53 büyükelçi, İsrail'in kutlamalarına katılmıyor
İsrail'in ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması nedeniyle düzenlenen törenler kapsamında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun vereceği davete çoğu yabancı ülke büyükelçisinin katılmayacağı öğrenildi.
53 büyükelçi, İsrail'in kutlamalarına katılmıyor
Giriş Tarihi: 14.5.2018 16:05 Güncelleme Tarihi: 14.5.2018 21:56
İsrail, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması nedeniyle kutlamalar yaparken, pek çok ülkenin büyükelçisi, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun vereceği davete katılmayı reddediyor.
İsrail, açılış törenlerine İsrail'de diplomatik temsilciliği olan 86 ülkenin davet edildiğini ve bunlardan sadece 33'ünün katılmayı kabul ettiğini açıkladı.
Bugün ABD adına Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Trump'ın kızı Ivanka ve damadı Jared Kushner'in katıldığı bir toplantıda konuşan Binyamin Netanyahu, diğer ülkerlerin de ABD'nin açtığı yolu izlemesini istedi.
"Büyükelçiliklerinizi Kudüs'e taşıyın çünkü bu barışı destekler; çünkü bir yalan temeli üzerine barış kurulamaz."
Netanyahu, "Ne tür olursa olsun, akla gelebilecek her barış anlaşması altında Kudüs İsrail'in başkenti olacaktır" dedi.
Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) ABD'deki temsilciliğinden yapılan açıklamada ise, "Ne yazık ki ABD yönetimi, İsrail'in yüzyıllarca bütün dinlere ev sahipliği yapmış olan bir kenti kendisine ait sayan iddialarını desteklemiştir" denildi.
ABD Başkanı Donald Trump Aralık ayında Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ve bu kararıyla Washington'ın onlarca yıldır İsrail'e verdiği siyasi taahhütlerini de gerçekleştirmiş olacağını açıklamıştı.
Trump: Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımanın vakti gelmiştirKurulacak bir Filistin devletinin gelecekteki başkentinin Doğu Kudüs olmasını isteyen Filistinliler ise, daha önceki Amerikan yönetimlerinin, barış görüşmeleri öncesinde büyükelçiliği Tel Aviv'de tutma uygulamasından vazgeçen Trump'a öfkeli.
Barış görüşmeleri 2014'ten beri dondurulmuş durumda.
Bu adımın İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da ve Gazze Şeridi'nde Filistin halkının öfkesini ateşlemesinden korkuluyor. İsrail, büyükelçilik açışından önce bu bölgelerde askeri varlığını güçlendirdi.
İsrail yarınki gösteriler için alarm durumuna geçti Gazze'de "milyonluk dönüş yürüyüşü" hazırlıkları sürüyorkara bir pazartesi olarak geçecektir
İsrail'in ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması nedeniyle düzenlenen törenler kapsamında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun vereceği davete çoğu yabancı ülke büyükelçisinin katılmayacağı öğrenildi.
Erdoğan'dan Kudüs tepkisi: Talihsizlik, reddediyoruz
ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma yönünde aldığı karar ve alınan bu karar üzerine Tel Aviv'de bulunan ABD büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması başta Filistinliler olmak üzere dünya kamuoyu tarafından tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Büyükelçiliğin taşınmasıyla ilgili olarak düzenlenen törenlere ise, davet edilen büyükelçilerin çoğunluğunun katılmayacağı öğrenildi.
86 ÜLKEDEN 33'Ü KATILACAK
Kudüs'e taşınma kararı alınan ABD büyükelçiliğin açılış törenlerine ise İsrail'de diplomatik temsilciliği bulunan 86 ülkenin hepsinin davet edildiği ancak bunlardan yalnızca 33 tanesinin katılmayı kabul ettiği öğrenildi.
'BÜYÜKELÇİLİKLERİNİZİ KUDÜS'E TAŞIYIN'
Bu adımın ayrıca, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da ve Gazze Şeridi'nde Filistin halkının tepkisini artırmasından korkulduğu ve İsrail'in bu bölgelerde askeri varlığını güçlendirdiği öğrenildi.
Netanyahu ABD Büyükelçiliği galasında konuştu: Kudüs, İsrail'in başkenti olarak kalacaktır
Bugün ABD adına Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Trump'ın kız Ivanka ve damadı Jared Kushner'in katıldığı bir toplantıda konuşan Netanyahu, "Büyükelçiliklerinizi Kudüs'e taşıyın, bu barışı destekler; çünkü bir yalan üzerine barış kurulamaz" ifadeleriyle diğer ülkerlerin de ABD'nin açtığı yolu izlemesini istedi. Netanyahu ayrıca "Ne tür olursa olsun, akla gelebilecek her barış anlaşması altında Kudüs İsrail'in başkenti olacaktır" dedi. Filistin Kurtuluş Örgütü'nün ABD'deki temsilciliğinden yapılan açıklamada ise, "Ne yazık ki ABD yönetimi, İsrail'in yüzyıllarca bütün dinlere ev sahipliği yapmış olan bir kenti ait sayan iddialarını desteklemiştir" ifadeleriyle karara tepki gösterildi.
