İşte uzaktan eğitim hakkında bilinmeyenler! 23 Mart'ta başlıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı bu kapsamda, koronavirüs önlemi olarak 16 Mart'tan itibaren bütün okullarda bir hafta tatil kararı aldı. 23 Mart'tan itibaren de uzaktan eğitim modeline geçilecek. Bakanlık, eğitimi internet üzerinden ulaşılan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve TRT kanalları üzerinden vermeyi planlıyor. Tamamen eğitime ayrılan bu kanallardan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri sabahçı ve öğlenci olmak üzere belirli zaman dilimlerinde faydalanacak.
İşte uzaktan eğitim hakkında bilinmeyenler! 23 Mart'ta başlıyor
Giriş Tarihi: 14.03.2020 13:55 Güncelleme Tarihi: 14.03.2020 14:59
Türkiye'de ilk vakanın görülmesinin ardından koornavirüs tedbirleri üst seviyeye çıkartıldı. Milli Eğitim Bakanlığı bu kapsamda, koronavirüs önlemi olarak 16 Mart’tan itibaren bütün okullarda bir hafta tatil kararı aldı. 23 Mart’tan itibaren de uzaktan eğitim modeline geçilecek. Bakanlık, eğitimi internet üzerinden ulaşılan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve TRT kanalları üzerinden vermeyi planlıyor. Tamamen eğitime ayrılan bu kanallardan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri sabahçı ve öğlenci olmak üzere belirli zaman dilimlerinde faydalanacak. İşte 15 soruda uzaktan eğitim hakkında merak edilenlerin yanıtı.
İşte Hürriyet'in "15 soruda uzaktan eğitim" başlıklı haberi:
EBA'ya eba.gov.tr adresinden erişilebiliyor. Plaftorma öğrenci, öğretmen veya e-okulda kayıtlı olan veliler giriş yapabiliyor. Öncelikle öğrencilerin EBA şifrelerini almaları gerekiyor. Sistemde özelleştirilmiş öğrenme ortamı ve arayüz, öğrenciye özel takvim, destek yayınlar ve kaynaklar, oyunlar, tüm ders içeriklerine tek yerden erişim, soru ve sınav bankası, öğretmen desteği gibi imkanlar var. Sistem öğrenciye sosyal paylaşım ortamı da sunuyor. Sistem üzerinden başarılarını izleyebilen öğrenciler ayrıntılı rapor alabiliyor, puan topluyor, rozet kazanıyor. Öğrenciler bu yıl ücretsiz dağıtılan okul kitaplarına yerleştirilen QR kodlar ve mobil uygulama ile ilgili dersin içeriklerine EBA üzerinden doğrudan erişim sağlayabiliyor. Örneğin öğrenci ders çalışırken QR kodu okuttuğunda konunun videosuna ulaşabiliyor.
İçeriklerin önemli kısmı hazır. EBA'daki eğitim tüm operatörler tarafından ücretsiz 3 GB'lık internetle sağlanacak. Cep telefonu, tabletten de bu eğitimleri almak mümkün olacak. 1600'den fazla ders ve 29 bin içerik aktarılacak. Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Anıl Yılmaz'a uzaktan eğitimle ilgili merak edilen soruları sordum:
1) Uzaktan eğitim nasıl yapılacak?
Milli Eğitim Bakanlığı'nın online eğitim platformu olarak geliştirilen Eğitim Bilişim Ağı'ndan (EBA), internet üzerinden ve TRT'den yayın yapılacak. Bu kanallarda Milli Eğitim Bakanlığı'nın içerikleri paylaşılacak. Gün boyunca yayın olacak. Bu yayınların da saatleri ve sınıf seviyeleri belirlendi. Öğrencilerin ders içeriğinin hangi kanalda olacağının listesi hazırlanıyor. Örneğin pazartesi, salı, çarşamba sabah ya da öğleden sonra hep belli saatlerde ortaokul 2'nci sınıf, lise 2'nci sınıf ya da 5'inci sınıflar olacak.
