9. sınıflara telafi sınavı mı geliyor?

Çok sayıda öğrenci sınıfta kaldı. Bu seneye kaldıkları derslere birer bütünleme hakkı verilse çok iyi olur. 40 kişilik sınıfta 27 kişi kaldı. Bu kadar öğrenciyle seneye 9. sınıfta ne yapacaklar? 39 kişiden 30 öğrenci sınıfta kaldı; sonuç ne olacak? Sınıfta kalanlar bir yıl sonra derslerini versinler. Öyle iki sene aynı sınıfta okumayı MEB kaldıramaz. 

9. sınıflara telafi sınavı mı geliyor?

Giriş:15.06.2024 07:51 Güncelleme:15.06.2024 00:08 15

Karneler dağıtılınca 9. sınıfta çok sayıda öğrencinin sınıfta kaldığı görüldü. Bakan Tekin’in “Karne sürecinin tamamlanması, okullarımızda telafi niteliğindeki süreçlerin tamamlandığı anlamına gelmez” sözleri notların telafisiyle ilgili adımlar atılacağına dair umutları artırdı.

AYSEL BOZAN YILMAZ - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2023-2024 eğitim öğretim yılında pek çok yeni düzenlemeyi hayata geçirdi. Bu düzenlemelerden 9. sınıflara getirilen sınıfta kalma uygulaması ile devamsızlık affının kaldırılmasının yansımaları karneler alınınca ortaya çıktı. Okul müdürleri, meslek liseleri başta olmak üzere bazı okullarda 9. sınıf öğrencilerinin neredeyse yarısının sınıfta kaldığını söylüyor. 

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Etimesgut Şehit Yasin Kendircioğlu Ortaokulu’nda, karne dağıtım töreninin ardından düzenlediği Yıllık Değerlendirme Basın Toplantısı’nda basın mensuplarının sorularını cevapladı. 9. sınıflarda kaç öğrencinin sınıfta kaldığına ilişkin soruya Tekin, karnelerin dağıtılmasının telafi niteliğindeki süreçlerin tamamlandığı anlamına gelmeyeceğini, sınıf tekrarıyla ilgili işlemlerin henüz tamamlanmadığını ve bayram sonrası net rakamları göreceklerini söyledi.

Genel olarak marjinal bir tabloyla karşı karşıya olmadıklarını belirten Tekin “9. sınıflar açısından yönetilemeyecek bir süreç yok. Medyada speküle edildiği gibi ‘Çok ciddi sayıda sınıf tekrarı olacağı için önümüzdeki yıl 9. sınıflara kayıtlarda sıkıntı yaşanacak’ şeyi doğru değil. Bunun hesabını zaten yapıyoruz” dedi. 

Bakanın açıklamaları telafiyle ilgili adımlar atılacağına dair öğrenci ve velileri umutlandırdı. Telafi sınavları bu konuda ilk akla gelen adımlardan biri. 

YÖNETMELİĞE GÖRE TELAFİ YOK

MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ndeki son değişikliğe göre ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebiliyor. 4 ders ve üzeri zayıfı olanlar ise sınıf tekrarı yapıyor. Bu yıldan itibaren kademeli olarak başlayan yönetmelik lise 9. sınıf öğrencilerine uygulandı. Yönetmelikte 9. sınıf öğrencilerine yönelik zayıf notu olanlar için telafi ya da bütünleme adı altında notların düzeltilmesine dair yapılacağı belirtilen herhangi bir sınavla ilgili bilgi bulunmuyor. Sorumluluk sınavıyla ilgili maddeler var. Ancak onlar da alttan dersi olan ve sorumlu olarak bir üst sınıfa geçen 10, 11 ve 12. sınıflar için geçerli. O nedenle telafi sınavı yapılması için Bakanlığın yeni bir düzenlemesi gerekebilir. Bu konuda şimdi gözler MEB’de.

Sınıfta kalmanın geri gelmesiyle 9. sınıflarda yaşanan paniği Milliyet, önceki gün manşetten gündeme taşımıştı.

DEVAMSIZLIĞA AF YOK

Devamsızlık affı ve bu yıl YKS’ye katılan ancak devamsızlık nedeniyle tekrar yapacak kaç öğrencinin olduğuna ilişkin sorular üzerine Bakan Tekin, devamsızlıkla ilgili aldıkları kararı da çok önemsediklerini kaydetti ve ekledi: “Özellikle 12’nci sınıflar açısından söyleyeyim, çocuklarımızın üniversite hazırlık anlamında en çok faydalanabilecekleri alanın okullarımız ve öğretmenlerimiz olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla çocuklarımız devamsızlık yapıp merdiven altı, kaçak eğitim veren ya da çok farklı yapıların organize ettiği kurslarda sınava hazırlık kursları almasını arzu etmiyoruz. Devamsızlıkla ilgili herhangi bir af ya da benzeri düzenleme yapmayı düşünmüyoruz.” MEB’in bu yıl getirdiği son uygulamaya göre devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplam 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılıyor.

 

BÜTÜNLEME HAKKI İSTİYORLAR

Sosyal medyada sınıfta kalma konusunda birçok yorum yapıldı. Sorunun çözümü için bütünlemenin geri getirilmesi isteniyor. Öne çıkan bazı yorumlar şöyle:

9. sınıf öğrencilerimiz pandemide ortaokula gidiyorlardı. Yüz yüze ders alamadılar. Kovid yüzünden temelleri zayıf ve liseye başladılar. Çoğu öğrenci sınıfta kaldı ya da sorumlu geçti.

Çok sayıda öğrenci sınıfta kaldı. Bu seneye kaldıkları derslere birer bütünleme hakkı verilse çok iyi olur.

40 kişilik sınıfta 27 kişi kaldı. Bu kadar öğrenciyle seneye 9. sınıfta ne yapacaklar?

39 kişiden 30 öğrenci sınıfta kaldı; sonuç ne olacak?

Sınıfta kalanlar bir yıl sonra derslerini versinler. Öyle iki sene aynı sınıfta okumayı MEB kaldıramaz.  Zülfikar Gençtürk
15-temmuz.net haberleri