Bakan Hakan Fidan'dan YPG'ye operasyon mesajı: Gerekirse biz yaparız
Ulusal ve uluslararası medya kuruluşlarının temsilcileriyle düzenlenen toplantıda gündemi değerlendiren Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, önemli mesajlar verirken "Suriye'de hikayemiz yeni başlıyor. Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur." dedi. Bakan Fidan, "PKK/YPG tehdidiyle yaşama şansımız yok. Adımı ya başkası atacak ya biz atacağız. YPG'ye gerekirse biz operasyon yaparız." ifadelerini kullandı.
Hakan Fidan: Suriye'de hikayemiz yeni başlıyor
Giriş:10.01.2025 11:21 Son Güncelleme:10.01.2025 15:59
Bakan Hakan Fidan'dan YPG'ye operasyon mesajı: Gerekirse biz yaparız
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan önemli açıklamalar: Suriye'de hikayemiz yeni başlıyor
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ulusal ve uluslararası medya kuruluşlarının temsilcileriyle düzenlenen toplantıda gündemi değerlendirdi.
Bakan Fidan burada yaptığı açıklamalarında Suriye'deki gelişmelere değinirken terör örgütlerinin yakın zamanda yol olup gideceğini belirtti.
“Suriye'de hikayemiz yeni başlıyor.'' diyen Bakan Fidan, ''PKK/YPG tehdidiyle yaşama şansımız yok. Adımı ya başkası atacak ya biz atacağız. YPG'ye gerekirse biz operasyon yaparız. Suriye sahasının terörden arındırılması 2025'in ilk hedeflerindendir.'' ifadelerini kullandı.
Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağının altını çizen Fidan, ''Avrupa’daki bazı küçük ülkeler (Fransa), Suriye’de Amerika’nın olmadığı yerde operasyon yapıp güç bulundurabiliyorlarsa, görelim. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.'' dedi.
ABD'nin arkasına saklanan Fransa'yı dikkate almayacaklarını belirten Bakan Fidan, ''Amerika'nın gücünün arkasına saklanarak (Suriye'de) kendi menfaatlerini ilerletme konusunda söz söyleyen ülkeleri (Fransa) açıkçası dikkate almıyoruz.” dedi.
Bakan Fidan'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde;
Uluslararası Adalet Divanı’nın aldığı, İsrail’i işgali sona erdirmeye çağıran istişari karar ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin çıkardığı yakalama kararı, adaletin tecellisi ve soykırım sorumlularının cezalandırılması için önemli bir adımdır. Türkiye savaşın ilk gününden bu yana İsrail’in yaptıklarını dünya çapında gözler önüne sererek, Filistinlilerin yaşadığı mezalime son vermeyi hedeflemiştir. İsrail, cezasız kalmanın şımarıklığıyla Filistin'de yaptıklarını bölge ülkelerine de yaymaya çalıştı. Türkiye, İsrail zulmünü durdurmak için uluslararası toplumu harekete geçirmeye çalışıyor. Türkiye şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm imkanlarıyla Filistinli kardeşlerinin yanında olmaya onların haklı davalarını desteklemeye devam edecektir.
ABD ile ilişkilerimiz olumlu. Yenı̇ ABD yönetı̇mı̇yle yapıcı ve açık dı̇yaloğa devam edeceğı̇z, Trump dönemı̇nde olumlu ı̇vmenı̇n devam etmesı̇nı̇ umuyoruz. Sayın Trump'ın ülkemizin bölgedeki ve küresel düzlemdeki etkilerine yönelik sözlerini not ettik. Türkiye ve ABD birbirine ihtiyaç duyan iki ülke. İş birliği zemini önem kazanmakta. Türkiye'nin Orta Koridor girişimi ile Çin'in Kuşak-Yol Girişimi'ni uyumlulaştırmayı önemsiyoruz.