2) Öğretmenler okula gelip mi online dersleri anlatacak?
Öğretmenler iki hafta boyunca okula gelmeyecek, tatil yapacak. Uzaktan eğitim daha önce hazırlanan videolarla EBA ve televizyonlarda yer alacak.
3) Dersleri hangi öğretmenler anlatıyor?
Milli Eğitim Bakanlığı'nın daha önce seçtiği alanında başarılı öğretmenler ders anlatım videoları ile konuları anlatıyor. Çekimler daha önce yapıldı. Öğrencilerin istediği her konuyu Türkiye'nin en uzman öğretmenlerinden video kütüphanesine bakarak öğrenme imkânı da var. Video kütüphanesi oluşturuldu.
4) Uzaktan eğitim daha önce denendi mi?
Evet. Elazığ'da yaşanan deprem sonrası okulların tatil olmasıyla eğitim EBA üzerinden devam etti. Öğrenciler konu tekrarları yaparak gelecek konulara hazırlık yaptı. Benzeri bir durum da daha önce Suriye sınırında eğitime ara vermek zorunda kalınan okullarda yaşandı. Bu çocuklar da eğitimi EBA üzerinden aldı.
5) EBA'ya her platformdan erişim var mı? Yani EBA'nın mobil uygulaması var mı?
Evet. Masaüstü, dizüstü bilgisayar, tablet ve cep telefonundan ulaşmak mümkün. EBA'nın hem iOS hem de Android için mobil uygulamaları var.
6) İnterneti olmayan EBA'ya nasıl ulaşacak?
Milli Eğitim Bakanlığı, hizmet veren kuruluşlarla anlaşarak 3 GB'lık ücretsiz internet erişimi sağladı. Yani 'Ben Türkiye'nin bir kasabasındayım, köyündeyim ve ücretsiz olarak Türkiye'nin en iyi ders anlatan öğretmenlerinin bazılarından tekrar tekrar dinlemek istiyorum, soru sormak istiyorum' diyen herkes buna ulaşabilecek. Bu eğitim içerikleri eba.gov.tr'den görülebilir. Ayrıca 444 0 632 nolu telefondan da 24 saat erişip bu konularla ilgili her türlü soru sorulabilir.
7) Evinde tablet, bilgisayar ve telefonu olmayan uzaktan eğitimden yararlanamayacak mı?
Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı Türksat ve TRT'den frekans ve kanallar aldı. EBA'daki içeriği bu TV kanallarına aktaracak. Öğrencilerin buradan da uzaktan eğitim alma imkanı olacak.
1600'DEN FAZLA DERS
8) EBA'da tüm müfredat içeriği var mı?
Tüm sınıflara ait sene sonuna kadar içerik EBA'da yer alıyor. Okul öncesinden 12'nci sınıfa kadar 1600'den fazla ders ve 20 binin üzerinde etkileşimli içerik yer alıyor. Öğrencinin performansına göre akıllı algoritmalar yardımıyla çalışan bir içerik önerme sistemi bulunuyor. Ayrıca tüm öğrenciler için kişiselleştirilmiş bir öğrenme ortamı ve kişiye göre özelleşmiş bir ara yüz var. Öğrenciler; yaklaşan sınav ve etkinliklerini EBA takvimlerinden görebiliyor, arkadaşlarıyla bir sosyal paylaşım alanı kurabiliyor. Oyunlaştırma sistemi ile puan ve arma kazanarak öğrenirken eğleniyorlar. Profil sayfalarını kullanarak, kendilerini tanıtabiliyor, sosyal ve akademik birikimlerini EBA Portfolyo'da sergileyebiliyorlar.
9) Öğretmenleriyle bu platform üzerinden iletişim kurabilecekler mi?
Evet. Öğretmen, EBA üzerinde sınıfa veya bir öğrenciye çalışma gönderebiliyor, bir tartışma açabiliyor. Öğrenciler, evlerinde de birlikte çalışmaya devam edebiliyor. Gerektiği durumda canlı sanal sınıf oluşturma özelliği var.
10) Kimler EBA'ya girebiliyor?
