Başkan Erdoğan ve Putin Soçi'de buluşacak: İşte masadaki kritik konular
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek. İkili ilişkiler ve bölgesel gelişmeler açısından oldukça önem taşıyan görüşmenin ana gündem maddesi ise Suriye'deki gelişmeler olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede Soçi Mutabakatı'nın bir an önce uygulanması gerektiğini iletecek ve Türkiye'ye yönelik son dönemde yaşanan saldırılarla ilgili rahatsızlığı aktaracak.
Başkan Erdoğan ve Putin Soçi'de buluşacak: İşte masadaki kritik konular
Giriş Tarihi: 29.9.2021 07:00 Son Güncelleme: 29.9.2021 07:02
Bugün dünyanın gözü Soçi'de olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek. Masada gündem yoğun olacak.
Başkan Erdoğan ile Putin bugün Soçi’de bir araya geliyor. İki lider, İdlib ve Suriye’deki gelişmeleri kapsamlı şekilde masaya yatıracak. Erdoğan, Türkiye’nin karşılanmayan beklentilerini dile getirecek. Zirvede ikili ilişkiler, Afganistan ve Libya’daki gelişmeler de ele alınacak.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bugün Rusya'nın Soçi kentinde bir araya gelecek. Görüşmenin ana gündem maddesinin İdlib olacağı belirtiliyor. Görüşmede, iki liderin Suriye'nin kuzeybatısındaki gelişmeleri kapsamlı şekilde ele alacağı kaydedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Suriye'de yeni bir istikrarsızlık olmaması gerektiği yönündeki mesajının yanı sıra İdlib anlaşmasında belirtilen şartlara ne kadar uyulup uyulmadığı konularını da masaya yatırması bekleniyor.
S-400'DE YENİ ALIM: Görüşmede ayrıca Başkan Erdoğan, S-400 hava savunma ikinci sistemi satın alma konusunu da görüşecek. İki ülke arasında savunma, enerji ve turizm alanlarında yakın işbirliğinin geliştirilmesi üzerinde durulması öngörülürken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin zirvesinde ağırlıklı olarak enerji projeleri ile turizmin de ele alınacağı ifade ediliyor.
PKK VARLIĞINA DİKKAT ÇEKİLECEK
Görüşmeye yönelik değerlendirme yapan bir üst düzey yetkili Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'de gerçekleştireceği görüşmede Öncelikli gündem maddesinin Suriye olacağını vurguladı. Yetkilinin verdiği bilgiye göre, Erdoğan ilk olarak Tel Rıfat ve Münbiç'teki PKK varlığına Astana anlaşmalarına uygun şekilde son verilmesine dikkat çekecek.
Rusya ile Ekim 2019'da imzalanan Soçi mutabakatı, YPG'nin Fırat'ın 30 kilometre güneyine çekilmesini öngörüyordu. Ancak gelinen nokta Türkiye'nin beklentilerini karşılamıyor. Erdoğan, mutabakatın bu maddesinin bir an önce uygulanması gerektiğini mevkidaşına iletecek Rusya'nın kontrol ettiği bölgelerden son dönemde Türkiye'ye yönelik saldırılar gerçekleşiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Türkiye'nin bu konudaki rahatsızlığını da iletecek ve bunun engellenmesini isteyecek.
MÜLTECİLER KONUŞULACAK: DEAŞ'la mücadele konusunda ortak hareket edilmesinin önemine işaret edecek olan Erdoğan son olarak Suriyeli mülteciler sorunu ile ilgili atılan ve atılması gereken adımları da Putin'le masaya yatıracak.
İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Görüşmede Türkiye-Rusya ikili ilişkilerinin yanısıra Suriye, Libya ve Afganistan'daki gelişmeler başta olmak üzere, güncel bölgesel gelişmeler ve uluslararası meselelerin ele alınması öngörülmektedir" ifadeleri yer aldı.
BIDEN'LA BAŞ BAŞA GÖRÜŞME 30 EKİM'DEKİ G-20 ZİRVESİNDE
Başkan Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden Roma'da buluşacak. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Başkan Erdoğan, 30-31 Ekim'de İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenecek G-20 Liderler Zirvesi'ne katılacak ve bu zirvede ABD Başkanı Joe Biden ile baş başa görüşme yapacak.
ERDOĞAN, BM KOVİD ZİRVESİ'NE HİTAP ETTİ:
ÜLKELER ARASI GELİR FARKLARI AŞIYA ERİŞİME ENGEL OLMAMALI
Başkan Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden'in ev sahipliğinde BM Genel Kurulu'nda yapılan Kovid-19 zirvesine video konferansla hitap etti.
Türkiye'nin, Kovid-19'dan sonra her bakımdan daha güçlü bir dünya için sergilenecek gayret kulvarında yerini almaya hazır. Noksanlıkların giderilmesi bir seçenek değil siyasi sorumluluktur. Salgından çıkarılan dersler ışığında çok taraflı sistemi küresel sağlık tehditlerine karşı sağlam ve hazırlıklı hale getirmek gelecek nesillere borcumuzdur. Dezavantajlı kitlelerin aşı, tanı, tedavi ve kişisel koruma araçlarına erişiminin desteklenmesi hem evrensel sağlık hakkıdır hem ahlaki açıdan zaruridir. Ülkeler arası gelir farklılıkları aşıya ve sağlık hakkına erişime engel teşkil etmemelidir. Bu konuda uluslararası işbirliği hayati öneme haizdir. Adil, bilimsel, insani yaklaşım bunu gerektirmektedir. Turkovac ve diğer milli aşı adaylarımızda hedefe çok yaklaştık. En kısa zamanda seri üretime geçirerek tüm insanlığın kullanımına sunmayı taahhüt ediyoruz.