Avrupa Birliği Ukrayna'ya asker gönderecek mi? Liderlerden Trump'a karşı birlik hamlesi
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ev sahipliğinde Paris'te Ukrayna konulu olağanüstü zirve yapıldı. Toplantı sonrası açıklama yapan Almanya Şansölyesi Scholz, Ukrayna'ya asker gönderme tartışmalarına sinirlendiğini belirtirken diğer ülke liderlerinin de net mesajlar vermesi dikkati çekti.
Paris Güvenlik Zirvesi'nde Ukrayna krizi! Anlaşamadılar! Scholz erken ayrıldı
Giriş:18.02.2025 10:37 Son Güncelleme:18.02.2025 11:23
Avrupa Birliği Ukrayna'ya asker gönderecek mi? Liderlerden Trump’a karşı birlik hamlesi
Avrupa Birliği Ukrayna'ya asker gönderecek mi? Liderlerden Trump’a karşı birlik hamlesi
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un ev sahipliğinde Elysée Sarayı'nda gerçekleştirilen toplantıya Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İspanya Başbakanı Pedro Snchez, Hollanda Başbakanı Dick Schoof ve Polonya Başbakanı Donald Tusk'ın yanı sıra Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte de katıldı.
Toplantının ardından basına açıklamalarda bulunan Scholz, Ukrayna'ya Avrupa barış gücü göndermeyi tartışmanın "tamamen gereksiz" ve "son derece hatalı" olduğunu vurguladı.
"SİNİRLERİM BOZULUYOR"
Savaşın sürdüğü bir dönemde böyle bir adımın atılmasının söz konusu olamayacağını belirten Scholz, "Bu tartışmalar hem zamansız hem de yanlıştır. Bu konuda sinirlerim bozuluyor, bunu açıkça ifade etmek isterim." dedi.
Ukrayna'nın onayı olmadan ve henüz gerçekleşmemiş barış görüşmelerinin sonucunu bilmeden yapılan bu tartışmaların son derece uygunsuz olduğunu dile getiren Scholz, "Sonucun ne olacağını bilemeyiz" ifadesini kullandı.
STARMER: RUSYA'YI ALIKOYACAK TEK ŞEY...
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, toplantının ardından basına yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna'ya yeniden saldırmasını engellemek için ABD tarafından güvence sağlanması gerektiğini söyledi.
Söz konusu olan şeyin sadece Ukrayna'nın geleceği değil bir bütün olarak Avrupa'nın varoluş meselesi olduğunu ifade eden Starmer, "Putin'i daha fazla saldırganlıktan alıkoyacak tek şey, Ukrayna'nın egemenliğini muhafaza eden kalıcı bir barış olacaktır." dedi.
Starmer, "Ukrayna konusunda sürecin çok erken aşamasındayız. Avrupa üzerine düşen rolü oynamalı. Kalıcı bir barış sağlanırsa, İngiltere güçlerini diğer ülkelerle birlikte sahada görevlendirmeyi düşünmeye hazırım. Ancak bir ABD güvencesi olmalı. Çünkü, Rusya'yı Ukrayna'ya saldırmaktan etkili bir şekilde caydırmanın tek yolu, ABD'nin sağlayacağı bir güvenlik garantisidir." ifadelerine yer verdi.
YANITLANMASI GEREKEN ÇOK SORU VAR...
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Ukrayna'ya asker gönderme kararının netleştirilmeden önce birçok önemli sorunun yanıtlanması gerektiğini söyledi. Polonya Başbakanı Donald Tusk ise, "Ukrayna'ya Polonya askerlerinin gönderilmesi konusunda bir planım yok" açıklamasında bulundu.
Öte yandan, İngiltere ve İsveç, Ukrayna'ya asker gönderilmesini desteklerken, İspanya, Paris zirvesi öncesinde bu konuda şüpheci bir tutum sergilemişti.
Financial Times'ın aktardığına göre, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa Birliği'nin ABD askerlerine ve silahlarına olan bağımlılığını azaltmak amacıyla ortak borçlanma önerisinde bulundu, ancak Almanya ve Hollanda buna karşı çıktı.
Paris'teki toplantıya katılan Avrupalı liderler arasında, Avrupa basınına göre "fikir ayrılığına neden olduğu" iddia edilen, AB'nin Ukrayna'ya asker göndermesi olasılığı için İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, "Bunu düşünmek için erken, henüz barışın koşulları oluşmadı. Ukrayna'da halen savaş var. Orada ülkelerinin bağımsızlığını, güvenliğini, Avrupa modelini savunan askerler var." diye konuştu.
Sanchez, sözlerine şu şekilde devam etti;
"Ukrayna'nın halen uluslararası toplumun ve özellikle de Avrupa'nın desteğine ihtiyacı var. İşgalci (Rusya) dışında kimsenin istemediği bu savaş devam ettiği sürece İspanya hükümeti olarak Ukrayna'ya destek vermeye devam edeceğiz. ABD yönetiminin olası barış müzakerelerine başlamak için temelleri attığını ve barış için bir fırsat. Putin Rusya'sının kendisine yabancı toprakları ilhak etmesi ilk kez olmuyor. Bu barış görüşmelerini yeni bir sahte kapanışa dönüştüremeyiz. Kalıcı ve adil bir barış olmalı. Bu da Ukrayna ve AB'nin katılımını gerektiriyor."