Öğrenci, öğretmen ve veliler de sisteme girebiliyor. Ancak, e-okulda veli olarak tanımlananlar bu platformdan yararlanabiliyor.
11) Her sınıfa ait içerik var mı?
Okulöncesinden 12'nci sınıfa kadar her sınıfın konu anlatımı yer alıyor. Öğrenciler, TRT'de mevcut kanallar üzerinden değil yeni birkaç kanal üzerinden sabahçı ve öğlenci olarak sınıf seviyesine göre planlanmış bir çizelge doğrultusunda derslerini izleyebilecek. Tekrar yayın imkânı da olacak.
12) Bu yıl sınava giren ortaokul ve lise son sınıflar için özel çalışma var mı?
Evet. Bu sınıflar için örnek sorular yer alacak. Özellikle 11 ve 12'nci sınıflara yeni nesil sorular ve onlarca kaynak kitap hazırlandı. EBA Akademik Destek bölümünde öğrencinin tercih listesi ve seviyesine göre hangi konuyu ne kadar çalışması gerektiğini planlayan özel bir çalışma programı yer alıyor.
13) Örnek sorular yer alıyor mu?
Öğrenciler kendilerini hedeflerine götüren kişiselleştirilmiş yol haritası oluşturabiliyor. Detaylı konu anlatım videoları, örnek soru ve çözüm videoları, testler, önceki yıllara ait üniversite sınav soruları ve çözümleri de bulunuyor.
14) Veliler çocuklarını nasıl takip edecek?
Veliler de çocuğunun sınav ve çalışmalarını, derslerdeki performansını, sistem tarafından yapılan analizler sonucu oluşan raporları görebiliyor.
15) Öğretmenlere eğitim verilecek mi?
Uzaktan eğitimden öğretmenler de yararlanacak. Mesleki gelişimin yanı sıra koronavirüse karşı da uzaktan eğitim verilecek. Zorunlu tatil bittiğinde tüm sınıflara telafi eğitimi de yapılacak.
ÜNİVERSİTELERDE DURUM NE?
Tüm üniversiteler koronavirüs tehdidi nedeniyle üç hafta tatile giriyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üç haftalık arada, iki yıl önce başlattığı Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında uzaktan ve açıköğretim imkânlarını devreye sokacak. YÖK Yürütme Kurulu dün Başkan Prof. Dr. Yekta Saraç başkanlığında toplandı. Üniversitelere şu uyarılarda bulunuldu:
- Akademik ve idari personelden, rektör, rektör yardımcıları, dekanlar, bağımsız vakıf meslek yüksekokulu müdürleri, yüksekokul müdürleri, konservatuar müdürleri hariç olmak üzere 60 yaş üzerinde bulunanlar ile kronik hastalığı bulunanlar, engelli ve hamileler idari izinli sayılacak. Bunun dışındaki akademik ve idari personelin talep ederlerse izinlerine rektörlük karar verecek.
- Akademik ve idari personelin önceden planlanmış olanlar dahil tüm yurtdışı çıkışları ikinci bir duyuruya kadar iptal edilecek.
- Öğrencilerin eğitim öğretim faaliyetleri, akademik değişim programları, sosyal faaliyetleri, kültürel gezileri, sportif faaliyetleri ile önceden planlanmış olanlar dahil yönetimin bilgisi ve iznine tabi tüm yurtdışı çıkışları yeni bir açıklamaya kadar iptal edilecek.
- Tıp ve diş hekimliği dahil tüm sağlık programları, fen ve mühendislik programları ile ön lisans, lisans düzeyindeki staj, intörnlük ve uygulamalı eğitimlere devam eden öğrenciler de tatile girecek.
- Tıpta, diş hekimliğinde ve eczacılıkta uzmanlık öğrencileri hariç tüm lisansüstü öğrencileri de tatil yapacak.
- Uzaktan eğitim programları, uygulama yapılan kısımları hariç devam edebilecek. Ancak bu konuda son karar rektörlüklerin.