Avrupa Birliği ülkeleri ile ikili düzlemde iyi işleyen ilişkilerimiz var ancak AB kurumlarıyla bu ilişki aynı şekilde gitmiyor. Avrupa Birliği üyeliği, Cumhurbaşkanımızın dış politkada ortaya koyduğu bir hedef olarak devam etmekte. AB'ye üyelik konusunda durum 10 yıl önce farklı bir noktaya geldi. Siyasi olarak bir değişiklik gözlemlemiyoruz. Açık kalan noktalarda ilişkileri nasıl ileri götürebiliriz diye düşünüyoruz. Vize kolaylığı ve gümrük konuları dahil. AB üyeliği, ülkemiz için stratejik bir hedeftir.
YUNANİSTAN İLE İLİŞKİLERGümrük Birliği anlaşmasının revize edilmesi ve vize kolaylığı gibi konuları görüşmeye devam ediyoruz. Yunanistan’la mevcut fikir ayrılıklarımızı iyi işleyen ikili diyalog mekanizmalarımız çerçevesinde ele almaya devam ediyoruz, iyi komşuluk ruhuyla hareket etmemiz iki ülkenin de ve bölgenin de menfaatine olmaktadır.
Suriye'de hikayemiz yeni başlıyor. Suriye'de terörü ortadan kaldırmak 2025'te Türkiye'nin önceliği olacak. Terörün dini ve milliyeti yoktur. Terör örgütleri için Avrupa, Amerika veya Türkiye’nin bir farkının olmadığını hep birlikte görmek zorundayız. (PKK/YPG) Türkiye, bekasına yönelik tüm tehditleri kaynağında yok etme gücüne, kapasitesine ve her şeyden önemlisi, kararlılığına sahiptir. Komşumuzun yeniden imar çabalarına destek olmaya başladık.
Türkiye'nin dış politkasında ana eksen dayanışma refah ve barıştır. Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur. Gelin bölgemizde baskı ve tahakküm politikaları yerine işbirliği politikalarını hayata geçirelim. Suriye sahasının terörden arındırılması 2025'in ilk hedeflerindendir. Bölücü örgüt ve Suriye'deki uzantıları için artık yolun sonu görünüyor. 'Terörsüz Türkiye’ hedefine ulaşacağız. DEAŞ ve PKK arasında ayrım yapmaksızın aynı kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiz. PKK/YPG tehdidiyle yaşama şansımız yok. Adımı ya başkası atacak ya biz atacağız. YPG'ye gerekirse biz operasyon yaparız.
RUSYA-UKRAYNA SAVAŞIKaradeniz'de seyrüsefer güvenliğinin sağlanması için Rusya ile Ukrayna arasındaki diplomatik girişimlerimizi sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde de barışı sağlamaya dönük her türlü çabayı destekleyeceğiz.NATO’yu da savunma sanayimizle daha güçlü kılmaktayız. NATO zirvesine ev sahipliği yapacak olmamız, ittifaka verdiğmiz önemi göstermiştir.
TÜRKİYE'NİN ARABULUCULUKTAKİ BAŞARISIEtiyopya ile Somali arasındaki tarihi ihtilafı sona erdirdik. Afrika Boynuzu'nda barışın tesis edilmesi için süreçlere önem veriyoruz.Uluslararası ilişkilerde sorun çözücü rolümüzü gösteren başka girişimlere de öncülük edeceğiz. Türkiye'nin arabuluculuk başarıları, uluslararası toplumun Türkiye'ye duyduğu güvenin göstergesidir.
Bir terörist örgütü hapiste tutmak için başka bir terörist örgütü desteklemek yanlış. ABD'li ortaklarımızla bir terör operasyonu gerçekleştirdiğimizde kendilerini hedef almadıkça bir sorun yaşamadık. Amerika'nın gücünü kullanarak, arkasına saklanarak (Suriye'de) kendi menfaatlerini ilerletme konusunda söz söyleyen ülkeleri (Fransa) açıkçası dikkate almıyoruz.
