Arakanlıların mahsullerini topluyorlar
Avustralya devlet televizyonu SBS'ye konuşan Rohingyalı sığınmacı, "İki oğlumu ve iki kızımı kaybettim. Gece yarısı ordu evimizi bastı ve evimizi yaktı. Kızlarıma tecavüz ettiler, sonrasında gözlerimin önünde öldürdüler. Oğullarım da devlet tarafından öldürüldü" diye konuştu.
Arakanlıların mahsullerini topluyorlar
Giriş Tarihi: 29.10.2017
Arakanlı Müslümanları asırlardır yaşadıkları topraklardan süren Myanmar ordusu, şimdi de yüz binlerce kişinin geride bırakmak zorunda kaldığı tarlalardaki mahsullere el koyuyor. Myanmarlı yetkililer cumartesi gününden itibaren, Arakan bölgesinden kaçan Müslümanlara ait pirinç tarlalarındaki mahsulleri toplamaya başladıklarını, ilk etapta 71 bin hektarlık alandaki ürünleri kaldırdıklarını duyurdu. Yüzlerce köyü yakıp yıkan ve bölgede etnik temizlik uygulayan Myanmar ordusu, 25 Ağustos'tan beri 600 bin kişinin kaçtığı tarlalarda çalışmak üzere ülkenin başka bölgelerinden otobüslerle Budist işçileri de bölgeye sevk etti. Myanmarlı yetkililer, Arakan'da yaşadığını belgelerle ispatlayabilen kişilerin evlerine dönebileceğini söylemelerine rağmen uzmanlara göre bu dönüş pek mümkün görünmüyor. Arakanlı Müslümanların herhangi bir kimlik veya belge edinmesine izin vermeyen Myanmar hükümeti, dönme ihtimali olan kişilerin tarlalarını da yağmalayarak bölgenin sahibi Müslümanlara iyice kapıyı kapatıyor.
"İKİ KIZIMI GÖZLERİMİN ÖNÜNDE ÖLDÜRDÜLER"
Avustralya devlet televizyonu SBS'ye konuşan Rohingyalı sığınmacı, "İki oğlumu ve iki kızımı kaybettim. Gece yarısı ordu evimizi bastı ve evimizi yaktı. Kızlarıma tecavüz ettiler, sonrasında gözlerimin önünde öldürdüler. Oğullarım da devlet tarafından öldürüldü" diye konuştu.
Arakanlı Müslümanlar yaşam savaşı veriyor
Myanmar ordusunun etnik temizlik başlattığı Rohingya’da (Arakan), en az 17 yerleşim yerinde 2 bin 625 ev yakılması sonrası kaçan Müslümanlardan büyük bölümü dağlarda ve Bangladeş sınırındaki çamurlu arazide yaşam savaşı veriyor. (03 Eylül 2017 Pazar 10:07) Arakanlı Müslümanlar yaşam savaşı veriyor
Myanmar ordusunun etnik temizlik başlattığı Rohingya’da (Arakan), en az 17 yerleşim yerinde 2 bin 625 ev yakılması sonrası kaçan Müslümanlardan büyük bölümü dağlarda ve Bangladeş sınırındaki çamurlu arazide yaşam savaşı veriyor. Myanmar’ın Arakan Eyaleti’nde ordu ve Budist milliyetçilerin saldırılarına uğrayan, Bangladeş sınırında ise katliamlara maruz kalan Arakanlı Müslümanlar, insanlık dışı şartlarda yaşam savaşı veriyor. Habertürk'ün haberine göre, Avrupa Rohingya Konseyi (ERC), Buthidaung kentinin kuzeyindeki Taung Bazar, Tin May, Kaung Taung, Shidar, Fatiya ve Fansi köylerinden kaçan Arakanlı Müslümanların ordu tarafından dağlık bölgelere sürüldüğü duyuruldu. Ordunun engellemesi yüzünden Arakanlı Müslümanlar, 3 gündür dağlarda sıkışıp kaldı.
46 kişi boğuldu Muson yağmurlarının altında uzun bir yürüyüşün ardından Myanmar ile Bangladeş sınırını belirleyen Naf Nehri’ne ulaşanların ise iki seçeneği bulunuyor: Ya Naf Nehri’nin Bengal Körfezi’ne kavuştuğu yerde oluşan haliçi derme çatma gemilerle geçecekler ya da daha kuzeye ilerleyip nehrin sığ kesimlerini ve çevresindeki yağıştan bataklığa dönüşmüş kıyısını geçecekler. Haliç’i geçmeye çalışan teknelerin batması sonucu son 3 günde ölenlerin sayısının 46’ya ulaştığı bildiriliyor. Ölenlerden 19’u çocuk, 18’i ise kadın.
Aç ve susuzluk içinde yapılan uzun yolculuğun ardından Bangladeş sınırına ulaşan Arakanlıların çilesi burada da bitmiyor. Bangladeş, sınıra ulaşanların tamamına kapısını açmıyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre, son 1 haftada sınırı geçenlerin sayısı 58 bin 600’e ulaştı. Sınırdan alınmayanlar ise Naf Nehri ile sınır arasındaki dar bölgede bekliyor. Aşırı yağış nedeniyle bu bölge çamur içinde ve insani yardım ulaştırılamıyor.
Guterres Arakan’da ‘aşırılık’tan şikâyet etti BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Myanmar güvenlik güçlerinin uyguladığı “aşırılıktan” derin endişe duyduğunu belirterek, “İnsani felakete karşı itidal çağrısında” bulundu.
2625 ev yakıldı Arakanlı Müslümanların boşalttığı köyler askerlerce yakılıyor. Resmi rakamlara göre, 25 Ağustos’tan beri 2 bin 625 ev yakıldı. Görgü tanıkları bu sayının daha fazla olduğunu belirtiyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Arakan’ın Rathidaung kentine bağlı Chein Khar Li adlı Müslüman köyünün yüzde 99’unun yakıldığını, kalanının ise yerle bir edildiğini anlattı.
HRW’ye göre, muson yağmurları sürerken bu tür büyük çaplı yangınlar ancak “kasten” çıkarılabilir. Bölgenin güneyinde ise Myanmar yönetimi tarafından güvenlik gerekçesiyle etrafı çitlerle çevrilerek giriş çıkışa kapatılan köylerdeki halkın bölge dışına çıkması ve en yakındaki köylere dahi gitmesi yasak.
Gıda yardımı durdu Dünya Gıda Programı (WFP) şiddet olaylarının artması üzerine Myanmar’ın Rohingya bölgesine gıda yardımlarını durdurmak zorunda kaldığını açıkladı. Bölgedeki yardım örgütleri, Myanmar yönetimince “Rohingyalı teröristleri beslemek” ile suçlanıyor. Bölgede 120 binden fazla insan, insani yardımlarla ayakta kalıyordu.Zülfikar Gençtürk
15-temmuz.net haberleri
E-Posta: 15temmuz2016.06@gmail.com..