- Yabancı dil hazırlık sınıflarındaki eğitim öğretimlerin, dijital ortamda eğitimlerinin devamı kararını üniversiteleri değerlendirilecek, sınavları ise tatilden sonraya ertelenecek.
- Tüm öğrenciler (Türk ve yabancı uyruklu), yurtdışına çıktıkları takdirde, dönüşte pandeminin durumuna göre sorun yaşayabilecekleri, uçuşlarının iptal olabileceği, döndüklerinde en az 14 gün eğitime devam edemeyebilecekleri ve başka sorunlar yaşayabilecekleri konusunda bilgilendirilecek.
- Mevlana veya Erasmus gibi değişim programı kapsamında yurtdışında olup dönecek olan öğrencilerin intibaklarında mağduriyet yaşamamaları için tedbirler üniversitelerin yetkili kurullarınca alınacak ve kişi özelinde değerlendirme yapılacak.
- Yurtdışı yabancı dil eğitimi, Mevlana, proje tabanlı Mevlana programları ile ilgili çıkılan çağrılar iptal edilecek.
- Tıp fakültesindeki intörnler, gerekli durumlarda, gönüllü olarak talep etmeleri ve üniversitece uygun görülmesi halinde sağlık hizmeti verebilecek.
- Üniversitelerde süreçlerin etkin ve dinamik olarak yürütülebilmesi için belirlenmiş rektör yardımcıları başkanlığında birer komisyon oluşturulacak. Öğrenci iletişim ve takip sistemi gözden geçirilerek güncellenecek, akademik ve idari personel ile öğrenciler düzenli ve periyodik olarak bilgilendirilecek.
.MEB uzaktan eğitim nasıl yapılacak? Uzaktan (online) eğitim nedir, nereden olacak?
MEB uzaktan eğitim nasıl yapılacak? Milyonlarca öğrenci ve veli bu sorunun yanıtını merak ediyordu. Bu bağlamda haberimizde tüm detayları verdik. Çünkü internette konuya ilişkin arama yapılıyor. Türkiye'de Koronovirüs vakasının görülmesinin ardından milyonlarca veli ve öğrenci okulların tatil olup olmayacağına kilitlenmişti. Konuyla ilgili açıklamayı Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptı ve okulların 16 Mart'tan sonra tatil olduğunu, 23 Mart'tan sonra uzaktan eğitim yapacağını açıkladı. Peki, MEB uzaktan eğitim nasıl yapılacak? Uzaktan eğitime nereden girilecek? Uzaktan eğitim sisteminde dersler sanal sınıf ortamında gerçekleştiriliyor.
Uzaktan eğitim nereden yapılacak? Bakan Selçuk'un, Koronavirüse karşı alınan önlemlerin detaylarına ve uzaktan eğitim sürecine ilişkin açıklamaları sonrası Birçok kişi konu ile ilgili internette arama yapmaya başladı. Peki Uzaktan eğitim nereden yapılacak? | İnternetten eğitime nereden girilecek? İşte detaylar. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptığı açıklamada "Ara tatil öne alındı. İlk, orta ve liseler, 16 Mart itibarıyla bir hafta tatil edildi. Öğrenciler, 23 Mart'tan itibaren bir hafta süreyle evden internet ve televizyon kanalları üzerinden eğitimlerine devam edecekler." şeklinde konuştu. Açıklamanın ardından uzaktan eğitim hakkındaki detaylar merak konusu oldu.
BAKAN SELÇUK UZAKTAN EĞİTİMLE İLGİLİ DETAYLARI AÇIKLADI
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, koronavirüse (Kovid-19) karşı alınan tedbirlerin detaylarına ve uzaktan eğitim sürecine ilişkin basın açıklaması yaptı.