ABD'nin Kudüs kararına uluslararası arenadan tepki
ABD'nin Kudüs'e büyükelçiliğini taşımasına uluslararası arenadan da tepkiler yükseldi. İngiltere, Almanya ve Fransa ABD'nin kararını kınarken, BM ve AB de ABD'ye karşı durdu.
ABD'nin İsrail Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşımasıyla ilgili gerilim devam ederken, uluslararası arena karara tepki gösterdi. Avrupa'da Almanya, Fransa ve İngiltere ABD'ye karşı açıklamarda bulunurken, AB, BM ve Rusya'dan da ABD'ye tepki geldi.
"ABD'YE KATILMIYORUZ"
İngiltere Başbakanı Theresa May'in, sözcülüğü üzerinden konuya ilişkin açıklama yaptı. Başbakanlık sözcüsü yaptığı açıklamada, Birleşik Krallık'ın Trump'ın aldığı karara halen katılmadığını söyledi. Sözcü açıklamasında İngiltere'nin İsrail'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşımayacağını belirtti. May'in sözcüsü Gazze'de yaşanan can kayıpları nedeniyle endişeli olduklarını vurguladı ve itidal çağrısı yaptı.
Avrupa ülkeleri de Gazze sınırındaki protesto gösterileri sırasında yaşanan şiddeti endişeyle karşıladı. Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazze’deki gösteriler sırasında çok sayıda kişinin yaşamını kaybetmesi ve yaralanmasından duyulan “derin kaygı” dile getirildi.
Açıklamada, "Gazze'de de barışçı gösteri düzenleme hakkı” olması gerektiği vurgulandı. Ancak bu gösterilerin “durumu gerginleştirmek, şiddeti tırmandırmak veya diğer tarafı kışkırtmak için suistimal edilmemesi” gerektiğine dikkat çekildi. Açıklamada, İsrail'in kendini savunma hakkı olduğu belirtildi ancak burada “orantılık ilkesinin” geçerli olduğuna vurgu yapıldı.
Fransa’dan konuya da ilişkin benzer açıklamalar geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian İsrail'e “karşı müdahalede ihtiyatlı ve itidalli” olma çağrısında bulundu. Şiddet kullanımına başvurulmaması gerektiğini belirten Bakan, karşılığın"orantılı” bir şekilde kullanılması gerektiğine vurgu yaparak, Filistinlilerin de barışçı gösteri düzenleme hakkı olduğunu belirtti.
Rusya da ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs’e taşınmasını eleştirdi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov Moskova’da yaptığı açıklamada, büyükelçiliğin Kudüs’e taşınmasının bölge barışı için bir tehdit oluşturduğunu Rusya’nın defalarca dile getirdiğini vurguladı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da İsrail ve Filistin arasındaki sorunun çözümünde Kudüs’ün ana noktalardan biri olduğunu hatırlatarak, bu sorunun ancak diyalog ile çözülebileceğini söyledi. Lavrov, Rusya'nın bu diyaloğu desteklemeye hazır olduğunu ifade etti.
İsrail’e komşu olan Lübnan, Ürdün ve Mısır da Gazze’de yaşanan şiddeti kınadı. Ürdün hükümet sözcüsü Muhammed el Momani, Gazze’de yaşananları "savunmasız Filistinlilere yönelik aşırı şiddet” olarak değerlendirdi ve bunu "suç” olarak nitelendirdi.
Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da, "İsrailli işgal güçleri tarafından silahsız Filistinli sivillere” yönelik şiddet kınandı.
AB VE BM'DEN TEPKİABD'ye gelen uluslararası tepkilerin arasında BM ve AB de vardı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, bölgede çok sayıda insanın öldüğüne dair gelen haber nedeniyle “son derece endişeli” olduğunu dile getirdi.
Guterres, Avusturya’nın başkenti Viyana’da yaptığı açıklamada, yaşanan olayların soruna siyasi çözüm bulunmasının şart olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. “İki devletli çözüme yönelik B planı olmadığını” belirten Guterres, İsrail ve Filistinlilerin barış içinde bir arada yaşabilmesinin tek yolunun iki devletli çözüm olduğunu ifade etti.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise taraflara "itidal” çağrısında bulundu. Mogherini yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail barışçı gösteri hakkına ve güç kullanılması durumunda orantılılık ilkesine saygı göstermelidir” dedi. Mogherini, Hamas ve Gazze sınırındaki gösterilerin düzenleyenlerin de protestolarda şiddet kullanılmamasını sağlaması gerektiğini belirtti.
Mogherini, bölgede şiddetin tırmanmasının her iki halk için de “tarifi mümkün olmayan acılara” yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.
ABD'NİN BÜYÜKELÇİLİK DAYATMASIAralık ayında açıklanan ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması kararının ardından, bugün ABD Büyükelçiliği Kudüs'e taşındı. Tüm dünyanın tepkisini çeken bu hamle ABD'ye kınama olarak geri dönüyor.
Büyükelçiliğin taşınması nedeniyle bugün Gazze'de düzenlenen gösterilerde, İsrail'in katil askerleri göstericilere ateş açarken çıkan olaylarda 43 Filistinli şehit olurken aralarında 15 gazetecinin de bulunduğu 1700 kişi yaralandı.