'nin İstanbul Başkonsolosluğu ise faaliyetlerine devam etmişti.