EĞİTİM BİLİŞİM ALANINDA ÜCRETSİZ İNTERNET HİZMETİ
Küresel ölçekte etkili olan virüs konusuna MEB olarak okullarımızda aldığımız tedbirlerin teknik ayrıntıları var. Öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin ve velilerimizin sağlığı için ülke genelindeki okullarımızın 16 Mart'tan 2 hafta süreyle 30 Mart'a kadar tatil edilmesi kararlaştırılmıştır. 16-30 Mart arasındaki tatil sürecinde ilk haftayı istirahat ederek geçirmelerini tavsiye ediyoruz. Diğer hafta uzaktan eğitim başlayacaktır. Uzaktan eğitim, ders ortamını evlere taşıyacak. İlk ve orta derecelik okullarımızda yeniden yapılandırılarak tv ortamından sunulacaktır. Hangi teknoloji ile hani içeriği nasıl vereceğimizle ilgili bir alt yapı hazırladık. Öğretim kademelerine göre bütün planlar hazırlanmış durumda. Elazığ depremi sırasında uyguladığımız bu sistematiği tatil döneminde de devam ettireceğiz.
"SÜREÇ BİTTİĞİNDE YÜZDE YÜZ TELAFİ PROGRAMI UYGULANACAK"
Eğitim bilişim ağında ücretsiz 3 gb internet paketi hizmeti sağlanmaktadır. Öğrencilerimizin teknik imkan ve tercih konusunda seçeceği ortak ve TRT'den farklı kanallardan kendi derslerini alabilme imkanları olacaktır. Velilerimiz ve öğrencilerimiz iletişim portalından tüm bilgileri alabileceklerdir. TRT kanallarındaki ders anlatımları duyurulacaktır. Kişiye özel akıllı sistemimizde tüm hizmetler hazırdır. Bu sürecin bittiğinde yüz yüze telafi programı uygulanacaktır. Ayrıca öğretmen ve yardımcı öğretmenlerimiz uzaktan eğitimle virüse karşı eğitim dersleri alacaktır.
Bu süreçte en önemli görev ebeveynlerimize düşüyor. Bu tatil sürecinde kendi ve evlatlarınızın sağlığına dikkat etmelisiniz. Sağlık Bakanlığımızın yaptığı paylaşımlara dikkat etmelisiniz.
23 Mart'tan itibaren ailelerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz. Karşılaşabileceğimiz muhtemel problemlere yönelik tüm tedbirlerimiz hazırdır.
TELEVİZYON VE İNTERNET ORTAMINDAN TELAFİ EĞİTİMİ
Milli Eğitim Bakanlığı'nan ücretsiz olarak uzaktan öğrenme sistemiyle ulusal ölçekte hazırlanan televizyon ve internet ders programlarıyla model ülke olmaya hazırdır Öğrencilerimizin ilk bir haftayı evlerinde istirahat ederek geçirmelerini rica ediyoruz. Elazığ depremi sonrasında depremzede öğrencilerimizin telafi derslerinde bu süreçte de önemli bir rol üstlenerek ders programını evlere taşıyacağız. Bu kapsamda ilk ve orta dereceli okullarımızda haftalık ders programları yeniden yapılandırılarak televizyon ekranlarından telafi eğitimi desteği sunulacaktır.
ELAZIĞ'DA UYGULANAN MODELİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMATİĞİ
Öğretim kademelerine gere hangi araç, televizyon mu, internet mi, diğer kanallar mı, tam gün mü, yarım gün mü, ne şekilde olacak, senkron mu asenkron mu olacak? Bunlarla ilgili hazırlıklarımızı yaptık. Tablo ile sizlerle paylaşacağız. Elazığ depremi sonrasında uyguladığımız sistematiği uzaktan eğitim modeliyle devam ettireceğiz..
VELİLER EBA.GOV.TR'DEN TÜM AYRINTILARI TAKİP EDEBİLECEK
Eğitim bilişim ağı kullanımında bütün operatörlerden ücretsiz 3 GB internet erişimi sağlanacaktır. Tüm aşamalar en ince ayrıntılarına kadar çalışarak öğrencilerimizin hizmetine hazır hale getirildi. Öğrencilerimizin tercih edeceği eğitim bilişim ağı, televizyonlardan da yararlanılacak olan sınıf seviyelerine göre farklı kanallardan dersler sözkonusu olacak. Bu bağlamda velilelerimiz ve öğrencilerimiz Eğitim Bilişim Ağı eba.gov.tr'den takip edebilirler.