Türkiye'nin atıl bir dış politika izleme şansı yok. Türk Devletleri Teşkilatı ile ilişkilerimizi güçlendireceğiz. Azerbaycan ile Ermenistan'ın kalıcı barış anlaşması imzalamasını istiyoruz.
RUSYA İLE SURİYE'DEKİ YENİ YÖNETİM ARASINDAKİ İLİŞKİLER
Rusya'nın talep üzerine daha önce Suriye rejimine askeri olarak destek verdiğini anımsatan Fidan, 2017'den itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki ilişkinin ortaya koyduğu ivmeyle Astana Süreci'ni işletme konusunda önemli adımlar attıklarını söyledi.
Fidan, Rusya'nın esas itibarıyla rasyonel bir kararla Suriye'nin devrik lideri Beşşar Esed'i desteklemenin ülkeye veya bölgeye fayda getirmediği kanaatine vardığını dile getirerek, "Benim tahminim bu kanaati onlar çok önceden görmüşlerdi ama Halep'in ele geçirilmesinden sonraki süreç bunu biraz daha tetikledi diye düşünüyorum. Yoksa Rusların askeri kabiliyeti vardı, bu askeri kabiliyeti kullanabilirdi ama kullanmamayı tercih ettiler. Bu konuda yoğun temaslarımız oldu." ifadelerini kullandı.
Rus üslerinin Suriye'deki geleceğinin, Suriye'deki yeni yönetimle Moskova yönetiminin yapacağı görüşmelerle şekilleneceğini kaydeden Fidan, "Ruslar, Şam'ın düşüşü esnasında yapılan zımni mutabakat gereği duruma müdahale etmediler. Devrimciler de Rus birliklerinin güvenli şekilde kendi üslerine geri dönmesini temin ettiler ve üslere saldırı düzenlemediler." dedi.
Fidan, Suriye'deki Rus üslerinde bulunan uçak ve gemilerin büyük oranda ayrıldığını söyledi.
YENİ ABD YÖNETİMİ
Gazze'de ateşkes için mesafe katedildiğini, geçen hafta bir anlaşma olabileceği umudunun doğduğunu belirten Fidan, gelecek hafta veya bugünlerde de bu umudu devam ettirme temennisini dile getirdi.
Fidan, ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın ateşkes konusundaki arzusunu desteklediklerini ve olumlu bulduklarını kaydederek, "Söylediği cümlelerin, yaptığı tehditlerin bir an önce ateşkes sağlanmasıyla ilgili olduğunu, kendisi geldiği zaman bu konularla artık ilgilenmeyip başka konulara yoğunlaşma isteğinin olduğunu görüyoruz." dedi.
Trump ve ekibinden, başta Türkiye-ABD ilişkileri olmak üzere İsrail-Filistin meselesi, Rusya-Ukrayna barışı, Orta Doğu'daki kalıcı barış ve Balkanlar'daki barış konularının beraber çalışılarak ilerletilmesini beklediklerini ifade eden Fidan, şunları kaydetti:
"Trump ve ekibi bizi önceki dönemden biliyor. Pozisyonumuz hiçbir zaman için değişmiyor. Bizim gizli bir gündemimiz de yok, gayet açık ve şeffafız. Sadece kendi çıkarlarımızı önceleyen bir durumda da değiliz, kendi partnerlerimizin da çıkarlarını hesaba katan politikaları ortaya koyuyoruz. Bizim beklentimiz bu yöndeki çalışmaların devam etmesi, bu noktada bir farkındalığın olması."
Fidan, Amerika sistemini çok büyük bir dış politika değişikliğinin beklediği değerlendirmesinde bulunarak, "Bu değişiklik içerisinde onlar için nüans, bizler için ana unsur olarak görülen bölgedeki bazı hususlar gözden kaçabilir. Bunun belki çabasını göstermek gerekiyor." dedi. Zülfikar Gençtürk
15-temmuz.net haberleri