ÖĞRENCİLERİMİZE TELEVİZYON VE İNTERNET TERCİHİ SUNULDU
Tüm eğitim kademesindeki öğrencilerimiz için uzaktan eğitim sistemi çalışmalar son haline getirilmiştir. Normal eğitim temposunda öğrencilerimiz isterlerse televizyondan, isterlerse internet bağlantılı mobil cihazlardan derslerine devam edebilirler. Tüm ayrıntılar eba.gov.tr adresinden ayrıca duyurulacaktır. Kişiye özel akıllı sistemle zengin etkileşimli dijital sistemimiz hazırdır. Herkese ücretsiz internet imkanı sağlanmıştır.
HER ZAMAN VE HER YERDEN ÜCRETSİZ İNTERNET ERİŞİMİ
Tüm sınıflar düzeyinde zorunlu tatil tamamlandığında yüzyüze telafi eğitimi uygulanacaktır. Eğitim dışı saat ve günlerde eşzamanlı olarak dezenfeksiyon çalışmaları ayrıntılı olarak gerçekleştirilecektir. Bütün okullarımızda bu çalışmaları hayata geçirdik. Milli Eğitim Bakanlığı yeni tip koronavirüse karşı tedbirlerini üç aşamada hayata geçirdi. Okullarda ve sosyal medyada bilgilendirme çalışmaları, ailelere eğitim bültenleri, hijyen çalışmaları, her zaman her yerden ücretsiz olarak uzaktan erişim altyapısı hazırlandı.
"ÇOCUKLARIMIZ 1 HAFTAYI TATİL YAPARAK GEÇİRSİNLER"
Bu süreçte en önemli görev ebeveynlerimize düşüyor. Dünyanın birçok ülkesinde okullar tatil edildi. Uzun süreli tatiller de sözkonusuydu. Evlatlarımızın sağlığı için önce kendi sağlığımıza dikkat etmemiz gerekiyor. Bu konuda çocuklarımızın önümüzdeki ilk 1 haftayı istirahat ederek, kitap okuyarak, müzik dinleyerek, bireysel spor ve sanat çalışmaları, hobileriyle vakit geçirmelerini istiyoruz. Çocuk edebiyatı okumaları bizim için çok önemlidir.
"HER TÜRLÜ OLUMSUZ DURUM İÇİN SENARYOLARIMIZ HAZIR"
23 Mart haftasında uzaktan eğitime başlarken teknik olarak ayrıca ailelerimizi bilgilendireceğiz. Bazı konularda önümüzdeki günlerde, hemen yarından itibaren daha ayrıntılı bir şekilde sizlerle paylaşılacak. Çocuklarımızın eğitimlerinin aksamaması için ne tedbir gerekiyorsa fazlasıyla almış durumdadır. Karşılaşacağımız muhtemel durumlar için senaryolarımız hazır.
"TÜM ANA SINIF VE KREŞLER İÇİN DE AYNI ŞEY SÖZ KONUSU"
Bu tedbirin alınması çocuklarımızın okullarda toplu olarak bulunmasının engellenmesi, dünyada ülke çapında okulların çok uzun süre tatil edilmesi sözkonusu olduğu dönemde elbette özel okullarımızdaki öğrencilerimiz, çocuklarımız bu durumla karşılaşacaktır. Tüm ana sınıf ve kreşler için aynı şey sözkonusu.
"KÜRESEL HASTALIĞIN KONTROL EDİLMESİNE İLİŞKİN İHTİYAÇ"
Tüm dünyada olduğu gibi bu tür tatillerde anne ve babalarımız için benzer durum sözkonusu. Daha önce ara tatillerle ilgili olarak velilerimizin hassasiyeti, çocuklarımızın sağlığı için bizim de kontrolümüzün dışında olagelen bir küresel hastalığın kontrol edilebilmesi için bu tür çalışma ihtiyacı doğdu. Bütün toplumun desteğini bekliyoruz.